E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın portföyünün neredeyse yarısı yapay zekada---

Buffett’ın portföyünün neredeyse yarısı yapay zekada

Buffett’ın portföyünün neredeyse yarısı yapay zekada
04 Ocak 2024 - 16:23 borsagundem.com

Her fırsatta çeşitlendirmeden bahseden bir yatırım efsanesi olan Warren Buffett, portföyünün yaklaşık yarısını bir AI hissesi olan Apple’a yığmış durumda. Motley Fool’un haberine göre bu tercihin iyi bir sebebi bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım efsanesi Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway portföyünün %47’si sadece tek bir hisseye yatırım yapıyor. Bu portföy dağılımı birçokları için şaşırtıcı bir haber olabilir. Portföy çeşitlendirmenin öneminin sürekli altını çizen bir yatırım efsanesi için bu karar en hafif tabirle mantığa aykırı görünüyor. Özellikle de bir yapay zeka hissesi olan Apple’ın alabileceği ciddi riskler hesaba katıldığında…

Bununla birlikte Apple’ın hisselerinin piyasa değerine göre halka açık en büyük şirket olduğunu bilmek bazı yatırımcıları rahatlatabilir. The Motley Fool’un haberinde Buffett’ın ekibinin bu teknoloji devine neden bu derece bağlı kaldığı ve neden Apple’ın bir süre daha Berkshire’ın dayanak noktası olarak kalacağı açıklanıyor.

Yapay zeka, Apple ve Berkshire Hathaway

Buffett’ın yatırım kadrosunun doğrudan bir yapay zeka hisse senedini hedef almadığının altını çizmekte fayda var. Zira Buffett bunun yerine yapay zeka teknolojilerini kullanan sağlam yapıdaki şirketlere odaklanıyor. Amazon ve Snowflake gibi ‘Buffett’ın AI hisseleri’ olarak adlandırılabilecek şirketler Berkshire’ın toplam portföyünün %1’inden azını oluşturuyor. Buffett her ne kadar teknoloji hisselerini gecikmeli olarak benimsemiş olsa da Apple hisseleri şirketin 10 milyar doların üzerinde varlığının olduğu tek teknoloji pozisyonu.

Apple son dönemde yapay zeka teknolojilerinin en önemli yatırımcılarından biri haline geldi. Şirketin son dönemdeki neredeyse tüm ürün ve hizmetleri yapay zeka teknolojilerini kullanıyor. Şirket ayrıca Apple Scholars programı aracılığıyla uzunca bir süredir doktora burslarını finanse ediyor ve bu da şirketi teknolojinin araştırılması konusunda güçlü bir konuma getiriyor.

Teknoloji devinin yapay zeka alanına odaklanması elinde tuttuğu hisseler nedeniyle Buffett’ın ekibini de etkileyebilir. Yapay zeka şirketin birincil akıllı telefon işletim sistemlerinden birini kontrol ediyor. Teknoloji örneğin Siri’yi veya Face ID uygulamalarında kullanılarak müşterilerin kullanıcı deneyimlerini iyileştirmesine yardımcı olabilir. Apple ayrıca tasarladığı çiplere yapay zeka teknolojilerini entegre ederek ürünlerine henüz bilmediğimiz yeni özellikler de getirebilir.

Apple’ın finansal durumu ve yapay zeka

Yatırımcıların aynı zamanda Apple’ın oluşturduğu şirket döngüsüne ve yapay zeka teknolojilerinin etkilerine de odaklanması gerekiyor. Şirketin kısa vadeli yatırımlarındaki gerçekleşmemiş zararları da hesaba katıldığında 162 milyar dolar civarında mevcut likiditesi olduğu görülüyor. Bu kaynak yapay zeka araştırmalarını ve girişimleri finanse etmek için muazzam bir imkan sağlıyor. Dolayısıyla Apple başarılı bir biçimde üretemediği bir teknolojiyi satın alabilmesi de mümkün. Şirketin ürünler ve hizmetler üzerinden 2023 mali yılında 97 milyar dolar net gelir elde etti.

Apple’ın net geliri durgunlaşan bir tüketici ekonomisinde %3’lük bir düşüş yaşadı. Ancak şirket mali yıl boyunca yaklaşık 100 milyar dolarlık serbest nakit akışı sağladı. Bu paranın çoğunluğu muhtemelen yapay zeka araştırmalarına geri dönecek. Şirket bu sayede yeni geliştirecekleri ürünlerle net gelirlerini ve serbest nakit akışını destekleyecek.

Bu şirket döngüsü Apple hisselerinin 2023’te %50’nin biraz üzerinde artmasıyla hisse senedi getirilerine dönüşmesine de yardımcı oldu. Apple hisselerinin fiyat bilanço oranı son birkaç yılın en yüksek seviyelerine yaklaşarak 32 civarına ulaştı. Bununla birlikte Apple hisseleri Amazon, Microsoft ve Nvidia’dan daha düşük bir değerlemeye sahip ve teknoloji devinin hisse değeri yalnızca Google’ın çatı şirketinden biraz daha yüksek. Bu da piyasada adil değere sahip olduğunu işaret ediyor.

Berkshire’ın Apple yatırımı

Yatırımcıların Apple’ı bir yapay zeka hissesi olarak görmesinde fayda var. Ancak Berkshire Hathaway’in bu kadar yüksek meblağda Apple hissesini tutmasının doğrudan sebebi bir yapay zeka hissesi olması değil. Gerçekten de Apple’ın yapay zeka alanındaki araştırmaları ve bu alandaki uygulamaları teknoloji devini sektöründe lider haline getiriyor. Ancak yapay zeka yatırımcılar için vazgeçilmez haline geldikçe Apple bu teknolojiyi ürünlerinin işlevselliğine çok daha net bir biçimde bağladı.

Berkshire’ın Apple’a benzeri görülmemiş düzeyde güven duymasının bir diğer sebebi de Apple ürünlerinin popülaritesi ve şirketin finansal verileri. Diğer bir deyişle Buffett odağını doğrudan yapay zeka teknolojilerine değil Apple’ın finansallarına da çevirmiş olabilir.

 

Enerji ve teknoloji hisselerindeki atak sürecek

 

Borsalarda yeni yıl düşüşünün 3 nedeni

 

Teknoloji hisselerinde boğa piyasası 5 yıl sürebilir

 

Teknoloji hisseleri 2024’e 'akşamdan kalma' başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)