E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sahcs: Yapay zeka hisselerinde değerlemeler aşırı değil---

Goldman Sahcs: Yapay zeka hisselerinde değerlemeler aşırı değil

Goldman Sahcs: Yapay zeka hisselerinde değerlemeler aşırı değil
06 Eylül 2023 - 13:44 borsagundem.com

ABD borsalarına bu yıl damgasını vuran yapay zeka güdümlü rallide yaşanan düzeltme, uzmanların rallinin geleceğiyle ilgili fikir ayrılıkları yaşamasına neden oluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında hisse senedi değerlemeleri üzerine dönen tartışmalar devam ediyor. Goldman Sachs, yapay zeka hisselerinde değerlemelerin aşırı olmadığını düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs, yapay zeka hisse değerlemelerini, ‘yüksek ama aşırı değil’ şeklinde yorumluyor.

Rallinin balon olduğu doğru değil

Bloomberg’den Kit Rees’in haberine göre, Goldman Sachs stratejistlerine göre, yapay zeka alanında ilk kazananlar, önceki coşku dönemlerinde görülen hisse senetleriyle karşılaştırıldığında güçlü temellere ve daha az aşırı değerlemelere sahip. Bu bakış, yapay zekada bir balonun oluştuğu yönündeki endişeleri çürütüyor.

Peter Oppenheimer liderliğindeki Goldman Sachs stratejistleri, ‘Yapay Zeka Neden Balon Değil’ (Why AI Is Not a Bubble) başlığıyla paylaştıkları notta, “Daha fazla performansa yol açması muhtemel yeni bir teknoloji döngüsünün nispeten erken aşamalarında olduğumuza inanıyoruz” diye yazıyor. Oppenheimer, yapay zeka rallisine öncülük eden hisse senetlerinin, geçmiş teknoloji balonları sırasındaki en büyük firmalara göre önemli ölçüde daha düşük seviyelerde olduğunu ve günümüz şirketlerinin zaten kârlı olduğunu ve nakit ürettiğini ifade ediyor.

Yeni büyüme unsuru

OpenAI'nin ChatGPT aracının geçen yıl piyasaya sürülmesi, teknolojinin bankacılıktan sinema ve eğitime kadar birçok sektörü altüst etme potansiyeli nedeniyle üretken yapay zekaya olan talebi artırıyor. Citigroup stratejistleri, yapay zekanın geniş etkilerinin iki yıl gibi kısa bir süre içinde işletmelerde görüleceğini öngörüyor ve teknolojiyi borsanın ‘yeni büyüme unsuru’ olarak nitelendiriyor.

Yapay zeka teknolojisi etrafında oluşan heyecan, erken kazananları belirleme telaşına da yol açıyor. Çip üreticisi Nvidia, bu yıl hisselerinin yüzde 232 oranında değer kazanmasıyla grubun liderliğini üstlenmiş gözüküyor. Goldman'ın ABD merkezli analistleri, yapay zekadan hisse başına kazançta uzun vadede en büyük potansiyel artışı sağlayacak şirketlerden oluşan bir sepet ortaya koyuyor ve endekslerindeki ortalama hisse senedi kârının taban çizgisinden yüzde 72 artabileceğini öngörüyor.

Nasdaq 100 Endeksi 2023 yılında yüzde 42 oranında artarken, S&P 500 Endeksi aynı dönemde yüzde 18 artış gösterdi. Goldman Sachs stratejistleri, artan tahvil getirilerine rağmen teknoloji hisselerinin daha iyi performans göstermesinin, yatırımcıların gelecekte daha yüksek büyüme oranlarının daha yüksek iskonto oranlarını dengeleyeceğini varsaydığını gösterdiğini söylüyor.

Karşıt görüşler

Ancak Goldman Sachs’ın iyimserliği, diğer yatırım bankalarının daha temkinli yaklaşımı karşısında uçup gidiyor. Bank of America stratejistleri, yapay zekanın teknoloji hisselerini uzun vadede yüksek faiz oranlarının etkisinden koruyamayacağı konusunda uyarıda bulunurken, Morgan Stanley balonun zirveye yaklaştığını söylüyor.

Goldman Sachs, zorluklardan birinin yapay zekadan elde edilen faydaların ölçeğinin nasıl değerlendirileceği ve kazananların ve kaybedenlerin nasıl seçileceği olduğunun altını çiziyor. Stratejistler, “Hakim yerleşik şirketlerin değerlemelerinin yüksek ancak aşırı olmadığı göz önüne alındığında, genel olarak hâlâ tipik bir teknoloji dalgasının ilk aşamasında olduğumuza inanıyoruz. Eğer durum böyleyse, bu, alana yeni girenlerin daha da belirginleşeceğini ve pazarın bu bölümünde daha yüksek değerlemelerin olacağını gösteriyor” şeklinde yazıyor.

Goldman Sachs’tan Oppenheimer, geçen yılki hisse senedi düşüşünü doğru bir şekilde adlandırmıştı. Ancak Oppenheimer’ın Haziran ayı sonundaki 2023 hisse senedi yükselişinin daha yüksek faiz oranları tarafından sınırlanacağı yönündeki görüşü henüz gerçekleşmedi.

Yapay zeka patlamasının kısa ve uzun vadede kazananları

 

Yapay zeka borsada teknoloji rallisini kaçırdı

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Goldman Sachs: Yapay zeka yutturmaca değil, gerçek

 

Wall Street’te Nvidia rallisi gerçekten balon mu?

 

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)