E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılara kazanç vadeden 3 hisse---

Yatırımcılara kazanç vadeden 3 hisse

Yatırımcılara kazanç vadeden 3 hisse
13 Temmuz 2020 - 13:25 borsagundem.com

Korona virüs sürecinde perakende sektörü ciddi bir değişim yaşadı. Salgından darbe yiyen perakende şirketlerinden üçü bu değişime ayak uydurarak yatırımcılara kazanç vadetmesiyle dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amazon’nun perakende sektöründe çağ atlatmasıyla birlikte sadece mal değil aynı zamanda deneyimi satma düşüncesi sektör şirketlerinin anahtar fikirlerinden birisi haline geldi. Birçok perakende firması da bunu hayata geçirmekte başarılı oldu.

Fakat korona virüsün ortaya çıkasıyla birlikte alışveriş merkezleri ve perakende outlet mağazaları kapandı. Tüketicilerse evlerine sığınarak yemek, eğlence ve spor gibi aktiviteleri kendi yaşam alanlarında gerçekleştirdiler. Bu noktada perakende şirketlerinin en önemli problemi aynı deneyimi internet üzerinden satmak zorunda kalmaları oldu.

Örnek vermek gerekirse spor malzemeleri şirketi Lululemon Athletica internet üzerinden tüketicilerine yoga dersleri sağladı, Levi’s ise internet üzerinden konser serileri başlattı. Ulta Beauty ve Sephora kozmetik şirketleri kullanıcılarına sanal kozmetik numuneler tasarladı.

Bununla birlikte mart ve nisan aylarında aşırı derecede düşen perakende satışları toparlanmaya devam ediyor. ABD’de mayıs ayında tarih boyunca bir ayda en hızlı perakende satışı yükselişi gerçekleşti. Perakende şirketleri artık fiziksel mağazalarının tekrar açılıp açılmayacağına bağımlı olmaması gerektiklerini anlamış durumda. Varlık yönetimi şirketi Diexion’un Genel Müdürü Sylvia Jablonski konuya ilişkin, “Tüketiciler kıyafet ve elektroniğe çok fazla para harcadı. Bu onların ihtiyacı değil istekleri” ifadelerinde bulunarak perakende firmalarının “hayatta kalmak için dijital çözümler araştırmak zorunda kaldıklarını” belirtiyor.

Lululemon ve Nike bu geçiş sürecini için en iyi yöneten perakende şirketler arasında yer alıyor. İki şirket de krize güçlü ve oturmuş internet servisleriyle girdi. Bu nedenle de evde egzersiz yapmak isteyen tüketicilerin ilk tercihleri haline geldiler. Lululemon ayrıca evde fitness hizmeti üzerine odaklanan Mirror şirketini satın alarak internet servislerini geliştirdi. Fakat bu servisleri sağlayan perakende şirketleri yalnız değiller. Yatırım bankacılığı şirketi Jefferies’in Analisti Randal Konik “Şirketler için gizi tarif tüketicilere sadece işlem düzeyinde değil duygusal bağlar üzerinden de kazanmaya çalışmaya başlamaları” ifadelerini kullanıyor.

3 perakende hissesi sürece ayak uydurarak kazanç vadediyor

Barrons’un haberine göre müşterisiyle internet üzerinden ilişki kurma konusunda en başarılı şirketlerden birisi Yeti Holdings. Yeti; Iglo ve Coleman gibi diğerlerinden çok daha farklı olmayan soğutucular üreten bir firma. Fakat diğer firmalardan en farklı yönüyse diğer soğutuculardan üç kat daha pahalı olmasına rağmen çok daha uzun süre ürünlerin soğukluğunu korumayı sağlaması.

Fakat Yeti’nin ürünlerini bu denli yüksek fiyata satabilmesinde ise müzisyenler ve atletler gibi ünlü isimlerle yaptığı ortaklıklar, doğada ve dışarıda çalışmakta olan kişilerle yaptığı röportajlar ve sosyal medyayı aktif kullanmaları yatıyor. Şirket korona virüs darbesinin hemen ardından şirket hemen müşterilerinin yaşadığı ev ortamını tartışan videolar hazırladı.

