E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda momentum rallisi balon işareti mi?---

Borsalarda momentum rallisi balon işareti mi?

Borsalarda momentum rallisi balon işareti mi?
15 Mart 2024 - 15:56 borsagundem.com

Küresel borsalarda geçen yıl yüksek performans gösteren hisse senetleri bu yıl da borsaların liderliğini üstleniyor. Momentum hisselerinin rallisi balon piyasası tartışmalarını da beraberinde getiriyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Momentum hisseleri geçen yıl küresel piyasalara hakim oldu. MarketWatch haberinde yer alan Piper Sandler’ın araştırma raporuna göre momentum hisseleri ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’de tarihin en yüksek payına ulaştı.

Adından da anlaşılacağı üzere momentum hissesi, geçen yıl önemli ölçüde yükselen herhangi bir hisse senedini tanımlar. MSCI'nin bir raporuna göre, bir önceki yıl iyi performans gösteren hisse senetleri muhtemelen en azından kısa vadede bu yüksek performansı devam ettirme eğilimindedir. Momentum faktörü yüksek performansın yüksek performansı doğuracağı düşüncesinden beslenir.

Invesco S&P 500 Momentum ETF’sinin performansına bakıldığında S&P 500’deki momentum faktörünün 2024’ün başından bu yana %20 son 12 ayda ise %50 arttığı görülüyor. Bu süreçte Invesco S&P 500 Düşük Volatilite ETF’si geçen yıl boyunca sadece %6,4 yükselebilirdi.

Piper Sandler verilerine göre, borsalarda momentumla ilişkili olan hisseleri daha önce bu denli dramatik performanslar gösterdiğinde genellikle piyasa balonları tetiklendi. Ancak Piper Sandler ekibi bugünkü momentum hisseleri ile 2000’deki dot-com balonu momentum hisseleri arasında önemli birkaç fark olduğunu vurguluyor.

Bugünün momentum hisseleri aynı zamanda yüksek kaliteli hisseler

1990’ların sonlarındaki ve 2000’leirn başlarındaki durumun aksine bugünün momentum hisseleri güçlü kârları olan yüksek kaliteli hisse senetleri olma eğilimi gösteriyor. Bu aynı zamanda geçen yıl kaydedilen borsa rallisinin spekülatif coşkuya dayalı olmadığı temel göstergelerle de desteklendiği anlamını taşıyor.

MW haberine göre geçen yıl momentum faktörü yüksek miktarda özkaynak getirisi sağlayan hisse senetleriyle neredeyse aynı hızda hareket etti. İki faktör son 36 ayda sürekli olarak yaklaşık %100’lük korelasyon gösterdi.

Bu tablo son otuz yıldır alışılmadık bir durum değil. Ancak 2000’li yılların başlarındaki momentum ticareti ile karşılaştırıldığında fark önemli ölçüde ortaya çıkıyor. Zira dot-com balonu sırasında momentum ticareti genellikle sürekli zarar eden hisse senetlerine aşırı maruz kalınarak gerçekleştiriliyordu. Rapora göre momentum ile negatif bilanço faktörü arasındaki korelasyon %50’yi aşmıştı.

Momentum hisseleri aşırı pahalı değil

S&P 500 Endeksinin geneli ile karşılaştırıldığında, bugünkü momentum hisseleri dot-com balonunun patlamasından sadece birkaç ay öncesi olan 1999'da olduğu kadar pahalı değil.

Dot-com balonu döneminde yüksek momentumlu hisse senetleri piyasanın geneline göre iki katın üzerinde değerleniyordu. Bugünse bu oran 1,3 civarında.

Yüksek performans fazla aşırı değil

S&P 500'deki ilk 10 hisse senedinin şu anda tüm endeksin ağırlığının %30'undan fazlasını oluşturduğu gerçeği hakkında çok fazla spekülasyon yapıldı. Zira bu oran son on yılda ulaşılan en yüksek pay.

Ancak S&P 500'ün geri kalanıyla karşılaştırıldığında ilk 100 hisse senedinin bilançoları karşılaştırıldığında, en büyük hisse senetlerinin performansının dot-com balonunun zirvesinde olduğu kadar aşırı olmadığını görülüyor.

Momentum faktörü genellikle ülkeler ve sektörler arasında kıyaslama yapmak için kullanılır. Ancak söz konusu faktör tarihsel olarak çöküşlere karşı savunmasızdır. MSCI’ın momentum endeksine dahil olan hisse senetleri son altı ila 12 ay içerisinde endekslerin genelinden daha iyi performans gösteren hisseleri içeriyor.

Ünlü borsa uzmanından tarihi kredi balonu uyarısı

 

JPMorgan: Borsadaki yoğunlaşma balon göstergesi

 

BofA: Borsalar balona değil 1995’e benziyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)