E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarının seyrini bu hafta 5 teknoloji devi şekillendirecek---

ABD borsalarının seyrini bu hafta 5 teknoloji devi şekillendirecek

ABD borsalarının seyrini bu hafta 5 teknoloji devi şekillendirecek
29 Ocak 2024 - 11:19 borsagundem.com

ABD’nin beş teknoloji devi bu hafta kazanç raporlarını açıklayacak. Piyasa değerleri düşünüldüğünde, sonuçların borsalar için oldukça belirleyici olması bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında bu hafta gündem kazanç raporlarında, özellikle de beş büyük teknoloji şirketinde olacak. Toplam piyasa değeri 10 trilyon doları bulan bu beş şirketin, ABD hisse senedi piyasalarının yakın geleceğini belirlemesi bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, toplam piyasa değeri 10 trilyon doların üzerinde olan beş büyük teknoloji şirketi Microsoft, Alphabet, Meta, Amazon ve Apple bu hafta kazançlarını raporlayacak; sonuçların hisse senedi piyasaları için çok önemli olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Risk seviyesi yüksek

Fortune’dan Jeran Wittenstein ve Elena Popina’nın haberine göre, S&P 500'ün en azından gelecek ay nereye gideceğini merak eden yatırımcılar bu haftanın üç önemli gününe dikkat etmek isteyecek.

Salı ve Perşembe günleri arasında, toplam piyasa değeri 10 trilyon dolardan fazla olan beş büyük teknoloji şirketi kazançlarını rapor edecek: Microsoft, Alphabet, Meta, Amazon ve Apple. Bu arada Fed, faiz oranlarına ilişkin kararını yayınlayacak ve ardından Başkan Jerome Powell'ın gelecek görünümü tartışmasının beklendiği basın toplantısı gelecek.

Ortak kanaat, S&P 500 Endeksi’nin, Fed yetkililerinin para politikalarını gevşetmeye başlayacağına ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin gün geçtikçe daha da değerleneceğine dair bahislerle rekor seviyeye doğru ilerlemesiyle risk seviyesinin bundan daha yüksek olamayacağı yönünde.

Sahnede yine Muhteşem Yedili var

Independent Advisor Alliance'ın baş yatırım yetkilisi Chris Zaccarelli, “Teknoloji sektörü geçen yıl piyasayı orantısız bir şekilde hareketlendirdi ve büyük teknoloji şirketleri en büyük kazanç gücüne sahip olmaya devam ediyor. Bu nedenle sonuçlar piyasalar için çok önemli olacak” diyor.

Yıla sarsıntılı bir başlangıç yapmasının ardından S&P 500 Endeksi yeniden yükselişe geçti ve Fed yetkilileri faiz artırımlarının devam edeceğine dair sinyal vermeye başlamadan önce endeksin yakın vadeli en düşük seviyeye ulaştığı Ekim sonundan bu yana yüzde 18'den fazla artışla üçüncü aylık yükselişine hızla devam ediyor.

Yükseliş yine Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia ve Meta dahil olmak üzere, yatırımcıların yapay zeka odaklı rallinin heyecanına kapılmasıyla endeksin geçen yılki yüzde 24'lük kazancının büyük bir kısmından sorumlu olan dev sermayeli teknoloji şirketleri tarafından yönlendiriliyor. Tesla’nın da dahil olduğu 'Muhteşem Yedili', elektrikli araç üreticisinin hisselerindeki düşüşe ve bu ay piyasa değerinden 200 milyar dolardan fazla değer kaybetmesine rağmen S&P 500 Endeksi’nin rekor seviyelere yükselmesini sağladı.

Yapay zekanın yükselişi

Microsoft ve Alphabet, Salı günü piyasalar kapandıktan sonra kazançlarını açıklayacak. İki şirket, yıllardır bu alana yoğun yatırım yaptıktan sonra yapay zeka patlamasından en iyi şekilde faydalanabilecek konumda olan şirketler arasında yer alıyor. Microsoft bu özellikleri yazılım ürünlerine ekliyor ve yatırımcılar yapay zekanın yakında kârı ve satışlardaki artışı desteklemeye başlayacağına inanıyor.

