E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların yüzde 90’ı neden kaybediyor?---

Yatırımcıların yüzde 90’ı neden kaybediyor?

Yatırımcıların yüzde 90’ı neden kaybediyor?
01 Mart 2024 - 16:17 borsagundem.com

Yatırım serüveni sıfır toplamlı bir oyun olduğundan, kazanan küçük bir yüzdenin karşısında daima büyük oranda bir kaybeden kitlesi bulunmak zorundadır.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsada kazanmak kadar kaybetmeyi bilmek de önemlidir ancak yatırımcıların yüzde 90’ı, en çok da bu gerçeği kabullenmekten uzak oldukları için kaybeder.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsalar, yatırımcılar kazanç ekranlarını paylaştığında gerçekten de oldukça karlı ve çekici görünür. Yeni yatırımcılar bu kazanç fırsatından normal olarak çok çabuk etkilenir. Ancak ‘kazanç’ kelimesine çok yakından mercek tutmak gerekir çünkü madalyonun öbür yüzünde ‘kayıp’ da yazar ve bu gizlenmiş kavrama kısa sürede alışmak sanıldığı kadar kolay olmayabilir.

Yatırımcıların yüzde 90'ı kaybediyor

ABD’li yatırımcı Steve Burns, New Trader U’da yer alan yazısında, yatırımcıların alım satım yolculuklarında yapma eğiliminde oldukları ve onlara kaybettiren bazı hataları listeliyor.

Burns, elbette her yatırımcı kaybedecek diye bir kural bulunmadığını ancak bunun için hatalarınızın neler olduğunu görmeniz ve bu hatalardan ders çıkarmanız gerektiğinin altını çiziyor. İşte yatırımcıların yüzde 90’ının kaybetmesine neden olan 20 hata…

20 hata

Az bir kazanç elde etmek amacıyla çok fazla risk almak.

Avantajın aleyhlerinden olduğu koşullarda alım satım yapmak.

Piyasalarda alım satım yapmanın bir çeşit kolay para kazanma yolu olduğunu düşünmek.

Piyasalarda nasıl alım satım yapılacağını öğrenmeye odaklanmak yerine zengin olmaya odaklanmak.

Uygun olmayan pozisyon boyutlandırması nedeniyle çok kısa sürede sermayelerini yitirmeleri.

Matematiksel yıkım riskiyle ilgili bilgi sahibi olmamaları nedeniyle ilk uzun soluklu kaybedilen işlem dizisinden sonra pes etmeleri.

Kendilerini tam anlamıyla kayıpla sonuçlanacak bir yolculuğa sürükleyen ‘sözde bir yatırım gurusu’nu körü körüne takip etmek.

Piyasalarda alım satıma başlamadan önce sağlıklı bir hazırlık evresi geçirmemek ve ödevini yapmamak.

Sağlam sistemlerle alım satım yapmak yerine görüş alışverişine dayalı alım satımlar yapmak.

Bir alım satım metodolojisine sahip olmak yerine doğrudan alım satıma başlamak.

Hiçbir alım satım planına sahip olmamak.

Başka bir yatırımcının işlemlerini kopyalamaya çalışmak ancak risk olgusuna aşina olmamaları yüzünden işlemlerinin daima kayıpla sonuçlanması.

Piyasalarda başarılı bir şekilde alım satım yapmanın ne kadar üstün bir çaba gerektirdiğini anlayınca pes etmek ve alım satım serüvenine son vermek.

İstikrarlı şekilde kazanan işlemlere girebilmek için kaç tane kaybeden işlem yapmak zorunda kalacaklarını öğrenince yatırım uğraşına son vermek.

Özellikle yatırım serüvenine yeni başlayan yatırımcı adaylarının piyasalarda alım satma yapma tutkuları olmadığını fark ettiklerinde yatırım maceralarına son vermeleri.

Piyasalarda alım satım yapmanın garanti bir geliri olmadığını ve kendilerinin de bir çeşit girişimci olduğunu anladıkları anda vazgeçmeleri.

Zaman içinde doğru şekilde alım satım yapmayı, bunun için çok çalışmayı ve doğru şekilde kaybetmeyi öğrenmek için birçok eğitim almaları ve deneyim kazanmak için uzun yıllar harcamaları gerektiğini kabullenmeye istekli olmamak.

Başarılı bir yatırımcı olmak için yeterince sıkı çalışmamak ve öğrenme eğrisi altında ezilmek.

Piyasalarda alım satım yapmanın sahip oldukları ve uzun süredir yapageldikleri işten aslında daha zor olduğunu anladıklarında pes etmek.

Yorgun, sinirli ve stresli olunduğunda piyasalardan uzak durmayı ve en azından bir süreliğine vazgeçmeyi bilmemek.

40 istatistikle yeni yatırımcıların kaybetme nedenleri

 

6 derste borsada kazançlı yatırım

 

Efsane yatırımcı Carl Icahn’ın 3 yatırım stratejisi

 

Yeni başlayanlar için doğru yatırımın 3 kritik sorusu

 

Analistlerin görmediği hisseler yatırımcılar için fırsat olabilir

 

Profesyonel bir yatırımcı olmanın 5 adımı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)