E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiWall Street ve 'sokak' resesyon konusunda farklı düşünüyor---

Wall Street ve 'sokak' resesyon konusunda farklı düşünüyor

Wall Street ve 'sokak' resesyon konusunda farklı düşünüyor
24 Ocak 2024 - 15:32 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD’lilerin ekonominin geleceğine dair yoğun karamsarlığının yanında Wall Street’in iyimserliğinin sağlıklı olmadığı görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 2023 yılında olduğu gibi bu yıl da ekonominin geleceğine dair belirsizlik devam ediyor. Tartışma, ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceğinde düğümleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ekonomik durgunlukla ilgili kırmızı bayraklar sallanıyor. Bunun nedeni ise Wall Street ve sokağın ekonomi konusunda anlaşmazlığa düşmüş olması.

Wall Street kutlama yapıyor, ortalama Amerikalılar ise kötümser

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, tüketicilerin çoğunluğu ABD ekonomisinin geleceğiyle ilgili karamsarlığını koruyor ancak Wall Street, ABD ekonomisinin geleceğinin sağlıklı olduğu görüşünde. Uzmanlar ise bu kutlama havasını sağlıklı bulmuyor.

ABD borsası tüm zamanların en yüksek seviyesinde seyrediyor ancak 'Wall Street’le sokak bağlantısı’ her zamankinden daha mesafeli olmaya devam ediyor ve bu da ABD ekonomisinin geleceğine dair sorunların habercisi olma niteliği taşıyor.

Özellikle ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin perspektiflerde dramatik bir farklılık bulunuyor. Bir yanda Wall Street borsanın yeni rekorlarını kutluyor ve pek çok kişi Fed'in ‘yumuşak iniş' gerçekleştirerek resesyondan kaçındığına inanıyor.

Ancak ortalama bir Amerikalı çok daha kötümser. İşletmeler ve çalışanlar, sektörlerindeki önemli ve ani yavaşlamaları ve gelecek aylarda durumun daha da kötüleşebileceğine dair çevrelerine hakim yaygın korkuları paylaşıyor. Veriler de söylediklerini doğruluyor.

Tarihsel veriler resesyona işaret ediyor

Bu kopukluğu yakalama konusunda güvenilir bir iş çıkaran göstergelerden biri, Conference Board Tüketici Güven Endeksi (CCI) ile Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (UMI) arasındaki farkta kendini gösteriyor. CCI, tüketicilerin genel ekonomiye yönelik tutumlarını daha yoğun bir şekilde yansıtıyor ve dolayısıyla borsa, ‘yumuşak iniş’ ve benzerleriyle ilgili haber başlıkları ile daha güçlü bir şekilde ilişkili bir yapı sergiliyor. UMI ise aksine, tüketicilerin acil kişisel durumlarına daha fazla ağırlık veriyor.

Bu iki gösterge arasındaki farkın bir yıl önceki rekor seviyesine göre biraz daralmış olsa da yine de tarihsel olarak her zamankinden daha yüksek seyrettiği görülüyor. Bu farkın yeni bir zirveden geri çekilmeye başlaması, önceki örnekler de düşünüldüğünde, kısa süre sonra bir resesyon yaşanacağına işaret ediyor. ABD'nin bu sefer resesyondan kaçınması tamamen mümkün olsa da, yatırımla ilgili en tehlikeli mottonun ‘bu sefer farklı’ olduğunu unutmamak gerekiyor.

CCI ile UMI arasındaki farkı takip eden InvesTech Research bülteni editörü James Stack, ekonomik durumu şöyle özetliyor: “Gerçekleşmeyi bekleyen felaket bir tren kazasına benziyor.”

En uzun üçüncü seri

Bir resesyonun sadece mümkün değil aynı zamanda muhtemel olduğuna dair daha fazla kanıt, Conference Board Öncü Ekonomik Göstergeler Endeksi'nden (LEI) (Conference Board’s Index of Leading Economic Indicators) geliyor. Bu hafta başında yayınlanan bu endeksin en son okuması, LEI'nin arka arkaya 21. ayda da düştüğünü gösteriyor. Bu da rekordaki en uzun üçüncü seri anlamına geliyor. Bespoke Investment Group'un verileri, benzer büyüklükteki her seriden sonra bir resesyonun meydana geldiğini söylüyor.

Tüm bu verilerin yanı sıra bu kadar çok insanın ekonominin geleceğine dair bu kadar karamsar olması da, Wall Street'in kutlama yapmasının hiç de sağlıklı olmadığını kanıtlıyor.

Ters getiri eğrisi modelinin mucidi resesyondan emin

 

Ekonomist Steve Hanke: Şiddetli resesyonla birlikte hisse senetleri de değer kaybedecek

 

BlackRock: Resesyon uzak ihtimal

 

Jeffrey Gundlach: Resesyon an meselesi

 

Resesyon yaklaşırken hisse almak doğru mu?

 

David Rosenberg: Resesyon olasılığı hala yüksek, borsalar raydan çıkabilir

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)