E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın efsanesi sona mı erecek?---

Buffett’ın efsanesi sona mı erecek?

Buffett’ın efsanesi sona mı erecek?
20 Nisan 2022 - 10:48 borsagundem.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett ESG talepleri konusunda sessiz kalması sebebiyle şirketin başkanlığını bırakmak zorunda kalabilir. Hissedarlar Buffett’ın hem başkan hem de CEO pozisyonunu elinde tutmasından rahatsız

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük devlet kamu emeklilik fonu CalPERS, Berkshire Hathaway’de Warren Buffett’ın başkanlığını sonlandırmak için hissedar önerisi oluşturmaya hazırlanıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Buffett’ın iklim değişikliği ve çevresel, sosyal ve kurumsal yatırım hassasiyeti (ESG) talepleri karşısında sessiz kalması milyarder yatırımcının daha fazla başını ağrıtacak gibi görünüyor.

MarketWatch’un haberine göre Kaliforniya Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi (CalPERS) 30 Nisan’da gerçekleşecek olan Berkshire’ın yıllık hissedarlar toplantısı öncesinde söz konusu öneriyi ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) gönderdiği raporda açıkladı. Rapor ilk olarak Reuters tarafından görüldü.

ABD Ulusal Hukuk ve Politika Merkezi'nden gelen hissedar önerileri şirket için bağımsız bir başkan getirilmesi çağrısında bulunuyor. Çağrıda tek bir kişinin aynı anda CEO ve başkan unvanlarını elinde tuttuğu yönetimlerin "büyük ölçüde azaldığını" ve bu yönetim biçiminin daha zayıf kurumsal yönetime yol açtığı belirtiliyor.

91 yaşındaki efsane yatırımcı Warren Buffett, 1965'te Berkshire'ın CEO'su oldu ve 1970'ten beri şirkete başkanlık yapıyor. Teklif kapsamında Buffett, CEO olarak hizmet vermeye devam edebilir.

Berkshire yönetim kurulu ise söz konusu öneriye karşı çıkıyor. Yönetim kurulundan yapılan geçmiş tarihli bir açıklamada, “Bay Buffett’ın Berkshire’ın CEO’su olduğu sürece aynı anda yönetim kurulu başkanı ve Berkshire’ın CEO’su olarak devam etmesine gerektiğine” inandıkları belirtilmişti. Söz konusu açıklamada Buffett, CEO’luğunun sona ermesi durumunda yönetimin dışındaki bir yöneticinin yönetim kurulu başkanı olarak atanması gerektiğini önermişti.

Hissedarların bu teklifi üst yönetimin duruşuna karşı bir savaş niteliği taşıyor. Zira Buffett bizzat şirketteki hissedar payının %32’sini elinde tutuyor.

Teklife ilişkin raporda CalPERS 450 milyar dolarlık toplam varlığı elinde tuttuğu ve bu varlıkların 2,3 milyar dolarının Berkshire’ın A ve B sınıfı hisselerinde olduğu belirtildi.

CalPERS ayrıca Berkshire’ın yönetim kurulunun karşı çıktığı söz konusu raporda holdingin iklim değişikliği ile ilgili riskler ve fırsatlar konusunda daha fazla şeffaflık gerektirecek bir öneri de dahil olmak üzere dört hissedar önerisini desteklediğini açıkladı.

Yakın zamanda yayınlanan bir araştırma Berkshire’ın Kuzey Amerika şirketleri arasında iklim değişikliğine nasıl bir etkisi olduğunu gösterdi. Araştırmada Berkshire’ın hem yenilenebilir enerji şirketlerine hem de fosil yakıt enerji şirketlerine ciddi miktarda yatırımlarda bulunduğu belirtildi. Ancak söz konusu araştırma karbon emisyonu veya diğer iklim değişiklikleri konuları hakkında bir veri sağlamıyor.

CalPERS açıklamasında, “Berkshire Hathaway'in hissedarlara, iklim değişikliği ile ilgili fiziksel ve geçiş dönemi risklerini ve fırsatlarını nasıl yönettiği konusunda yıllık bir değerlendirme sağlamasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Bu, özellikle karbon yoğun endüstrilerdeki şirketler veya kamu hizmetleri ve sigorta şirketleri gibi iklim değişikliğinden önemli ölçüde etkilenme potansiyeline sahip olan şirketler için geçerlidir. Berkshire’ın portföyünde her ikisi de yer alıyor” ifadelerine yer verildi.

CalPERS ayrıca, çevreyle ilgili risklerin ve fırsatların açıklanması taleplerine yanıt vermedikleri gerekçesiyle Berkshire denetim komitesi üyeleri Susan Decker ve Meryl Witmer'in yeniden seçilmesini desteklemeyeceklerini açıkladı.

Netflix hisselerinde sert düşüş

 

Buffett 68 trilyon dolarlık çevre örgütünün hedefinde

 

Buffett petrol yatırımına doymadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)