E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in faiz planına enflasyon darbesi---

FED’in faiz planına enflasyon darbesi

FED’in faiz planına enflasyon darbesi
01 Mart 2024 - 14:20 borsagundem.com

Dün açıklanan PCE verileri ABD ekonomisindeki hizmet enflasyonunun beklentilerin üzerinde yükseldiğini gösterdi. Uzmanlar özellikle istihdam ve konut fiyatlarındaki artışın FED’in faiz indirimi planını sekteye uğratabileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD enflasyonundaki yavaşlama ocak ayı itibariyle tersine döndü. Dünyanın en büyük ekonomisinin iki temel enflasyon göstergesi ABD Merkez Bankası’nın (FED) %2’lik enflasyon hedefine göre yavaşlamak yerine fiyat artışlarında patlamayla karşı karşıya kaldı.

Hizmet sektöründeki, özellikle de konut sektöründeki kalıcı enflasyon, yükselişi önemli ölçüde yönlendirdi. Perşembe günü yayınlanan en son bireysel tüketim harcamaları endeksi (PCE) verilerine göre, hizmet fiyatları ocak ayında aylık %0,6 artarak aralık ayı için bildirilen %0,3'lük artışın iki katına ulaştı. Ocak ayı, hizmet enflasyonunun aylık bazda yükseldiği art arda dördüncü ay oldu. Yıllık bazda, hizmet fiyatları geçen ay %3,9 arttı.

Benzer şekilde, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu 13 Şubat'ta enerji hariç hizmet maliyetleri endeksinin aralık ayı için bildirilen %0,4'lük orandan ocak ayında %0,7 arttığını bildirdi. Barron’s’un haberine göre uzmanlar ve bazı FED yetkilileri hızlanan hizmet enflasyonu verilerinin göz önünde bulundurarak bu yıl faiz oranlarını düşürmek konusunda hızlı hareket etmenin risk oluşturacağını belirtiyor.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Şubat ayı başlarında yaptığı açıklamada, FED’in faiz oranlarını düşürmeden önce hizmet ve kira fiyatlarını düşürme konusunda daha fazla ilerleme görmek istediğini söyledi.

Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic perşembe günü yaptığı açıklamada, “Son birkaç enflasyon raporu enflasyonun hemen %2’ye ineceği hızlı bir yolculuk olmayacağını, daha ziyade yol boyunca bazı tümseklerle karşılaşılacağını gösterdi” ifadelerine yer verdi.

29 Şubat'ta yayınlanan Ekonomik Analiz Bürosu verilerine göre, hizmet enflasyonu hızlanırken, mal fiyatları ocak ayında %0,2 ve yıllık bazda %0,5 düştü.

LPL Financial'ın Baş Ekonomisti Jeffery Roach, bir müşteri notunda, "Hizmet ve mal fiyatları iki zıt yoldan ilerliyor" diye yazdı.

Yine de Washington Eyalet Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Chris Clarke, tablonun bazı FED gözlemcilerinin korktuğu kadar sorun teşkil etmeyebileceğini öne sürüyor. Zira mal fiyatlarındaki artış, büyük ölçüde tedarik zinciri kesintileri, ürün kıtlığı ve bastırılmış tüketici talebi dahil olmak üzere pandemi ile ilgili değişimlerden kaynaklanmıştı. Kovid’in etkilerinin azalması ve küresel ekonominin normalleşmesiyle bu koşullar hafifledi ve mal enflasyonunun yavaşlaması mümkün oldu.

Buna karşılık, yüksek hizmet enflasyonu, büyük ölçüde daha sıkı bir işgücü piyasasından ve çalışan ücret artışlarından kaynaklanıyor. Ancak çalışma koşullarının normalleştiğine ve ücret enflasyonun bu yıl muhtemelen yavaşlayacağına dair işaretler var. Örneğin, işten ayrılma oranları pandeminin en yüksek seviyelerinin altına düştü. Bu da çalışanların daha yüksek ücretle başka bir işe girme olasılıklarının daha düşük olduğunu gösteriyor. Ek olarak, İstihdam Maliyet Endeksi, işverenlerin tazminat harcamalarının 2023'ün dördüncü çeyreğinde yalnızca %4,2 arttığını gösterdi. Bu da çalışan ücret artışlarının art arda yavaşladığı altıncı çeyreği işaret etti.

Elbette, tüketici harcamalarını artırmaya yardımcı olan daha yüksek ücretlerin ekonomi üzerinde birçok faydası da var. Clarke, son zamanlardaki ücret artışlarının çoğunun düşük ücretli çalışanlar arasında yoğunlaştığını ve ücret eşitsizliğinin hafiflettiğini söylüyor:

“Azalan ücret eşitsizliğinin sonuçlarından biri, satın aldığınız bir Big Mac'in artık daha pahalı olacağıdır. Ancak takdir etmediğimiz bir diğer konu da Big Mac'in daha önce ucuz olduğu ve bu ucuzluğu yoksulluk maaşına dayandırdığıdır.”

Ocak ayının ekonomik verileri, yıllık fiyat değişikliklerini ve asgari ücret artışlarını yansıttığı için yanıltıcı olma eğilimindedir. Ekonomik eğilimleri tahmin ederken uzmanlar bu ihtimali de akıllarının bir köşesinde tutuyor. Zira 2023’in en yüksek çekirdek enflasyonu da ocak ayında geldi. Şubat ayı verileri ise hizmet enflasyonunun gidişatı hakkında daha az endişe verici bir tablo çizebilir.

Enflasyon verileri içinde konut maliyetlerini izlemekte fayda var. Guggenheim Investments Baş Ekonomisti Matt Bush, tüketici fiyat endeksinin en büyük bileşeni olan konut fiyat artışının son aylarda beklendiği kadar yavaşlamadığını, ancak kira artışına ilişkin birçok öncü göstergenin ve özel sektör verilerinin TÜFE kira fiyatlarının çoktan yavaşlamış olması gerektiğini öne sürdüğünü belirtiyor.

FED yetkilileri, bu yıl konut maliyetlerinin önemli ölçüde düşmesini beklediklerini belirttiler. Bunun da hizmet sektörü enflasyonunu hafifletmeye yardımcı olacağı öngörülüyor. Söz konusu tahmin gerçekleşmezse, FED yetkilileri faiz indirimlerine başlamayı erteleyebilir. Yatırımcılar şu anda FED’in haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlamasını bekliyor.

Bush, artan konut fiyatlarının ABD'nin düşünüldüğü gibi bir yumuşak iniş yolunda olmadığının ve enflasyonun biraz daha kalıcı olacağının bir göstergesi olabileceğini söylüyor.

Bostic perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bu son birkaç raporla, TÜFE veya PCE, insanların umduğundan daha yüksek geldiler. Ama uzun vadeli bakarsanız, çizginin eğimi hâlâ aşağıyı gösteriyor. Bu akılda tutulması gereken önemli bir şey" ifadelerine yer verdi. Ancak son ABD enflasyon raporlarının geleceğe dönük parlak bir tablo çizmediğini de hatırlamakta fayda var.

Mart kapıdan baktırır mı?

 

Fed yetkilisinden faiz mesajı

 

ABD borsaları, enflasyon verisinin ardından yükselişle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)