E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırım efsanesi Buffett’a göre borsada kazanmanın yolu---

Yatırım efsanesi Buffett’a göre borsada kazanmanın yolu

Yatırım efsanesi Buffett’a göre borsada kazanmanın yolu
26 Mart 2024 - 15:46 borsagundem.com

Omaha Kâhini olarak da bilinen milyarder yatırımcı Warren Buffett Z kuşağını spekülatörlere karşı uyarıyor. Buffett kısa sürede çok para kazanmayı hedeflemek yerine uzun vadeli yatırım prensiplerinin uygulanmasını savunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Z kuşağı üyelerinin önemli bir kısmı yatırıma başlamak için doğru yaşta. Yatırım efsanesi Warren Buffett ise neyin doğru neyin yanlış sonuçlar vereceğini biliyor. Peki borsalardaki heyecan verici yatırım akımlarına katılmak gençler için ne kadar doğru? Warren Buffett’a göre amaç zengin olmaksa Z kuşağının yatırım dünyasına daha derinlemesine bir bakış atması gerekiyor.

Borsalar geçmiştekine göre çok farklı

Warrent Buffett’ın her yıl yayınladığı hissedar mektubunun sonuncusunda şu ifadeleri kullandı:

"Borsa ilk yıllarımızdakinden çok daha büyük olsa da bugünün aktif katılımcıları ne duygusal olarak daha istikrarlı ne de geçmiştekine göre okulda daha iyi eğitim görüyor. Sebepler ne olursa olsun, piyasalar artık benim gençliğimde olduğundan çok daha fazla kumarhane benzeri davranış sergiliyor."

Peki borsalar 93 yaşındaki Buffett’ın gençliğine göre neden daha fazla kumarhaneye benziyor. Geçen yıllar süresince borsalarda ne değişti?

Çok fazla bilgi kirliliği var

GoBankingRates’in haberine göre Creighton Üniversitesi Herider İşletme Fakültesi Finans Profesörü Robert R. Johnson, “Şimdiki ve önceki nesiller arasındaki en büyük fark internetin ortaya çıkışı ve bunun sonucu olarak bilginin çoğalmasıdır. Finans sektöründe çalışmaya ilk başladığımda çok az bilgi kaynağı vardı. Bunlar ValueLine, S&P, Moody's raporları, şirketlerin yıllık ve üç aylık bilançoları ve Wall Street firma araştırmalarıydı” diyor.

Johnson ayrıca, insanların artık bilgiye anında erişebildiğini ve hangi bilgilerin güvenilir olarak görülmesi ve hangi bilgilerin olmaması gerektiğine karar vermenin çok zor olduğunu açıkladı. Finans profesörü "Gerçekten bilgi kirliliği var ve daha fazla bilgi daha iyi bir şey değil" ifadelerine yer verdi.

Spekülasyon teşvik ediliyor

Johnson ayrıca, finans sektörünün artık yatırım yerine spekülasyonu teşvik etmeye eğilimli olduğunu söyledi.

Finans profesörü, “Bu firmalara ya komisyonlar ya da sipariş akışı için ödeme yapılır ve bu sayede para kazanırlar. Finansal piyasalarda genç katılımcıların sayısında bir artış oldu, ancak büyük çoğunluğu yatırımcı değil, spekülatörler. Bu ayrım çok önemlidir ve trendin devamının (veya eksikliğinin) sonuçları vardır” dedi.

Johnson, “GameStop veya diğer meme hisse senetlerindeki birçok spekülatör, kendilerini yatırımcı olduklarına ve Robinhood gibi uygulamaların yatırımı demokratikleştirdiğine ikna etmeye çalışıyor. Bitcoin veya GameStop'taki 'yatırımcıların' çoğunun kararlarını vermek için temel göstergelerde bir dayanağı olmadığından, bu uygulamaların yaptığı şey demokratikleştirilmiş spekülasyondur. Sadece varlığın 'değeri arttığı' için yatırım yapıyorlar. Mevcut finansal piyasaların spekülasyonlarla dolu pek çok köşesi var” ifadelerine yer verdi.

Dramatik tahminler sadece bir tık uzağınızda

Johnson, bilgi kirliliğinin, finansal piyasaların yönü hakkında dramatik tahminlerde bulunan sözde uzmanlardan da kaynaklanabileceğini açıkladı.

