E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın enflasyon stratejisi---

Buffett’ın enflasyon stratejisi

Buffett’ın enflasyon stratejisi
14 Temmuz 2022 - 12:50 borsagundem.com

Küresel piyasalarda enflasyon yüksek enflasyon etkilerini hissettirmeye devam ediyor. Yatırımcılarsa bu ortamda akıllıca hamle yapabilmek için efsanevi borsa uzmanı Warren Buffett’ın tavsiyelerini gözden geçiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Çalışma Bakanlığı’nın Çarşamba günü açıkladığı tüketici fiyat endeksi küresel piyasaların gündemi haline geldi. Haziran ayında ABD enflasyonunun %9,1 yükseldiğini gösteren TÜFE rakamları aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomisinde son 41 yılın en yüksek enflasyonunu işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre enflasyondaki yükselişlerin ardından küresel yatırımcılar içinse enflasyondan nasıl korunulacağı en önemli soru işareti haline geldi. Birçok uzman enflasyondan korunabilmek için akıllı yatırım ipuçları paylaştı. Ünlü Amerikalı finans uzmanı Suze Orman yakın zamanda kaleme aldığı bir yazısında yükselen fiyatlara karşı korunabilmek için “hisse senedi yatırımlarına devam etmeyi” önerdi. Amerikalı girişimci Ramit Sethi ise, “Yatırım zengin olmak için en etkili yoldur. Enflasyon, paranızı bir banka hesabında beklettiğinizde ve onunla başka hiçbir şey yapmadığınızda bireyler için kötü bir şey olabilir” açıklamasında bulundu.

Yatırıma devam etme tavsiyesi önemli olsa da enflasyon ortamında hangi tür şirketlere yatırım yapılacağı konusu tartışmaya açık kalmaya devam ediyor. MarketWatch’un haberinde Omaha Kâhini olarak da bilinen milyarder borsa uzmanı Warren Buffett’ın enflasyon dönemlerine ilişkin açıklamalarına yer veriliyor.

Berkshire Hathaway’in Başkanı ve CEO’su Warren Buffett 2015 yılındaki hissedar toplantısında, “Enflasyon dönemlerindeki en iyi işletmeler, bir kez satın aldığınız ve daha sonra sermaye yatırımları yapmaya devam etmek zorunda kalmayacağınız türden şirketlerdir” demişti. Buffett ayrıca “yüksek sermaye yatırımları olan herhangi bir işletmeden” uzak durulması gerektiğini söylemişti. Omaha Kâhini enflasyon dönemlerinde gayrimenkul yatırımlarının iyi bir tercih olduğunu belirtiyor. Zira bu tür şirketlerde bir kez yatırım yapılır ve ardından gelen süreçte değer artışından faydalanılır. Ancak Buffett kamu hizmetleri ve demiryolu şirketleri gibi işletmelerin enflasyon dönemlerinde iyi bir tercih olmadığını söylemişti.

Buffett 2009 yılındaki hissedar toplantısında ise enflasyon dönemlerinden korunabilmek için yapılabilecek en iyi yatırımın kişinin kendisine yapacağı yatırımlar olduğunu söylemişti: “Eğer en iyi öğretmenseniz, en iyi cerrahsanız, en iyi avukatsanız para birimi ne olursa olsun değeri ne olursa olsun ulusal ekonomik pastadan payınızı alacaksınız.” Buffett bu açıklamasının ardından enflasyon karşısındaki en iyi ikinci koruma yatırımının iyi bir işletme olduğunu söyledi. Milyarder borsa uzmanı bu tür işletmelerin fiyatlarını yükseltse bile talebi koruyacağına dikkat çekti.

Enflasyonda kazandıracak şirketlerin iki özelliği 

2022 itibariyle 96,4 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin 5 isminden biri olan Buffett 1981 yılında hissedarlarına gönderdiği bir mektupta enflasyonist bir ortama dayanabilme eğilimi olan şirketlerin "iki özelliğe sahip olması gerektiğini" yazdı:

Borsa uzmanı bu tür şirketlerin ilk özelliğinin pazar payında veya birim hacminde kayıp korkusu yaşamadan fiyatlarını daha kolay artırabilmek olduğunu belirtti. Bu tür şirketler talep sabitken ve kapasite tam olarak kullanılmıyorken dahi fiyatlarını yükseltebiliyorlar.

Buffett’a göre enflasyondan korunabilmek için bir şirketin sahip olması gereken ikinci özellikse büyük dolar hacimli artışları yalnızca küçük ek sermaye yatırımlarıyla yakalayabilme yeteneği.

Tüm bu önerilerin yanında Buffett’ın bireysel yatırımcılar tarafından en çok hatırlanan tavsiyesi ise enflasyon dönemi olsa da olmasa da tek tek hisse senedi seçmeye çalışma yerine endeks fonlarının satın alınması ve bu yatırımın uzun vadede tutulması yönünde. 2021'de hissedarlar toplantısında Buffett, "Ortalama bir insanın doğru hisse senedini satın alabileceğini sanmıyorum" dedi. Borsa uzmanı S&P 500 Endeksi’ni izleyen endeks fonlarını uzun vadeli bir yatırım seçeneği olarak önerdi.

FED yüzde 1 faiz artırabilir

 

S&P Global: 1970’leri gölgede bırakacak enerji krizi geliyor

 

ABD enflasyonu piyasalarda satışları hızlandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)