E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTers getiri eğrisi modelinin mucidi resesyondan emin---

Ters getiri eğrisi modelinin mucidi resesyondan emin

Ters getiri eğrisi modelinin mucidi resesyondan emin
22 Ocak 2024 - 16:09 borsagundem.com

Ekonomist Campbell Harvey, ABD ekonomisinin bu yıl resesyona gireceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin bu yıl resesyona girip girmeyeceği, ekonomistleri ve yatırımcıları ikiye bölmüş durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasanın en ünlü resesyon göstergesi modelinin mucidi, ters getiri eğrisinin 2024 yılında ABD ekonomisinde bir yavaşlama sinyali verdiğinden emin olduğunu ifade ediyor.

ABD ekonomisinde gerileme öngörüsü

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, Wall Street 2024 yılı için yumuşak iniş çağrılarını artırıyor ancak piyasalardaki en ünlü durgunluk göstergesini popülerleştiren Campbell Harvey, bu yıl bir gerileme beklediğini söylüyor.

Kanadalı bir ekonomist ve Duke Üniversitesi'nde araştırmacı olan Campbell Harvey’nin çalışmaları, ters getiri eğrisinin yani kısa vadeli Hazine getirilerinin uzun vadeli devlet tahvillerinin getirisini aştığı dönemlerin, onlarca yıldır ABD’de bir resesyondan önce geldiğini gösteriyor.

Geçmişi 1968'e kadar uzanan göstergenin tahmin gücü ise 8’de 8 ve sıfır yanlış sinyal içeriyor. Harvey, getirilerin 2022 sonbaharında tersine döndüğü göz önüne alındığında, bunun bu yılın ilk veya ikinci çeyreğinde bir durgunluk yaşanacağını gösterdiğini söylüyor.

Harvey, Ocak 2023'te, iş gücü piyasasındaki güç ve diğer olumlu ekonomik veriler göz önüne alındığında göstergenin bu kez yanlış çıkabileceği tahmininde bulunmuştu. Ancak Harvey bu bakış açısını revize ettiğini ifade ediyor ve ekliyor: “Benim modelim yanlış olabilir' deme konusunda biraz inanılırlığım vardı çünkü bu benim modelim. Aslında durgunluktan kaçmanın mümkün olabileceğini söylüyordum ancak bu aslında Fed'in geri çekilmesine bağlıydı ve bu bir yıl önceydi; yani geri çekilmesi ve faiz oranlarını daha fazla artırmaması gerekiyordu ancak bu yaşanmadı.”

Fed, 2022-2023 döneminde faiz oranlarını 11 kez artırdı ve gösterge faiz oranını yüzde 0 civarından yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkardı. Harvey, “Sonuç olarak fikrimi revize ettim. Koşullar göz önüne alındığında, 2024'te çok daha yavaş bir büyüme görmemizin muhtemel olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Kendini gerçekleştiren kehanet

Harvey, tersine çevrilmiş getiri eğrisinin bir bakıma kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet olduğunu çünkü şirketlere ve yatırımcılara bir yavaşlamanın yaklaştığını işaret ettiğini, bunun da harcamaları ve iş davranışlarını değiştirdiğini ve sonuçta daha az faaliyete yol açtığını söylüyor. Harvey, “Bu, getiri eğrisini nedensel hale getiriyor. Ve bugünkü nedensellik kanalı, geçmiştekinden çok farklı” diyor.

Harvey, uzmanların belirttiği gibi, getiri eğrisinin tersine dönmesinin başlı başına bir resesyon için son çağrı anlamına gelmediğini, aslında eğri tersine döndüğünde ve uzun vadeli getiriler kısa vadeli tahvil getirilerini yeniden aştığında bir gerilemenin geldiğinin sinyalini verdiğini ifade ediyor.

Mükemmel performans geçmişi göz önüne alındığında Harvey, göstergenin şu anda firmaların mevcut ortamda daha akıllı kararlar almasına ve daha dikkatli çalışmasına olanak tanıdığını belirtiyor. Harvey, 2008’deki küresel mali krizden farklı olarak şirketlerin daha stratejik davrandığını ve riski yönetebildiğini, bu nedenle ciddi işten çıkarmaların yaşanmayacağından umutlu olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Aslında ekonomi, göstergenin tahmin etme yeteneğini kaybedeceği bir noktaya gelebilir ancak henüz o noktaya geldiğimizi düşünmüyorum.”

Ters getiri eğrisi üzerindeki baskı azalıyor

 

Ters getiri eğrisi hurafeye mi dönüşüyor?

 

Ekonomist Steve Hanke: Şiddetli resesyonla birlikte hisse senetleri de değer kaybedecek

 

BlackRock: Resesyon uzak ihtimal

 

Jeffrey Gundlach: Resesyon an meselesi

 

Resesyon yaklaşırken hisse almak doğru mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bircihan22 Ocak 2024 19:38

    1990 ve 1995 sonrası doğmuş olan nesil internetle büyüdü yani gerçeklikten uzak yalanlarla eski nesil birikim ve harcama durumlarını sürekli kontrol eden bir yapı içindeyken yeni nesil ne olursa olsun keyif ini bozmuyor harcama kısıtlaması yapmıyor bu durumda dünya daha borçlu bireylerole bir bataklığasürükleniyor