E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar değerleme tuzağına karşı uyanık olmalı---

Yatırımcılar değerleme tuzağına karşı uyanık olmalı

Yatırımcılar değerleme tuzağına karşı uyanık olmalı
29 Ocak 2024 - 15:43 borsagundem.com

Wall Street hisse senetlerinin aşırı değerli olup olmadığını sorguluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları rekor seviyelere yükselmişken stratejistler, değerleme tuzağı noktasında yatırımcıları uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi bu hafta rekor seviyede kapanırken Wall Street'te hisse senetlerinin aşırı değerli olup olmadığı konusunda bir tartışma yürüyor. Yine de çok sayıda strateji uzmanı piyasa geçmişinin bu korkuların yersiz olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Değerleme çağrıları bir tuzak

Yahoofinance’ten Josh Schafer’in haberine göre, Citi ABD Sermaye Stratejisi Direktörü Drew Pettit, “Piyasanın katlı ve ileriye dönük getirileri arasındaki ilişkiye baktığımızda, böyle bir ilişkinin bulunmadığını görüyoruz. Getirilerle fiyat/kazanç oranı arasındaki korelasyon son 20 yılda neredeyse sıfır” diyor.

Citi'nin son çalışmasına göre, S&P 500 şu anda yaklaşık 22'lik bir son fiyat/kazanç oranıyla işlem görüyor. Bu, S&P’nin son 20 yıldaki tipik değerlemesinde 92. yüzdelik dilime denk geliyor.

Citi'nin özsermaye stratejisi ekibi, bu değerlemenin hisse senetlerine ilişkin yapıcı bakış açılarına yönelik ‘ortak bir geri adım' olduğunu ifade ediyor. Citi'nin Scott Chronert liderliğindeki ekibi, endeksin yılı 5.100 puanda kapatacağını öngörüyor. Endeks geçen haftayı 4.891 puan seviyesinde kapattı.

BMO Baş Yatırım Stratejisti Brian Belski de aynı fikirde. Belski, değerleme çağrıları yapmamayı tercih ediyor çünkü bunların bir ‘tuzak’ olduğunu düşündüğünü belirtiyor. Belski, “Değerleme aslında gelecekteki performans için en kötü ölçümdür. Çok fazla insan piyasaya bakıyor ve daha geniş piyasa çağrıları yapmak istiyor. Ve genelde piyasanın temel bileşenlerine de bakmıyorlar çünkü sonuçta borsa bir hisse senedi piyasası; yani nasılsa piyasanın tamamını satın almanız mümkün değil” şeklinde konuşuyor.

Elmayla portakalı karşılaştırmak

Bu amaçla Citi, hisse satın almamak için yüksek değerlemeler gerekçe olarak kullanılacak olsa bile, S&P 500'ün şimdiki değerlemesini tarihin daha önceki noktalarıyla karşılaştırmanın elmaları portakallarla karşılaştırmaya benzeyeceğini savunuyor.

Pettit, endeksin üç ayda bir yeniden dengelenmesi nedeniyle S&P 500'ün kompozisyonunun 10 veya 20 yıl öncekiyle aynı olmadığına dikkat çekiyor. Pettit, “Örneğin Uber, Aralık ayında dizine eklendi. Araç paylaşımı devinin hisseleri geçtiğimiz ay yüzde 5 arttı” diyor ve teknolojinin endeksteki artan konumuna işaret ederek, “Bu değerlemede artık eskisinden daha fazla büyüme var” diye ekliyor. Pettit, Muhteşem Yedili olarak anılan ve Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla  ve Nvidia’dan oluşan dev teknoloji hisselerinin S&P 500'ün 2023'teki kazancının çoğunu sağladığını ifade ediyor.

Yahoo Finance'den Jared Blikre'nin analizine göre ise, borsanın son yükselişi sırasında Ocak ayında görülen büyümenin neredeyse yüzde 90'ı Tesla hariç aynı teknoloji şirketleri tarafından sağlanmış durumda. Bu şirketlerin tümü S&P 500'ün üzerinde değerlemelerle işlem görüyor.

Bu altı lider hisse senedinin aynı zamanda endeksin 4. çeyrekteki kazanç büyümesinden daha fazlasını oluşturması bekleniyor; FactSet verilerine göre, S&P 500'ün bilançosunun yüzde 10,5'lik düşüşüne karşılık bu grubun kazançlarının geçen yıla göre yüzde 53,7 oranında artması bekleniyor.

Endeks ne pahalı ne ucuz

Citi'nin ekibi aynı zamanda bireysel şirket değerlemelerini geçmişle karşılaştıran yeni bir değerleme ölçütünü de analiz ederek bunların yerine bankalar için defter değeri gibi en önemli sektöre özgü ölçütleri dikkate alıyor.

Citi ekibi, bu değerleme aracını kullanarak S&P 500'ün değerlemesinin 19'a yakın olduğunu bulguluyor. Bu seviyenin, değerlemeyi tarihsel olarak yüzde 78'lik dilime ve 2016'dan bu yana görülen değerleme aralığına uygun hale getireceğini öngörüyor. Citi bunun, Belski'nin notuna benzer şekilde endeksi kendisini oluşturan parçalara ayırmanın daha iyi olacağına inanıyor. Pettit, bu değerlemeyle S&P 500'ün ‘göründüğü kadar pahalı olmadığını ancak bunun ucuz olduğu anlamına da gelmediğini' söylüyor.

Pettit, “19 kat, piyasanın buradan yukarıya çıkması için iyi bir kazanç artışına ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Yani kazançların arttığını, doğru yolda gittiğini düşündüğünüz sürece borsaya 19 kat ödeme yapabilirsiniz” şeklinde konuşuyor.

FactSet verilerine göre, fikir birliği tahminleri S&P 500 kazançlarının 2024'te yaklaşık yüzde 12 oranında artacağı yönünde. Bu, şirket kazançlarının pandemi sonrası toparlanmanın ortasında 2021 yılında artmasından bu yana kazançlarda görülen en büyük artışa işaret edecek.

Belski, “Şu anda büyüme açısından borsayı çevreleyen söylem, büyümenin yavaşlayacağı yönünde. Geçen yıl da aynı hikaye, aynı retorik sürüyordu. Aslında kazançlarda herhangi bir yavaşlama gördüğümüze dair hiçbir analitik kanıt yok” şeklinde konuşuyor.

BlackRock: Yüksek değerlemeye sahip hisse senetlerinden uzak durulmalı

 

JPMorgan: ABD hisse senedi değerlemeleri risk altında

 

Goldman Sahcs: Yapay zeka hisselerinde değerlemeler aşırı değil

 

'Muhteşem Yedili' 2024’te de aynı performansı gösterebilecek mi?

 

ABD borsalarının seyrini bu hafta 5 teknoloji devi şekillendirecek

 

Wall Street rallisinin yükünü teknoloji sektörü çekiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)