E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWarren Buffett’tan hayata dair 8 ders---

Warren Buffett’tan hayata dair 8 ders

Warren Buffett’tan hayata dair 8 ders
10 Ağustos 2022 - 18:14 borsagundem.com

Dünyanın en önemli yatırımcılarından Warren Buffett, yatırım ilkeleriyle olduğu kadar hayata dair tavsiyeleriyle de yol gösterici biri. Farklı bir bakış açısı edinmek için Buffett’ın önerilerine kulak vermek yerinde olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırıma ilgi duyan herkes Warren Buffett’ın ismini duymuştur. Milyarder yatırımcı, yaptığı uzun vadeli yatırımlarla, geç yaşında da olsa büyük bir servetin sahibi ve birçok yatırımcının da idolü konumunda. Buffett, yatırıma dair zaman zaman verdiği tavsiyeler ve bazı yatırım araçlarına dair radikal görüşleriyle gündeme gelse de Buffett’ın görüşlerinin hayat hakkında da çok şey anlattığını görmek mümkün. İddialı olsa da Buffett’ın fikirlerinin ve içgörülerinin, yatırım yapmanın çok ötesine geçtiğini söyleyebiliriz.

Yatırımcı ve girişimci Sahil Bloom’un notlarından derlenen bu yazı, Buffett’ın neden ve nasıl bu kadar başarılı bir yatırımcı olduğuna dair ipuçları verecektir.

Doğru anı bekleyin

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsada her hareketi dikkate almak zorunda değilsiniz, hayatta da olduğu gibi. Yolunuza çıkan her fırsatı değerlendirmek sizi tuzağa düşürebilir. Bu durum belki kariyerinizin başındayken makul olabilir ancak deneyim kazandıkça hangi fırsatları değerlendirmeniz gerektiği noktasında bilinçli olmanız oldukça önemlidir.

Kendinize boş zaman ayırmayı asla ihmal etmeyin. Bu zamanları, gelecekte çıkacak fırsatlar için bir temel inşa etme olarak görün. Her fırsatı değerlendirmeye çalışmak, en büyük fırsatı gözden kaçırmanıza neden olabilir. Boş zamanınız olduğunda ise fırsatlar arasında seçim yapmak için yeterli zamanı bulabilirsiniz. Unutmayın, uzun vadede hayat sizi kaç kez hedefi isabet ettirdiğinizle değil, elde ettiğiniz sonuçlarla ödüllendirir.

Zamanı arkadaşınız gibi görün

Bufett, “Zaman harika işlerin dostu, vasat olanların ise düşmanıdır” diyor. Buradaki ‘iş’ kelimesi yerine ‘insan’ kelimesini koyarsanız, alıntının ne kadar güçlü olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Zamana verilen önem Buffett’ta bir çeşit birleşik getiri anlamına gelir. Buffett, hayatınızdaki en büyük getirilerin olumlu günlük eylemlerin uzun vadeli birleşiminden kaynaklandığını söyler. Buna göre, daima eylem içinde olmalısınız, zamanı ancak bu şekilde değerli hale getirebilirsiniz.

Yatırım zamanı birleşen eylemlere güzel bir örnekken, eylemsizlik harcanan zamanı ifade eder. Bu nedenle ne yapacağınızı seçerken zamanı harcamaya değil, yatırım yapmaya öncelik vermelisiniz. Unutmamalısınız ki, en kötü kararlar anında tatmin ararken verilir. Büyüme ise zaman alır.

Hayatınızı size ve sevdiklerinize uzun vadede değer katacak şekilde planlayın. Zamanın size karşı değil sizin için çalışmasını sağlayın.

Yarattığınız değerden maksimum faydayı sağlayın

“Fırsatlar nadiren gelir. Altın yağdığında yüksüğü değil kovayı çıkarın.”

Dünyanın en başarılı insanları en iyi fırsatları yaratanlar değil, yarattıkları fırsatlardan en etkili şekilde faydalanmayı başarabilenlerdir. Buffett, herhalde bu kişilerin başında gelir.

Buffett’a göre, yarattığınız değerden daha fazlasını elde edecek yapılar oluşturmaya odaklanmalısınız. Yeni fırsatlar ve fikirlerin peşinden koşarken yakaladığınız değeri daha derinlemesine düşünmek sizi daha ileriye götürecektir.

Durmayı bilin

“Kendinizi bir çukurda bulursanız yapılacak en önemli şey kazmayı bırakmaktır.”

Bu alıntı ilk bakışta pek bir şey söylemiyor gibi görünebilir. Ancak derinlemesine düşünüldüğünde, bu cümlenin kişiye doğru eylemin ne olduğunu anlatan en güzel sözlerden biri olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

İşler lehinize giderken harekete kapılmak en doğru tercih olabilir. Ancak peki ya işler istemediğiniz şekilde gidiyorsa? Böyle durumlarda sakin kalmayı başarmalı, duraklamalı, geri çekilmeli ve derin bir nefes almalısınız. Bu size en doğru seçeneğin ne olduğunu gösterecektir.

Kendinizi bir kuyunun dibinde bulduğunuzda önce kazmayı bırakın, sonra oradan nasıl çıkacağınızı daha kolay bulacaksınız.

