E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa6 derste borsada kazançlı yatırım---

6 derste borsada kazançlı yatırım

6 derste borsada kazançlı yatırım
23 Şubat 2024 - 18:05 borsagundem.com

Piyasalarda alım satım, diğer alanlardan gelen ve hiçbir deneyimi olmadan piyasaları yenecek kadar akıllı olduklarını düşünenler için çok pahalı bir eğitim süreci olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda alım satım yaparken profesyonellere karşı rekabet edilir ve bu işi geçimini sağlamak için yapanlar hep bir adım öndedir. Bu nedenle, kazançlı yatırımın tek yolu, belirli bir süre boyunca kayıptan daha fazla kar yaratacak bir avantaja sahip olmaktır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalara farklı ve başarılı bir kariyerden gelen yatırımcı adaylarının sahip olduğunu düşündükleri avantaj, alım satım pratiği farklı bir dinamiğe sahip olduğu için, geri tepecektir.

6 ders

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, bu ‘oyun’un, piyasanın uç noktalarında aykırı davranan, kayıpları kısa kesip kazançların büyümesine izin veren trendleri takip eden oyunlardan biri olduğunun altını çiziyor. Burns’e göre yatırımda beklenmedik olaylar düzenli olarak meydana geldiğinden, zeka, ego ve duyguların piyasalarda aleyhinize çalışması oldukça yüksek bir ihtimal olarak öne çıkıyor.

Bu nedenle Burns, 30 yıla dayanan yatırım serüveninden edindiği 6 dersle, piyasalarda alım satım yaparken kariyerinizden bağımsız olarak uymanız gereken belli başlı kurallar olduğuna vurgu yapıyor. İşte Burns’ün borsada kazançlı yatırım için önerdiği 6 ders…

Risk/ödül oranı giriş sinyallerinden daha önemlidir

Herhangi bir işlemde potansiyel maksimum kayıp riskiniz ile maksimum kazanç potansiyeliniz, bir giriş sinyalinden daha önemlidir. Bir giriş sinyali, bir şeyin gerçekleşme olasılığının diğerinden daha yüksek olduğunun bir göstergesi olabilir. Pozisyon büyüklüğü, zarar durdurma, takip eden zarar durdurma ve kâr hedefi bağlamı olmayan bir giriş sinyali, risk/ödül oranınızı tanımlamadığı için anlamsızdır.

Zararları durdurmak kar hedeflerinden daha önemlidir

Piyasalarda ne kadar kazanabileceğinizden ziyade ne kadar kaybedebileceğiniz önemlidir. Büyük kayıplar kazançlarınızın bir çırpıda silinmesine neden olabilir ve realize edilmemiş kârlar potansiyel kayıplar kadar önemli değildir. Kârlı bir yatırımcı olmak istiyorsanız, büyük kayıp potansiyelini yatırım stratejinizden çıkarmalısınız. Eğer işleminizin kazanan bir işlem olmasını istiyorsanız, hatalı olduğunuzu kabul edeceğiniz bir seviye belirleyin ve o seviyede işlemden mutlaka çıkın.

Sisteminiz tahmininizden daha önemlidir

Tekrarlanabilir ve avantajlı bir sistematik yatırım süreci size uzun vadede para kazandırabilirken, tahminler genellikle tekil olaylardır. Kârlı bir yatırımcı, kazanç için düzenli olarak uygulanabilir fırsatlar yaratan ölçülebilir bir sisteme, sinyallere ve izleme listesine ihtiyaç duyar.

Alım satım avantajı bir görüşten daha önemlidir

Fikir, finansal piyasalarda nadiren para kazanılabilir bir varlıktır. Alım satım avantajı ise, büyük bir örneklem büyüklüğündeki giriş ve çıkışlarda kazanan işlemlerinizin, kaybettiğiniz işlemlerden daha fazlasını toplamasına olanak tanıyan, para kazanılabilir bir varlıktır.

Gelecekte fiyat hareketinin nereye gideceğine dair güçlü görüşlere sahip olmak genellikle kazanan bir yatırımcının değil, kâr edemeyen bir yatırımcının özelliğidir. Bu en çok finansal haber ağlarındaki profesyonellerin, analistlerin ve yorumcuların yıllık tahminlerinde görülebilir. Ayrıca yönetilen yatırım fonlarının yaklaşık yüzde 90'ının ve hedge fonların yaklaşık yüzde 80'inin yıllık olarak S&P 500 Endeksi’nin altında performans göstermesi, görüşlerin ortalamanın üzerinde kötü olduğunu da gösterir.

Peki piyasalarda ne para kazandırır? “Piyasadaki rakiplere göre istatistiksel bir üstünlük.” Bu, fikir veya tahminlerden ziyade fiyat hareketlerini, trendleri ve en az dirençli yolu takip etmekten geçer. Finansal piyasalar yatırımcıların, hükümetlerin, politikacıların ve merkez bankalarının sonsuz değişkenleri nedeniyle bundan sonra ne olacağını tahmin etmek için çok karmaşık olduklarından, öngörmek yerine yalnızca takip edilebilir.

Pozisyon büyüklüğü yatırım başarısını belirler

Yatırımcıların tüm yatırım sermayelerini kaybetmelerinin ana nedenlerinden biri, sermaye yıkımının matematiğini anlamamalarıdır. En az direncin matematiği bileşik sermayedir. Sermayeyi kaybettikten sonra geri dönmek, sermayenizi korumak ve ilk etapta büyütmekten kat kat daha zordur.