Şirketin bu stratejisi işe yaradı ve hisse başı kazançları 2020’nin ilk çeyreğinde %38 yükseldi. Şirket satışları %12 artarak 174,4 milyon dolara ulaştı. Yeti Holdings doğrudan tüketiciye ulaşma kanallarının ilk çeyrekte %46 oranında büyüdüğünü, nisan ve mayıs aylarında 3 haneli satış rakamları yakaladıklarını belirtiyor.

Şirketin 2020 yılında %26 artan hisse değerleri çok da ucuz değil. 2021 bilanço beklentilerine göre 31 kat üzerinden işlem görüyorlar. Fakat Barrons’a göre analistler bu rakamların sadece bir aşamadan ibaret olmadığını uzun vadeli kâr beklentilerinin %20 oranında olduğunu belirtiyor.

Hisseler yara aldı fakat satışları yükseliyor

İnternet üzerinden lüks kıyafet satışı yapan The Real Real şirketi Yeti kadar başarılı bir performans gösteremedi. Korona virüs döneminde lüks tüketime olan talebin azalmasıyla şirketin hisse değeri %26 düştü.

Fakat bu süreç içerisinde Real Real internet üzerinden danışmanlık yaparak tüketicilerine çevirim içi lüks mağaza deneyimi yaşattı. Araştırma firması Cowen’ın analisti Oliver Chen şirketin uygulamalarıyla ilgili yaptığı yorumda bunun maliyet ve zaman açısından verimli olduğunu, stilistlerin görüşlerini almak için seyahat etmeye gerek kalmadığını söylüyor. Analistler hisse başı kayıpların birkaç yıl devam edeceğini fakat hisse satışlarının geçtiğimiz yıl 3,7 arttığını ve 2022’ye kadar 6,2 artacağını öngörüyor. Şirketin hisseleri ise sadece 3,9 kat üzerinden satılıyor.

Düşük performansa rağmen çağa ayak uyduran hisse

Nordstrom hisseleri Real Real’dan bile daha kötü durumda. Dışarıdan bakıldığında sıradan bir perakende mağazası gibi görünen şirketin hisseleri 2020 yılında tam %60 düştü. Fakat şirket tüketicileriyle internet üzerinden oldukça iyi bir iletişim kuruyor.

Şirket rakipleri arasında en iyi çok kanallı platformları kullanabilen şirketlerden birisi olarak dikkat çekiyor. Tüketiciler internet üzerinden şirketin ürün yelpazesine bakabiliyor. Stoklardaki son ürünü bile görebilen tüketiciler ürünler tükendiğinde ikame ürünlere öneri de alabiliyor. Korona virüs kriziyle birlikte Nodrstorm ürünleri internet üzerinden sergileyerek tüketicilerin dikkatini çekmeyi başardı.

Nordstrom halen sallantıda bir şirket ve analistler şirketin kârını toparlayabilmesi için 2022 mali yılını beklemesi gerektiğini ön görüyor. Fakat hisse başı kazançlar geçtiğimiz yıl takipçilerinden çok daha fazla düştü. 15,23 dolardan satın alınabilen hisseler 12,4 milyar dolarlık 12 aylık satış beklentisinin sadece %0,2 katı seviyesinden işlem görüyor. Bu arada şirketin internet üzerinden edindiği %50 oranındaki rekor yeni müşteri kitlesiyle korona virüse rağmen bu yıl %6 büyümesi bekleniyor.

Nordstrom’a yatırım yapmak isteyen yatırımcılarınsa uzun vadeli yatırımı düşünmelerinde fayda var.

Konik’in ifadelerine göre her firma internet satışları sayesinde yaşamıyor ya da iflas etmiyor. Üstelik salgın fiziksel mağazaların ne kadar önemli olduğunu göstermiş durumda. Jefferies analisti, “Kötü bilanço rakamları şirketlerin internet üzerinden para kazanmakta zorlandığını gösteriyor” ifadelerini kullanıyor. Fakat en azından bu süreçte internet mağazaları açık kalmak zorunda gibi görünüyor.

Yatırımcılarda bilanço sezonu ikilemi

 

Borsalarda gözler bilançolara çevrildi

 

Savunmacı yatırımcı için hisseler

 

Borsa İstanbul haftaya yükselişle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)