E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa Küresel borsalar ilk çeyrekte 5 yılın zirvesinde---

Küresel borsalar ilk çeyrekte 5 yılın zirvesinde

 Küresel borsalar ilk çeyrekte 5 yılın zirvesinde
29 Mart 2024 - 11:37 borsagundem.com

2024’ün ilk çeyreği birçok iyimser yatırımcının beklemediği kadar iyi geçti. Dünyanın dört bir yanında borsalar yükselişteydi. Financial Times haberine göre, stratejistler borsa rallisinin yıl boyunca devam edebileceğini de belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senetleri piyasaları ABD’de yumuşak iniş umutlarının artması ve yapay zeka teknolojilerinin sağladığı coşku sayesinde beş yılın en iyi ilk çeyrek performansını kaydetti.

Dünya çapındaki hisse senetlerinden oluşan bir MSCI endeksi bu yıl %7,7 yükselerek 2019'dan bu yana en yüksek performansını gösterdi. Trader'ların yıl başındaki agresif faiz indirimi beklentilerinin azaltmasına rağmen hisse senetleri 2020'den tahvillere karşı en iyi çeyrek performansını yakaladı.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 çeyrek boyunca 22 kez rekor kapanış yaptı.

Çip üreticisi Nvidia'nın yılın ilk üç ayında piyasa değerini 1 trilyon doların üzerine çıkardı. Küresel borsaların toplam getirisinin yaklaşık beşte birine eşdeğer olan yapay zeka patlaması borsalardaki kazanımları artırdı.

ABD enflasyonu ocak ve şubat ayılarında sürpriz bir biçimde yükseldi. Ancak Amerikan ekonomisinin büyümesine dair işaretler hisse senetlerini destekledi. Dolayısıyla bu yıl altı kez faiz indirimi bekleyen yatırımcıların beklentilerinin karşılanmamasına rağmen hisse senetleri piyasalarında sert düşüşler görülmedi.

Piyasalar şimdiyse ABD Merkez Bankası’nın (FED) gösterge faiz oranlarının yıl boyunca üç kez %0,25 indireceğini öngörüyor.

Financial Times’ın haberine göre Invesco’nun Küresel Borsalar Baş Stretejisti Kristina Hooper 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin, “Oldukça iyimser bir periyot oldu. Yol boyunca yapay zeka teknolojilerinin heyecanını yaşadık. Ancak piyasalardaki yüksek performans her şeyden önce para politikasının gevşetilmesi ve çok dayanıklı bir küresel ekonomi ile alakalıydı” açıklamasında bulundu.

Wall Street'te teknoloji hisselerine odaklı başlayan ralli, Avrupa ve Japonya'daki hisse senetlerinin ABD'yi geride bırakmaya başlamasıyla çeyrek boyunca kademeli olarak genişledi.

İngiltere’de FTSE 100, Almanya’da DAX, Fransa’da CAC 40 ve İspanya’da IBEX 35 mart ayında S&P 500’den daha iyi performans gösterdi. Wall Street’teki baş döndürücü rallinin hızı azalmaya başlarken küresel endeksler ve teknolojinin ötesindeki sektörler ABD borsalarının yapay zeka hisselerinden elde ettiği kazanımları yakaladı.

Lombard Odier’in Makro Başkanı Florian Ielpo, “Hisse senedi piyasası çok hevesli hale geliyor ve ralliyi topyekûn biçimde benimsiyor" dedi.

Küresel borsalarda rallinin liderlik pozisyonuna ise Japonya borsaları yerleşti. Uzakdoğu devinin ekonomisine artan yatırımcı güveni ve ülkedeki yerel çip hisselerinin artan fiyatları TOPIX’in 2024’ün ilk çeyreğinde %16,2’lik yükseliş yakalamasını sağladı. Endeks 1989’dan bu yana ilk kez tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Yılın başından bu yana özellikle Japonya ve Avrupa’da ve aynı zamanda ABD’de hisse senedi pozisyonlarını artıran varlık yöneticisi Amundi’nin Portöy Yöneticisi Amelie Derambure, “Özetle resesyon korkusu olmadan iyi bir dezenflasyon elde ettik. Ekonomideki zayıflık muhtemelen hızlı bir şekilde gerçekleşmeyecek. Dolayısıyla mevcut dalgayı devam ettirmek için hala biraz zamanımız var” açıklamasında bulundu.

Devlet tahvili getirileri artarken bile hisse senetleri endeksleri yükselişlerini sürdürmeye devam etti.

Bank of America'nın en son küresel fon yöneticisi anketine katılanların yaklaşık üçte ikisi, ABD'de önümüzdeki 12 ay içinde bir resesyon beklemiyor. Bu oran 2023'ün başında ise yüzde 10'un biraz üzerindeydi. İki yıldan fazla bir süredir ilk kez, yatırımcıların büyük bir kısmı küresel şirket kârlarının orta vadede artmasını bekliyor.

Yükselen varlık fiyatları, yatırımcıların artan risk iştahını da yansıtıyor. Ocak ayında tek bir günde Nvidia'nın piyasa değeri yaklaşık 277 milyar dolar arttı. HSBC'ye göre söz konusu artış Filipinler’de listelenen tüm şirketlerin toplam piyasa değerine eşdeğer. Bu arada, son üç ayda yüzde 60'lık bir ralli yakalayan Bitcoin’in toplam değeri de yaklaşık 150 ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının üzerine çıkardı.

Benzer şekilde, diğer riskli varlıklarda kaydedilen önemli yükselişler, bazı piyasa gözlemcilerinin mevcut ralliyi 2000 yılında dramatik bir şekilde patlayan dot-com balonuyla karşılaştırmasına neden oldu.

Ancak BofA Stratejisti Stephen Suttmeier, 1950 ve 1980'de başlayan ve sırasıyla 16 yıl ve 20 yıl süren önceki borsa rallilerinin süresi göz önüne alındığında, 2013'te başlayan mevcut boğa piyasasının "orta yaşlı olduğunu ve 2029'dan 2033'e kadar uzayabileceğini" öne sürdü.

Yine de ABD’de işsizlik rakamlarında görülecek ani bir artış veya bir resesyon ralliyi rotasından çıkarabilir.

Charles Schwab'ın Kıdemli Yatırım Stratejisti Kevin Gordon, "İşgücü piyasasındaki zayıflığın ardından faiz oranları düşürülmeye başlarsa, ancak ocak ve şubat aylarında daha yüksek gelen enflasyonun bir sapma olmadığı ortaya çıkarsa, FED kendini başını belaya sokmuş bir halde bulabilir " uyarısında bulundu.

Korku göstergesi yükselişe geçti, yatırımcılar endişelenmeli mi?

 

Küresel piyasaların gözü Powell'da

 

Fed: Faiz indirimini ertelemek uygun olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)