E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar için büyük risk: Momentum rallisi---

Yatırımcılar için büyük risk: Momentum rallisi

Yatırımcılar için büyük risk: Momentum rallisi
28 Mart 2024 - 14:16 borsagundem.com

Küresel borsalarda momentum hisseleri 2008 Krizi’nden bu yana en büyük yükselişini gösterdi. Uzmanlar momentum faktörüne dahil hisselerin aynı hızda düşebileceği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Momentum hisseleri, 2008 Küresel Finans Krizi’nin hemen öncesinden bu yana en iyi performansını sergiliyor. MarketWatch’un haberine göre bu yüksek performans bazı yatırımcıları tedirgin edecek nitelikte. Üstelik endişelenmeleri için iyi bir sebepleri de var.

Momentum faktörü, yüksek performans ve ardından acı verici düzeltmeler üretme konusunda kötü bir üne sahiptir. Piyasaların mevcut halinde bu faktör piyasanın en önemli hisse senetlerinin çoğunu içerdiğinden, bazı hisselerdeki ani geri dönüşler S&P 500 gibi endeksleri aşağı çekebilecek potansiyele de sahip olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre faktör terimi hisse senetlerinin belli bir özelliğine göre gruplandırılması için kullanılır. Büyüme, değer, yüksek kalite, temettü ödeme ve düşük volatilite gibi özellikler de borsalardaki bilinen diğer popüler faktörler arasında sıralanabilir.

2008’den bu yana en güçlü çeyrek performansı

Dow Jones verilerine göre pazartesi günü itibariyle MSCI ABD Momentum Endeksi 2024’ün ilk çeyreğinde S&P 500 Endeksi’ne göre %11 daha yüksek performans gösterdi. Momentum endeksi yıl başından bu yana %20,8 yükselirken aynı süreçte S&P 500 Endeksi ise %9,7 arttı.

Bu performans marjı Haziran 2008’den bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor. Söz konusu tarihten sadece birkaç ay sonra Lehman Brothers iflas etmişti ve Küresel Finans Krizi’nin en akut aşaması başlamıştı.

Son iki çeyrekte momentum hisseleri S&P 500’e göre %13,8 daha yüksek performans gösterdi. İki endeks arasındaki bu marj, dot-com balonunun zirveye ulaştığı, Mart 2000’de sona eren altı aylık süreçten bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Başarılı tahvil yatırımlarıyla bilinen ünlü borsa uzmanı Bill Gross yakın tarihli bir yatırımcı notunda piyasalar agresif bir şekilde yükselirken zirve tahmini yapmanın son derece zor olduğunu söyledi. Gross piyasalarda sıklıkla dillendirilen ‘Momentum momentumu doğurur’ sözünü hatırlatıyor.

Servet yönetimi firması Orion Wealth’in Baş Yatırım Sorumlusu Rusty Vanneman’a göre momentum faktörü hisse senetlerini bilanço beklentilerine göre daha pahalı hale getirmiş olabilir. Vanneman bilançolarda görülebilecek zayıflıklar halinde momentum hisselerinin üzerinde baskı oluşabileceğini de belirtiyor.

MSCI Momentum Endeksi bileşenlerinin hisse senedi fiyatları 2024 bilanço beklentilerinin 29 katı değerinde. FactSet verilerine göre bu rakam spekülatif hisse senedi çılgınlığının tüm hızıyla devam ettiği Mayıs 2021'in sonlarından bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Vanneman, Nvidia gibi momentum hisselerinde büyük kazançlar elde eden yatırımcılara, portföylerinin bir kısmını son birkaç yılda S&P 500'ün gerisinde kalan küçük ve orta ölçekli hisse senetlerine kaydırmayı düşünmelerini tavsiye etti.

Momentum hisse senetleri piyasaya hakim

Nvidia, Meta ve Amazon gibi büyük sermayeli hisse senetleri, S&P 500'ün geçen yılki kazançlarının çoğunu yönlendirdi. Sonuç olarak, şu anda endekste en fazla ağırlığa sahip olan hisse senetleri momentum faktörü Hisse senetlerinden oluşuyor.

Piper Sandler'a göre, bu hisse senetlerinin elde ettiği ciddi yükselişler, faktörün S&P 500'deki ağırlığının şimdiye kadarki en yüksek seviyesine yükselmesine neden oldu.

Momentum endeksinin en büyük beş bileşeninin Nvidia, Meta, Broadcom, Eli Lilly ve Amazon hisseleri olduğu görülüyor.

Momentumu kalite veya değer gibi diğer popüler faktörlerden ayıran bir diğer unsur, momentum faktörü endekslerine dahil edilen hisse senetlerinin listesinin sık sık değişmesidir. Buna karşın değerinin altındaki hisseler veya yüksek kaliteli hisseler faktör endekslerinde değişiklikler daha uzun süreler boyunca yavaş yavaş gerçekleşme eğilimindedir.

MSCI'nin momentum endeksi her altı ayda bir yeniden dengeleniyor. Hedef evrenindeki (ABD borsaları) hisse senetlerinin seçimi ise hisse senetlerinin son altı ve 12 aydaki performansına dayanan ve volatiliteye göre ayarlanmış bir "momentum puanına" dayandırılıyor. En yüksek puana sahip Hisse senetleri endekse dahil ediliyor.

Momentum faktörü şu an için yüksek kaliteli hisse senetlerinden, yani güçlü bilançolara ve sağlam kâr artışına sahip hisse senetlerinden oluşuyor. Bu alışılmadık bir durum değil. Ancak Piper Sandler'dan Michael Krantowitz'e göre bugünün momentum faktörünü dot-com balonu döneminden ayrılıyor. Zira dot-com balonu sırasında, faktör endeksi çoğunlukla negatif bilanço paylaşan Hisse senetlerini içeriyordu.

Ancak hisse senetlerinin güçlü bilançolara ve istikrarlı kâr artışına sahip olması, aşırı değerlenemeyecekleri anlamına gelmez. John Hancock Investment Management'ın baş yatırım stratejisti Matt Mishkin'e göre, piyasanın momentumu, yatırımcıların zihnindeki temel göstergeleri geçersiz kılıyor gibi görünüyor.

Baş stratejist bunun sürdürülebilir bir dinamik olmadığını belirtiyor:

"Bu noktada dikkatli olmalısınız. Çünkü temel göstergeler yatırımcılar için daha az önemli hale geliyor. Aksine şu anda hisse senetlerinin son altı ila 12 ayda yaptıkları en önemli göreceli itici güç niteliğindedir."

Momentum faktörünün borsalarda ani düşüşlere sebep olan kötü sicili göz önüne alındığında hisse senetlerindeki bu yükseliş tehlikeli bile olabilir.

Vanneman, “Momentum çok hızlı bir şekilde terse dönebilir. Özelikle parabol benzer bir biçimde yükseldiğinde genellikle plato halini almaz” uyarısında bulundu.

Wall Street boğaları ilk çeyrekte şaha kalktı

 

Jeffrey Gundlach: Hisse senedi piyasaları hırçın ve momentum odaklı

 

Borsalarda momentum rallisi balon işareti mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)