E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDeutsche Bank: Borsa boğaları faiz indirimi beklentilerinde abartıya kaçmamalı---

Deutsche Bank: Borsa boğaları faiz indirimi beklentilerinde abartıya kaçmamalı

Deutsche Bank: Borsa boğaları faiz indirimi beklentilerinde abartıya kaçmamalı
10 Ocak 2024 - 11:28 borsagundem.com

Deutsche Bank, tarihsel verilerin, faiz indirimlerinin resesyon habercisi olabileceğini de gösterdiğini söylüyor ve yatırımcıları uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar, hisse senedi boğalarının Fed’in olası faiz indirimleriyle ilgili olarak abartılı beklentilerden uzak durmaları gerektiği görüşünde.

Borsagundem.com’ın derlediği bilgilere göre, Deutsche Bank, “Tarih, neredeyse her zaman resesyon nedeniyle 150 baz puanlık kesintiler yapıldığını gösteriyor” diyerek olası faiz indirimlerinin tehlikeli yanına işaret ediyor.

150 baz puan olasılığı neye işaret ediyor?

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, ekonomi için yumuşak bir iniş gerçekleştiren hisse senedi boğaları, Fed’in 2024 yılında kısa vadeli borç verme faiz oranını yaklaşık yüzde 1,5 puan düşüreceği yönündeki piyasa bazlı beklentilerden memnun görünüyor. Ancak bu beklenti bir sorun barındırıyor.

Deutsche Bank stratejisti Jim Reid, paylaştığı notta, "Tarihsel veriler, Fed'in bir yıl içinde ‘çoğunlukla resesyon nedeniyle’ yüzde 1,5 puan, bir başka deyişle 150 baz puanlık faiz indirimi yaptığını gösteriyor” diyor.

İhtimal yüzde 53,8

Hisse senetleri geçen yılın sonuna doğru güçlü bir yükseliş kaydetti; Dow Jones bir dizi rekor kapanış gerçekleştirirken, S&P 500 yüzde 26'dan fazla toplam getiri elde ederek yılı, 3 Ocak 2022’de gördüğü zirve seviyesinin sadece yüzde 0,6 kadar uzağında tamamladı. Hisse senetleri yeni yıla girerken ise mütevazı bir geri çekilme yaşadı.

2023 rallisi, yatırımcıların Fed politikasının faiz oranlarını düşürmeye yönelmesini fiyatlamasıyla hızlandı. Faiz yatırımcıları 2024'teki faiz indirimi beklentilerini azalttı ancak CME FedWatch aracına göre, federal fon vadeli işlemleri hala federal fon oranının Aralık ayına kadar 150 baz puan veya daha fazla düşeceğini yüzde 53,8 oranında görüyor.

Tarihsel veriler

Fed'in Paul Volcker tarafından yönetildiği 1980'lerdeki durgunluk sonucunun bir istisnası bulunuyordu. Ancak Reid, bunun Fed'in faiz oranlarını ‘süper kısıtlayıcı’ bölgeye yükseltmesinden sonra geldiğini, bunun da mevcut durumla gerçekten karşılaştırılamayacağı anlamına geldiğini belirtiyor.

Diğer istisna ise 1960'ların sonlarında ortaya çıktı, ancak Reid, bunun da, Vietnam Savaşı nedeniyle kamu harcamalarında yaşanan keskin artışın yanı sıra, geçmişe bakıldığında bir politika hatası olarak görülen enflasyonun kısa bir süre sonra tekrar yükselmesiyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Üstelik Reid, “Fed'in tekrar olmasını önlemek istediği şey de tam olarak bu” diyor ve ekliyor: “Dolayısıyla tarihi emsal, ağırlıklı olarak şu anda yumuşak bir inişten çok resesyonla ilişkilendirilen faiz indirimi ortamına dayanıyor. Eğer bir durgunluk yaşanmazsa, tarihsel veriler, gelecek 12 ayda 150 baz puan kadar yüksek seviyede bir faiz indiriminin düşük olduğunu gösteriyor.”

Wall Street’in kaderi FED beklentilerine bağlı

 

Fed’in Mart’ta faiz indirimine gideceği beklentisi fazlasıyla iyimser olabilir

 

Geç gelen faiz indirimi FED rallisini engelleyebilir

 

FED’in faiz indirimlerine yatırımcılar nasıl hazırlanmalı?

 

Borsalar faiz indirimlerine nasıl yanıt veriyor?

 

UBS de borsada rekor bekleyenler kervanına katıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)