E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street kritik enflasyon verisine tepki veremeyecek---

Wall Street kritik enflasyon verisine tepki veremeyecek

Wall Street kritik enflasyon verisine tepki veremeyecek
29 Mart 2024 - 13:49 borsagundem.com

İçeriğinde FED’in favori enflasyon göstergesi de olan ABD’nin şubat ayı PCE raporu bugün açıklanacak. Ancak bugün resmi tatil nedeniyle kapalı olan Amerikan borsaları rapora sıcağı sıcağına reaksiyon gösteremeyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar şubat ayı bireysel tüketim harcamaları (PCE) endeksinin açıklanmasını bekliyor. Ancak kritik enflasyon verisinin açıklanması ilginç bir tarihe denk geldi. Zira ABD borsaları ‘Kutsal Cuma’ resmi tatili nedeniyle bugün kapalı olacak.

ABD Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği takvimine göre Wall Street borsaları cuma günü kapalı olacak. Amerikan tahvil piyasası ise yerel saatle 14:00’da erken kapanacak. Ancak ‘Kutsal Cuma’ federal bir tatil olmadığı için hükümet açık kalacak ve ekonomik veriler de açıklanmaya devam edecek.

MarketWatch’un haberine göre geçen yıl ‘Kutsal Cuma’ günü mart ayı istihdam raporuyla aynı tarihe denk gelmişti. Yatırımcılar yerel saatle 9:10’te sona eren kısaltılmış bir seansta vadeli işlemler piyasasına yatırım yapma fırsatına sahip olmuştu. Ancak PCE verilerinin açıklanmasının ardından durum böyle olmayacak ve tüm vadeli işlemler piyasaları cuma günü kapalı kalacak.

Ekonomistler PCE verilerinin bir kez daha fiyat baskılarının yüksek kaldığını göstermesini bekliyor. Wall Street Journal’ın anketine katılan ekonomistlere göre manşet PCE’nin geçen %0,4 artması öngörülüyor. Manşet PCE ocak ayında ise bir önceki aya göre %0,3 artmıştı. Yıllık PCE verilerininse şubat ayında %2,4’ten %2,5’e yükselmesi bekleniyor.

Değişken gıda ve enerji bileşenlerinin çıkarıldığı, ABD Merkez Bankası’nın (FED) tercih ettiği enflasyon göstergesi olan, çekirdek PCE ise şubat ayında bir önceki aya göre hafif bir artışla %0,3’e gelmesi öngörülüyor. Yıllık bazda çekirdek enflasyonun %2,8’de kalacağı tahmin ediliyor.

Tüketici fiyat endeksindeki son artış, bu ayın başlarında Wall Street'e bir miktar endişe yaşanmasına sebep oldu. Bazı yatırımcıları merkez bankasının ilk faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin beklentilerini geri çekmek zorunda kaldı.

Independent Advisor Alliance'ın Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli, cuma günkü PCE raporunun kritik olduğunu belirtiyor. Zira rapor önceki enflasyon rakamlarının geçici gerilemeler mi yoksa yeni bir ‘uzun süren yüksek enflasyon’ eğiliminin başlangıcı mı olduğunu göstereceğini söyledi. Zaccarelli’ye göre şubat ayı PCE raporu bu sebeple "normalde olduğundan daha önemli" hale geldi.

Servet yönetimi firması Citizens Private’ın yatırım Stratejisinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Mike Cornacchioli, cuma günkü enflasyon raporunun FED’in 2024'te üç kez faiz indirimi planını değiştirip değiştirmediğini ölçeceğini söyledi. Cornacchioli, piyasaların kapanmasıyla yatırımcıların ancak hafta sonu vadeli işlem piyasası açıldığında ilk tepki verme şanslarını elde edeceklerini sözlerine ekledi.

FED yetkilileri geçen hafta üst üste beşinci toplantıda faiz oranlarını değiştirmedi. FED üyelerinin projeksiyonlarını aktaran noktasal grafiklerse 2024'ün sonuna kadar 75 baz puanlık faiz indirimine işaret etti. CME FedWatch göstergesi vadeli piyasa yatırımcılarının ilk 25 baz puanlık faiz indiriminin haziran ayında gerçekleşme olasılığını kabaca %61 olarak fiyatladığını gösteriyor.

Yatırımcıların PCE verilerine ilişkin reaksiyonunun pazartesi günü daha net bir şekilde ortaya çıkması bekleniyor. Ancak Cornacchioli ‘yenilik önyargısı’ nedeniyle piyasalardan daha sessiz bir tepki bekliyor. Zira borsa uzmanına göre yatırımcılar geçmişte kalan veriler yerine en son yaşanan gelişmelere göre hareket etme eğilimi gösteriyor.

Cornacchioli “Bu rapordaki riskin aşağı yönlü olduğunu düşünüyorum. PCE verilerinin beklenenden daha yüksek gelmesi, FED Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısında ortaya koyduğu anlatıya gerçekten meydan okuyabilir. Zira FED yönetimi bu yıl içinde üç indirim yapmak istiyorlarsa söz konusu faiz indirim döngüsüne ne zaman başlayabileceklerine dair pencere kapanıyor” açıklamasında bulundu.

 

Citigroup: ABD hisse senedi rallisi teknolojinin ötesine geçecek

 

Küresel borsalar ilk çeyrekte 5 yılın zirvesinde

 

Korku göstergesi yükselişe geçti, yatırımcılar endişelenmeli mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)