Finans profesörü, “Kalabalık bir bilgi piyasasında dikkat çekmenin yolu dramatik bir tahminde bulunmaktır. Hiç kimse, en iyi hareket tarzının geniş çapta çeşitlendirilmiş bir endeks ETF'sinde dolar maliyeti ortalaması stratejisine göre yatırım yapmak olduğunu öne sürmek için mürekkep harcamıyor” dedi.

Johnson, Omaha Kâhini’nin açıklamalarına atıfta bulunarak, “Buffett’ın şu sözünü hatırlıyorum: ‘Tahminler size tahminci hakkında çok şey söyleyebilir ancak gelecek hakkında hiçbir şey söylemez.’ Buna ek olarak şunu da söylemişti: ‘Hisse senedi tahmincilerinin tek değerinin falcıları iyi göstermek olduğunu hissettiğimiz zamanları yaşıyoruz.’” ifadelerine yer verdi.

Buffett’a göre genç nesillerin hatırlaması gereken şey

Warrent Buffett yıllık hissedar mektubunda, "Finansal hayatın bir gerçeği asla unutulmamalı. Wall Street (terimi mecazi anlamda kullanıyorum) müşterilerinin para kazanmasını istiyor, ancak müdavimlerin asıl ağzının suyunu akıtan şey hararetli faaliyetlerdir. Böyle zamanlarda, pazarlanabilecek her türlü aptallık, herkes tarafından değil, her zaman birileri tarafından şiddetle pazarlanacaktır” ifadelerine yer vermişti.

Bu gerçek neden unutulmamalı?

Johnson herhangi bir hisse senedinin alınıp satılması konusunda sürekli konuşan kesimler olduğuna dikkat çekti. Finans profesörü ayrıca finans medyasının kripto şirketlerinin reklamlarıyla beslendiğine de işaret etti.

Finans profesörü, “Gençler, Steph Curry ve Tom Brady gibi isimler tarafından savunulan kripto mesajlarına karşı özellikle hassastır. YahooFinance ana sayfasına giriş yapıldığında, Bitcoin fiyatının ABD ve küresel hisse senedi endeksleri ve küresel döviz kurları ile birlikte belirgin bir şekilde görüntülendiğini görebilirsiniz. CNBC de Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ın endeks değerleriyle birlikte Bitcoin fiyatını belirgin bir şekilde gösterir. CNBC'nin önde gelen yorumcuları rutin olarak kripto para spekülatörlerini savunuyor ve onlara ekran süresi sağlıyor” açıklamasında bulundu.

Johnson Yunan mitolojisindeki güzel sesiyle denizcileri ölüme sürükleyen ‘Siren’ canavarına atıfta bulunarak, “Hızlı servet birikimi için söylenen bir siren şarkısı var. Bu, spekülasyon yaparak başarılı bir şekilde hızlı servet biriktiren bireylerin hikayeleriyle besleniyor” ifadelerine yer verdi.

Finans profesörü spekülasyon yoluyla elde edilen zenginliğin bir kural değil bir istisna olduğunu belirtiyor. Ancak Johnson tutarlılık ve sabrın uzun vadede birikim yapmanın asıl erdemleri olduğunu söyledi. Bu düşünce aynı zamanda Buffett’ın yatırım zihniyeti ile de aynı.

Johnson geçmişte Jeff Bezos ile Warren Buffett arasında geçen bir konuşmaya dikkat çekti. Bu konuşmada Bezos Buffett’a, “Sen dünyanın en zengin ikinci adamısın ve yine de en basit yatırım tezine sahipsin. Nasıl oluyor da diğerleri bunu takip etmiyor?” sorusunu soruyor. Buffett’ın cevabı ise çok açık: “Çünkü kimse yavaş yavaş zengin olmak istemiyor.”

Johnson, “Buffett’ın burada bahsettiği şey iyi şirketlere yatırım yapma ve uzun vadede yatırım yapmaya devam etme felsefesidir. Bileşik faizin sihri ancak bu şekilde ortaya çıkar” diyor.

Bitcoin'de zincir içi aktivite topallıyor, kimse satmak istemiyor

 

Hisse rallisi devam edecek mi?

 

FED iki büyük hatasından ders alacak mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)