Çarşamba günü ise odak noktası, Fed'in art arda dördüncü toplantıda faiz oranlarını sabit tutmasının beklendiği Ocak toplantısının sonuna kayacak. Yatırımcılar öncelikli olarak Powell ve diğer politika yapıcıların parasal gevşemenin zamanlaması hakkında söyleyeceklerine odaklanacak. Enflasyonun gerilemeye devam ettiğini ve ABD ekonomik büyümesinin dirençli olduğunu gösteren son veriler, Fed yetkililerinin faiz oranlarını düşürmek için acele etmeyeceğini gösteriyor.

Apple, Amazon ve Meta da öğleden sonra açılayacakları kazanç raporlarıyla Perşembe gününün en büyük ilgi odağı olacak. iPhone üreticisi, gelir artışına ilişkin endişelerden rahatsız olsa da, şirketin son dört çeyrekteki ilk satış artışını raporlaması bekleniyor.

Teknoloji hisselerinin çoğu rekor bölgedeyken, yatırımcıların yalnızca bir avuç hisse senedine aşırı maruz kaldığına dair endişeler hala sıcak ve bunun da, çeyrek sonuçlarının kötü olması halinde bazı sıkıntıların kapısını aralayabileceği düşünülüyor.

Bank of America’nın yayınladığı bir araştırma notuna göre, bankanın fon yöneticileri arasında yaptığı ankette 'Muhteşem Yedili' hisseleri bir kez daha en yoğun alım satımın gerçekleştiği hisseleri olarak öne çıktı.

Olası düşüş senaryosu şimdilik masada değil

Yine de opsiyon piyasası verilerine göre yatırımcılar düşüşlere karşı önlem almak için acele etmiyor. Apple'ın gelecek üç aydaki tahmini fiyat dalgalanmalarına ilişkin gösterge, son altı yılın en düşük seviyesine yakın seyrediyor. Yatırımcılar, sonuçların ertesi günü hisse senedinde her iki yönde de yüzde 3,3'lük bir hareket bekliyor. Bu, iki yılın en dar kazanç sonrası dalgalanmaları arasında yer alacak.

Meta için ise Kasım 2022'deki en düşük seviyesinden bu yana dört kattan fazla artan tahmini üç aylık dalgalanma seviyesi, son iki yılın en düşük seviyesinde seyrediyor. Microsoft'ta ise gelecek ay yaşanacak yüzde 10'luk düşüşe karşı korunmanın maliyeti, benzer bir yükselişten kâr elde eden opsiyonların maliyetine göre Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

Tesla, geçen hafta dördüncü çeyrek kazanç tahminlerini kaçırdıktan ve satış büyümesinin 2024'te ‘belirgin şekilde daha düşük’ olacağı konusunda uyarıda bulunduktan sonra risklere işaret etti. Hisse ertesi gün yüzde 12 oranında düşerek bir yıl içindeki en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Microsoft ise yakın zamanda 3 trilyon doların üzerindeki piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olarak Apple'ı geride bıraktı. Bu yükseliş hisse senedini daha da pahalı hale getirdi. Şirket için geride kalan 10 yıldaki ortalama olan 24 kata kıyasla gelecek 12 ayda 33 kat kar öngörülüyor.

CI Roosevelt'in kıdemli portföy yöneticisi Jason Benowitz'e göre dev teknoloji şirketlerine yönelik yoğun talep olduğuna şüphe yok ancak bu, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve finansal koşulların gevşemesi nedeniyle hisse senetlerinin yükselmeye devam edemeyeceği anlamına gelmiyor. Benowitz, “Bu yoğunluğun iyi bir nedeni var. Şartlar onlar için oldukça iyi” diyor.

Muhteşem Yedili’nin büyüsü borsaları nasıl etkileyecek?

 

Yatırımcılar ‘balon’ korkusuyla Muhteşem Yedili’den kaçıyor

 

'Muhteşem Yedili' 2024’te de aynı performansı gösterebilecek mi?

 

Tesla hisselerine 'bilanço' darbesi

 

Piyasalar Fed'i fiyatlıyor! Martta faiz indirimi var mı?

 

Piyasalar, Fed haftasına temkinli başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)