Sürüyle hareket etmeyin

“Başkaları açgözlüyken kork, başkaları korkuyorken açgözlü ol.”

Bu belki de zamanımızın en bilinen yatırım tavsiyelerinden biridir. Anlaşıldığından öte anlamlar taşıyan bu özdeyişi hayat uyarlamak ise bir o kadar kolaydır.

Gerçekten de kalabalıkları takip etmek kolay olandır ve ortalama sonuçlar verir. Eğer asimetrik sonuçlar elde etmek istiyorsanız bağımsız şekilde düşünmeyi ve hareket etmeyi öğrenmelisiniz. Kendi işinizi kendiniz yapın ve kendi kararlarınızı kendiniz verin.

Yetkinlik alanlarınızdan emin olun

“Risk, ne yaptığınızı bilmemekten kaynaklanır” ve “Kimin çıplak yüzdüğünü ancak gelgit çekilince anlarsınız.” Bu iki alıntı da aynı şeyi farklı şekillerde anlatıyor gibidir.

Kişinin kendini bilmesi ve kendinin farkında olmasına vurgu yapan bu cümleler hayatla ilgili çok şey söyler. Dünyanı değiştirenlerin her oyunu oynadıkları için değil, kazanacaklarına inandıkları oyunu oynadıkları için dünyayı değiştirler ve kazanırlar. Bildikleriniz ve bilmedikleriniz noktasında kendinize karşı acımasızca dürüst olmak size mutlaka kazandıracaktır.

İtibar, sandığınızdan daha önemlidir

“İtibar kazanmak yirmi yıl, onu mahvetmek ise beş dakika sürer. Bunu düşünürseniz, her şeyi farklı yaparsınız.”

Bu kurala daha fazla insan uysaydı herhalde dünya çok farklı bir yer olurdu. Bu kurala uymak için atmanız gereken ilk adım, temel ilkelerinizi ve değerlerinizi belirlemektir. Aynı şirketler gibi misyonunuzu bulmalısınız.

İtibar, karakterinizi ve hayatınızı değiştirecektir. Değerlerinizi ve ilkelerinizi belirlemek için geç kalmayın. Unutmayın, karakteriniz kaderinizdir.

Kendinize yatırım yapın

“Yapabileceğiniz en önemli yatırım kendinizedir.”

Bu içgörünün en değerlisi olduğunu, cümleyi duyar duymaz herkes hissedecektir. Kendinize yatırım yapmak zor ve çetin bir süreç olsa da en etkilisidir.

Bunun için her zaman okumaya, düşünmeye ve öğrenmeye zaman ayırmalısınız. Sizi daha iyi olmaua iten harika insanlarla tanışmalı ve her gün hiç aksatmadan kendinizi beslemelisiniz. Kendinize yaptığınız yatırımın getirisi her şeyden büyük olacaktır.

Buffett’ın enflasyon stratejisi

 

Buffett’tan ayı piyasasında hayatta kalma rehberi

 

Buffett 3 milyar dolarlık Citi hissesi aldı

 

Aktivist yatırımcılardan Buffett’ı kovma planı

 

Buffett’ın efsanesi sona mı erecek?

 

Buffett’tan 4 milyar dolarlık teknoloji yatırımı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Derviş10 Ağustos 2022 22:35

    Çok anlamlı ve faydalı laflar. Genç insanlar anlayıp uygulasın

  • baran10 Ağustos 2022 19:37

    İnsanoğlunun gözünü bir avuç toprak doyurur.

  • baran11 Ağustos 2022 16:33

    Allah ın angusu Kendine Ali Haydar demişsin ama bir halttan haberin yok. Bunlar  Dünya nın en zengin kapitalistleri kazandıkları paralar da öyle alınteri ile zeka ile falan kazanılmaz birilerinin elinden alınarak yapılır!  Amerika da 10 milyondan fazla evsiz durumu gayet  iyi ifade  ediyor.  Ilık  tatlı nasihatler vs. sen de angus gibi dinliyorsun.. İşte senin gibi dinden habersiz angus tipleri medya ayağı ile uyutup bilinçaltı kurgulama yaparlar.  Kurulu hödük mal mal yorum yapar doğal olarak!   Ondan sonra burada güzel eserler yapan barajlar alt geçitler üst geçitler yapan iş adamlarına çatarsın aptalsın çünkü.  Anladın mı kızıl haydar?  Çok malsın ve cahilsin.  

  • ALİ HAYDAR KIZILBÖLÜK11 Ağustos 2022 10:42

    TAM BİR TİPİK TÜRK GİBİ YORUM YAPMISSIN.ADAM KENDİSİ İÇİN ÇALIŞMIYOR YA.ADAMIN BİR AMACI VAR.O DA KENDİNDEN SONRA TABİ OLDUĞU YAHUDİLİK DİNİNİ NE MADDİ OLARAK NE KADAR ÇOK KATKI SAĞLARIM DİYOR.BİZLER İSE  ZEVK SEFA KUMAR AT AVRAT PEŞİNDEN KOŞARIZ.ANAMA SEN NEREDEN ANLAYACAKSINKİ BUNLARI.