E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar tahvillere hücum ediyor---

Yatırımcılar tahvillere hücum ediyor

Yatırımcılar tahvillere hücum ediyor
06 Mart 2024 - 16:22 borsagundem.com

Yatırımcılar, Fed faiz indirimlerine başlamadan tahvilleri kapmak için yarışıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed parasal genişleme döngüsüne girmeden evvel daha yüksek getirilere kilitlenen yatırımcılar tahvillere saldırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de yüksek enflasyonun dizginlendiğine dair işaretler Fed’in bu yıl içinde üç kez faiz indirimine gidebileceğinin sinyalini vermesine neden oldu. Yatırımcılar ise parasal genişleme başlamadan yüksek getirili tahvillerin peşine düşüyor.

Tahvil zamanı

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, Fed faiz oranlarını düşürmeye başlamadan önce, 2024'te daha fazla yatırımcı bugünkü yüksek tahvil getirilerini yakalamak için tahvillere akın ediyor.

Faiz indirimleri geldiğinde, nakit ve nakit benzeri yatırımlarla oturarak yüzde 5 kazanmak, özellikle de Fed'in bir krize kısa vadeli politika faizini derinden düşürerek yanıt vermesi durumunda hızla buharlaşabilir. PGIM Sabit Gelir baş yatırım stratejisti Robert Tipp, “Uzun vadede gelir arayan çok fazla para var. Akışlar güçlü bir şekilde pozitife dönmüş durumda” diyor.

BofA Global ve EPFR verilerine göre, yatırımcılar bu yıl 28 Şubat'a kadar dünya genelinde tahvillere tahminen 113 milyar dolar yatırdı. Bu, para piyasası hesaplarına akan 234 milyar doların kabaca yarısına karşılık geliyor. Bu süreçte hisse senetlerine giden miktar ise 84 milyar dolar civarında seyrediyor.

Tipp, “Merkez bankaları bu döngüde zirvedeyken, yatırımcıların genel fikri şu anda tahvillerde olunması gerektiği yönünde” diyor.

Uzun vadeli tahvillere güçlü girişler devam ediyor

Bölgesel olarak bakıldığında, ABD tahvil fonları 2024'te önemli miktarda giriş gördü ve aynı dönemde geçen yılın hacimlerini geride bıraktı. Barclays Research'e göre geçen hafta kısa vadeli devlet fonlarından ve kısa vadeli şirket fonlarından kayda değer çıkışlar görüldü ancak uzun vadeli tahvil fonlarına güçlü girişler devam etti.

Uzun vadeli tahvillere yönelik hamleler, yatırımcıların, önemli tahvil yatırımcılarının Fed'in faiz indirimlerine yönelmesinden önce süre uzatma yönündeki tavsiyelerine kulak verebileceğinin sinyalini veriyor.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, yaptığı açıklamada, merkez bankasının zayıf bir iş gücü piyasası veya ekonomiye rağmen ‘politika yapma lüksü'ne sahip olduğunu ifade etti.

Hisse senedi endeksleri geriliyor

ABD hisse senetleri, yapay zekanın geleceğine yönelik coşku, esnek kurumsal kazançlar ve Fed'in politika faizini son 22 yılın en yüksek seviyesinde tutmasına rağmen resesyondan uzun süre kaçınan bir ekonomi ile desteklenen bir dizi rekor seviyeye ulaştıktan sonra dün sert bir şekilde geri çekildi.

FactSet'e göre Dow Jones Endeksi yaklaşık yüzde 1,2 oranında düşüş yaşarken, S&P 500 Endeksi ve Nasdaq da sırasıyla yüzde 1,3 ve yüzde 2 oranında geriledi. Gösterge 10 yıllık Hazine getirileri ise 8 baz puan düşüşle yüzde 4,14'e geriledi.

Vanguard volatilite başkanı Brian Quigley, paylaştığı notta, “Genellikle Fed'in faiz artırım döngüsünün sonu, sabit gelir için ideal bir uzun vadeli satın alma fırsatıdır. Geçtiğimiz dört yürüyüş döngüsünde, ABD tahvillerinin getirisi, Fed'in son faiz artırımını takip eden bir ve üç yıllık dönemlerde nakit getirisini aştı” diye yazdı.

Yabancıların ABD hazine tahvili varlıklarında rekor seviye

 

Tahvil rallisine 'ABD enflasyon verisi' darbesi

 

Küresel piyasalarda tahvil-hisse dengesine dönüş

 

Fed: Enflasyon belirgin biçimde yavaşlasa da hala yüksek

 

FED’in faiz planına enflasyon darbesi

 

Fed yetkilisinden faiz mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)