E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWarren Buffett’ın kazandıran formülü: 2 fonlu portföy stratejisi---

Warren Buffett’ın kazandıran formülü: 2 fonlu portföy stratejisi

Warren Buffett’ın kazandıran formülü: 2 fonlu portföy stratejisi
27 Mart 2024 - 12:58 borsagundem.com

Borsa yatırımları dışarıdan bakıldığında çoğu zaman göründüğünden daha karmaşık algılanır. Ancak Warren Buffett’ın önerdiği bir strateji yatırımcıların sadece 2 fona yatırım yaparak uzun vadede kazanabileceğini gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Omaha Kâhini olarak da anılan borsa efsanesi Warren Buffett basit ve etkili yatırım stratejileriyle ünlüdür. Buffett’ın özellikle emeklilik planı yapan yatırımcılara tavsiyesi düşük maliyetli ve geniş çaplı endeks fonları üzerinde uzun vadeli bir yatırım felsefesi benimsemektir. GoBankingRates’in haberine göre, Buffett’ın felsefesinin 2-fon portföy stratejisiyle özetleniyor.

2-fon portföyü nedir?

Buffett’ın 2-fon portföyü varlıkların %90’ının S&P 500 Endeksi fonuna geri kalan kısmınınsa kısa vadeli ABD Hazinesi devlet tahvillerine yatırılmasını öneriyor. Buffett 2013 yılında Berkshire Hathaway hissedarlarıyla paylaştığı mesajda eşinin yararına olan fonlarını yöneten mütevelli heyetinin yönettiği yatırım portföyünü paylaştı. Portföydeki varlıkların %10’u kısa vadeli devlet tahvillerine, %90’ı ise Vanguard gibi yatırım firmalarının düşük maliyetli endeks fonlarına dağıtılmıştı.

Stratejinin ardındaki felsefe

2-fon portföy stratejisi Vunguard’ın kurucusu ve düşük maliyetli endeks yatırımının savunucusu olan John Bogle’ın yatırım ilkelerine dayanıyor. Haberde bu noktada Bugle’ın özlü sözüne de yer veriliyor: "Yatırım yapmak göründüğü kadar zor değil. Başarılı yatırım, birkaç şeyi doğru yapmayı ve ciddi hatalardan kaçınmayı içerir." Buffett’ın bakış açısı da bu felsefeyle aynı doğrultuda. Efsane yatırımcı da portföylerde sadeliği ve uzun vadeli başarıyı her fırsatta vurguluyor.

Portföyün bileşenleri

S&P 500 Endeks Fonu: Bu bileşen, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük 500 halka açık şirkete yatırım yapmak anlamına geliyor. Söz konusu strateji aynı zamanda çok çeşitli sektörlere yatırım yapma ve büyüme potansiyeli sunuyor.

Kısa vadeli devlet tahvilleri: Söz konusu varlıklar ekonomide yaşanabilecek olası gerilemeler veya düzeltme dönemleri sırasında istikrar sağlar ve portföyün volatilitesini azaltmak için bir nakit tamponu görevi üstlenir.

Eleştiriler ve akılda tutulması gerekenler

2-fon portföyü sadeliğiyle öne çıkan bir yatırım stratejisidir. Ancak S&P 500 Endeksi’nde büyük sermayeli hisselerin hacminin artması ve endeks bileşenleri arasında uluslararası hisse senetleri veya gayrimenkul yatırım ortaklıkları gibi diğer varlık bileşenlerinin bulunmaması stratejinin çeşitlendirme konusunda eksik kaldığı eleştirilerini de beraberinde getiriyor. Eleştirmenler söz konusu stratejinin portföy risklerini artırabileceğini ve portföy çeşitlendirmesine hasar verebileceğini düşünüyor.

Portföyün performansı

Geriye dönük araştırmalar 2 fon portföyünün %4 para çekme kuralının uygulandığı 30 yıllık bir emeklilik penceresinde %2,3 gibi düşük bir başarısızlık oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Kısa vadeli ABD Hazinesi tahvillerinin dahil edilmesi bileşik yıllık büyüme oranı üzerinde yalnızca minimum bir etkiyle portföy volatilitesini azaltabildi.

Yatırımcılar Vanguard, BlackRock, Schwab ve Fidelity gibi varlık yöneticilerinin sunduğu seçeneklerle bu stratejiyi kolayca hayata geçirebilir. Örneğin hisse senedi kısmı için Vanguard 500 Endeks Yatırımcı Fonu veya Vanguard S&P 500 ETF’si tercih edilebilir. Portföyün sabit getirili kısmı içinse Vanguard Kısa Vadeli Hazine Endeks Fonu veya Vanguard Kısa Vadeli Hazine ETF’si kullanılabilir.

Warren Buffett'ın 2 fonlu portföyü, emeklilik yatırımına basit ve etkili bir yaklaşım sunuyor. Uygulaması kolay ve düşük maliyetli yatırım stratejisi, S&P 500 Endeksi'nin getirilerinin önemli bir bölümünü biraz daha düşük volatilite ile yakalar. Yatırım stratejisi portföy çeşitlendirmesinden yoksun olsa da, basit bir yatırım stratejisi arayanlar için uygun bir seçenek olmaya devam ediyor.

Yatırım efsanesi Buffett’a göre borsada kazanmanın yolu

 

Microsoft hisseleri için göz kamaştıran tahmin

 

Borsalarda satışı ne tetikleyecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)