E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü milyarder açıkladı: Balon piyasasının 6 kriteri---

Ünlü milyarder açıkladı: Balon piyasasının 6 kriteri

Ünlü milyarder açıkladı: Balon piyasasının 6 kriteri
01 Mart 2024 - 16:50 borsagundem.com

Muhteşem Yedili hisselerinin olağanüstü yükselişiyle piyasa çevreleri tekrar balon piyasası tabirini araştırır hale geldi. Milyarder hedge fonu yöneticisi Ray Dalio piyasa balonlarının 6 kriteri üzerinden mevcut boğa piyasasını değerlendirdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senetleri ekim ayının en düşük seviyelerinden itibaren etkileyici bir boğa piyasasına girdi. S&P 500 ve Dow Jones endeksleri dört ay üst üste yükseldi ve rekor seviyelere ulaştı. Ancak yükselişlerin az sayıdaki teknoloji hisse senedinden oluşması rallinin 1990’ların sonundaki dotcom balonuyla karşılaştırılmasına sebep oldu.

Ancak dünyaca ünlü hedge fonu şirketi Bridgewater Associates’in milyarder kurucusu Ray Dalio perşembe günü LinkedIn üzerinde yayınladığı paylaşımda balon piyasası iddialarına cevap verdi. Dalio balon piyasasını 6 maddeli bir listede tanımladı.

Ünlü milyarder balon piyasası göstergelerini şu ifadelerle açıkladı:

Geleneksel fiyatlama ölçülerine göre yüksek fiyatlara ulaşılır. (Varlığın belirli bir süre boyunca sağladığı nakit akışının bugünkü değeri alınır ve getiri oranlarıyla karşılaştırılır.)

Hisse senetlerinde sürdürülemez şartlar hakim olur. (Kapasite sınırlarına gelindiğinde ve büyüme sürdürülemez hale geldiğinde geçmiş getiri ve bilanço büyümesi döngüsünün sona erdiği anlamı çıkar.)

Borsalar yükseldiği için birçok yeni ve saf yatırımcının ilgisi borsalara çekilir ve piyasa aşırı sıcak olarak algılanır.

Yatırımcıların geniş çaplı boğa piyasası hissiyatı görülür.

Alımların önemli bir yüzdesi borçlarla finanse edilir. (İhtiyaç fazlası stoklar, sözleşmeli vadeli alımlar gibi)”

Dalio’nun hisse senedi balonu göstergesine göre piyasalar şu anda geçmiş balon piyasalarıyla ilişkilendirilemeyecek bir seviyede tutunuyor. Milyarder hedge fonu yatırımcısı borsa rallisine öncülük eden Muhteşem Yedili (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvdia, Tesla) hisse senetleri için de aynı göstergelere göre bir değerlendirmede bulundu.

Söz konusu hisse senedinin değeri Ocak 2023’ten bu yana %80’in üzerinde artmış durumda. Bu hisse senetlerinin toplam değeri S&P 500 Endeksi’nin toplam değerinin dörtte birinden fazlasını oluşturuyor.

Ancak Dalio Muhteşem Yedili’nin mevcut durumunu ‘tam bir balon’ olarak değil ‘biraz köpüklü’ olarak tanımladı.

Dalio, “Mevcut ve öngörülen bilançolar göz önüne alındığında hisse fiyatları biraz pahalı ve yatırımcı duyarlılığı yükseliş eğiliminde. Ancak bu aşırı derecede görünmüyor ve aşırı kaldıraç veya yeni ve saf alıcı seli görmüyoruz. Bununla birlikte, üretken yapay zeka teknolojisi fiyatlandırılan etkiyi karşılamazsa, bu isimlerde önemli bir düzeltme hayal edilebilir” açıklamasında bulundu.

 

Wall Street rallisi ‘balon’ mu, gerçek mi?

 

Yatırımcıların yüzde 90’ı neden kaybediyor?

 

Wall Street boğaları veteranları korkuttu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)