Pozisyon boyutunuz ne kadar büyük olursa, işlem başına riskiniz de o kadar büyük olur ve işlemleriniz aleyhinize hareket ettiğinde sermayenizi de o kadar hızlı kaybedersiniz. Sermayeniz bir kez düşüşe geçtiğinde, tekrar eşit seviyeye gelmek için daha büyük bir getiri gerekir.

Yüzde 10'luk bir kaybın eşit seviyeye gelmesi için yüzde 11,1'lik bir getiriden daha fazlası gerekir. Örneğin, yüzde 10 oranında kaybederek 100.000 dolarınızın 90.000 dolara düşmesine neden olursunuz; 99.900 dolara geri dönmek için ise yüzde 11,1'lik bir getiriye ihtiyacınız vardır.

Sermayenizin yüzde 20'lik bir kaybının yeniden dengeye gelmesi için ise yüzde 25'lik bir getiri gerekir. Yüzde 20 oranında kaybederek 100.000 dolarlık sermayenizin 80.000 dolara düşmesine neden olursunuz. 100.000 dolara geri dönmek için ise yüzde 25'lik bir getiriye ihtiyacınız vardır.

Yüzde 50'lik bir sermaye kaybı sonrası başladığınız yere geri dönebilmeniz için ise yüzde 100'lük bir getiriye ihtiyacınız olur. Yüzde 50 oranında kaybederseniz 100.000 dolarlık sermayeniz 50.000 dolara düşer. Sermayenizi yeniden 100.000 dolara çıkarmak için ise yüzde 100'lük bir getiriye ihtiyacınız vardır.

İşlem başına sermayenizin yüzde 1'ini riske atmak, 10 işlemden sonra sizi yüzde 10'dan biraz daha az bir kayıpla karşı karşıya bırakır. Toplam sermayeniz azaldıkça biraz daha küçük pozisyon boyutlarında işlem yaparsınız. Sermayenizin küçülmesi, riske attığınız yüzde 1’lik pozisyon büyüklüğünün de küçülmesi anlamına gelir. 100.000 dolarlık bir hesapla stop olursanız yüzde 1'lik riskiniz 1.000 dolardır; 90.000 dolarlık bir hesapla zararı durdurmanız tetiklenirse yüzde 1'lik riskiniz 900 dolardır.

Ne kadar iyi olursanız olun veya yatırım stratejinizin ne kadar iyi olduğunu düşünürseniz düşünün, tek bir kaybetme serisinin sizi mahvedeceği kadar büyük işlem açmamalısınız. Toplam yatırım sermayenize kıyasla çok büyük bir pozisyon büyüklüğüyle alım satım yapıyorsanız, genel galibiyet serisindeki birkaç kayıp bile sermayenizi yok edecektir.

Bir yatırımcı olarak mükemmeli yakalayamayacaksınız; bu neredeyse imkansızdır. Kayıp serileriniz sırasında yatırım hesabınızı büyük düşüşlerden korumak için gereken risk yönetimi savunmasını yapmalısınız. Yalnızca yüzde 50 kazanma oranına sahip serilere sahip olacaksınız ve çoğu yatırımcı, her yıl bir noktada art arda 5 ila 10 kaybedilen işlem serisi yaşayacak. Önemli soru ise şu olacak: “Yatırım hesabınız, mevcut pozisyon büyüklüğünüz, zarar durdurma yerleşiminiz ve riske maruz kalma durumunuzla bu zorlukları atlatabilecek mi?”

Yeni yatırımcılar, sermayelerini tek bir işlemde çok fazla riske maruz bıraktıkları için, sonunda her seferinde tüm kârlarını geri verir. Yeni yatırımcılar henüz uzun vadede kârlı olamazlar çünkü kayıpları sermayelerini yok eder. Piyasalarda kar elde etmek ve karınızı korumak istiyorsanız, pozisyon büyüklüğünüzü, her yenilgi serisinden sonra kayıplarınızın sermayenizi yok etmeyeceği şekilde yapılandırmanız gerekir. Özetle kâr elde ettiğinizde onu koruyabilmeniz gerekir. Tutarlı konum boyutu buna yardımcı olur ve bir zorunluluktur.

Piyasalarda ego ve duygular oldukça maliyetlidir

Piyasadan daha akıllı olduğunuzu düşünmek, kaybedilen işlemleri sürdürmek, çok büyük boyutlarda yatırım yapmak ve kendinizin haklı, piyasanın ise hatalı olduğunu düşünmek gibi tehlikeli dinamikler yaratır.

Korku, yatırımcıların giriş sinyallerine uymamalarına neden olur. Açgözlülük, yatırımcıların çok büyük boyutlarda alım satım yapmasına neden olur. Fırsatı kaçırma korkusu yani FOMO, tersine dönen bir trende geç giriş yapılmasına neden olur. Umut, kaybedilen işlemlerin yeniden eşitlenmesi umuduyla hatalı işlemlere girilmesine neden olur . Bu örnekler çoğaltılabilir ve hepsi piyasalarda kazanç sağalayamayan yatırımcıların özellikleridir.

Yeni başlayanlar için doğru yatırımın 3 kritik sorusu

 

Analistlerin görmediği hisseler yatırımcılar için fırsat olabilir

 

Profesyonel bir yatırımcı olmanın 5 adımı

 

Borsada yatırımcılara kazandıracak 5 önemli ipucu

 

Başarılı alım satım pratiğinin 3 bileşeni

 

Yatırımda başarıyı sürekli kılmanın 6 etkili yolu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ışın özdemir25 Şubat 2024 23:58

    bu iş dersle olsaydı ahmet mergen yada ekonomistler dünya zenginleri arasında olurlardı.en azından dilan polattan daha zengin olurları  :D  :D  :D  (M)