E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKorku göstergesi yükselişe geçti, yatırımcılar endişelenmeli mi?---

Korku göstergesi yükselişe geçti, yatırımcılar endişelenmeli mi?

Korku göstergesi yükselişe geçti, yatırımcılar endişelenmeli mi?
29 Mart 2024 - 11:06 borsagundem.com

Korku göstergesindeki yükselişin yatırımcıların bir satış dalgasına hazırlandığının işareti olup olmadığı merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korku ve açgözlülük göstergesi olarak da bilinen Cboe Volatilite Endeksi’de (VIX) son zamanlarda bir yükseliş görülüyor. Peki yatırımcılar bu yükselişten endişe etmeli mi?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 ve Wall Street'in 'korku göstergesi' 2024'te yükselişe geçmiş durumda. Uzmanlar ise bunun bir endişe kaynağı olup olmadığına odaklanıyor.

Satış mı ortalamaya dönüş mü?

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Voya Investment Management Portföy Yöneticisi Barbara Reinhard, VIX'in son zamanlardaki yükselişinin yatırımcıların bir satış dalgasına hazırlandığına dair bir işaretten ziyade muhtemelen endeksin ortalamaya dönüş niteliğinden kaynaklandığını söylüyor.

Bu çeyrekte borsada olağandışı bir gelişme oluyor: Hem S&P 500 Endeksi hem de VIX olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi yükseliyor. Peki bu, piyasalardaki olağandışı durgunluğun yakında sona ereceği anlamına mı geliyor?

Reinhard, VIX'in Aralık ayında dört yılın en düşük seviyesine gerilemesinden bu yana yükselişinin büyük olasılıkla beklenen volatilitenin ortalamaya geri dönüş niteliğinden kaynaklandığını söylüyor. Panik yatırımcıların uzun zamandır korkuyla beklediği bir piyasa çöküşüne karşı korunmaya çalıştığı fikrine, Reinhard karşı çıkıyor ve Wall Street'in sözde korku göstergesinin tarihsel ortalamalara göre hâlâ çok düşük seviyede olduğunu da sözlerine ekliyor.

VIX çeyreğin başından bu yana yüzde 4,3 oranında artışla 12,98 seviyesine yükselirken FactSet verilerine göre, endeksin oluşturulduğu 1990'ların başından bu yanaki uzun vadeli ortalaması yaklaşık 20 civarında seyrediyor.

Reinhard, “Eğer VIX şu anki gibi düşükse, orta vadede yükselme olasılığı daha yüksektir. Ancak yine de, 2012 ile 2015 arasındaki dönemde olduğu gibi yıllarca düşük de kalabilir” diyor.

Bu arada, S&P 500 Endeksi bu çeyreği yüzde 10'luk bir kazançla kapattı. Endeks son seansta yüzde 0,1 oranında artışla 5.253 puana yükseldi. Bu, piyasalar için alışılmadık derecede sakin bir dönemin son zirvesi anlamına geldi.

Sıra dışı durum

Mevcut durumu sıra dışı kılan şeylerin başında ise piyasalar çok az zayıflık belirtisi gösterirken VIX'in yükselişte olması. Her ne kadar her iki endeks de son yıllarda art arda birkaç kez yükselmiş olsa da, önceki örneklerde S&P 500'de genellikle kısa süreli bir geri çekilme görüldüğü gözleniyor.

Bu en son 2021'in üçüncü çeyreğinde gerçekleşti. S&P 500 yüzde 0,2 oranında yükselirken VıX yüzde 46 gibi muazzam bir kazanç elde etti. VIX'teki sıçramanın çoğu, S&P 500'ün yüzde 4,8 oranında düştüğü Eylül ayında gerçekleşti. Ardından, Kovid-19 varyantının yayılmasının piyasaları tedirgin etmesi nedeniyle Mart 2020'den bu yana en kötü aylık performansı görüldü. Bundan önce ise VIX, Trump yönetiminin Çin ile ticaret savaşının S&P 500'de iki kısa süreli satışı tetiklemesi nedeniyle 2019'un ikinci ve üçüncü çeyreğinde endeksle birlikte yükseldi.

Bespoke Investment Group'a göre, bu kez ise, S&P 500 Endeksi yüzde 2'lik bir geri çekilme yaşamadan 100 işlem gününden yani beş aydan fazla zaman geçti. Bu yaklaşık altı yılın en uzun serisine karşılık geliyor. Ancak VIX ve S&P 500'ün tipik olarak son derece olumsuz bir korelasyon sergilemesi, her zaman böyle olacağı anlamına gelmiyor.

VIX, endeksteki oynaklığın yani volatilitenin bir göstergesi olarak biliniyor; bu, piyasanın şu anda ne kadar volatil olduğunu değil, yatırımcıların gelecek ay piyasanın ne kadar volatil olacağını beklediği anlamına geliyor. Seviyesi S&P 500 opsiyonlarındaki aktivitelere dayanıyor.

Düşük volatilite hisse senetleri için tehdit mi?

 

Küçük ölçekli hisse senetlerinde yüksek volatilite

 

Goldman Sachs: Volatilitenin azalması hedge için fırsat

 

JPMorgan'dan borsa uyarısı: Düzeltme riski yükseliyor!

 

Borsa yatırımcılarını 'düzeltme' endişesi sardı

 

Borsada düzeltmenin gecikmesinin 3 nedeni

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fasfakir babafingo cafer 29 Mart 2024 15:51

    daha fenası bu akapa rejimi belediye adayı kentsel dönüşüm dedikçe korku daha çok oluyor insanlarda .bunların nasıl ne şartlarda o döngüyü yapacakları muamma.asla güvenilmeyecek durumdalar.insanlar evlerinden de olabilir bunların rejiminde .imamoğlu muhakkak ötesi gelmeli .insanları aileleri toplumu koruyacak chp ve temsilcisi imamoğlu olacaktır.

  • kaportacı salim usta sanayiden29 Mart 2024 11:51

    herkes bu 8 aydır hiç bi şe yapmayan sadece yıkım politikası izleyen ekonomi yönetiminin seçim sonrası nasıl bir sefalet üstü yaşam getireceği korkusu içişnde insanlar akapa rejiminden korku içinde karanlık umutsuzluk heryerde.

  • Bik29 Mart 2024 11:50

    Türkiye'deki korku endeksi, döviz ve altına hücum. Kıyamet kopacak ve dünyanın sonu gelecek olsa bile Türk insanı döviz ve altın alır!

  • Mucise Reis : )29 Mart 2024 11:18

    FED gibi sadce mali veriler ebakmak gerekli. fed adım atmadan önce sıfır mudahale yapacağız ve sadece olayları realist ve doğal halını izleyeceğız dıyor. böylece doğal akış önemli. fed mudahaleside yok o bakımdan abartmamak gereklı