E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüçlü halka arzlar geri mi dönüyor?---

Güçlü halka arzlar geri mi dönüyor?

Güçlü halka arzlar geri mi dönüyor?
10 Ocak 2024 - 11:52 borsagundem.com

ABD 2023 boyunca teklif fiyatını katlayan şirketler yeni yılda halka arzlara ilişkin beklentileri yükseltti. Yatırımcılarsa artık halka arz şirketlerinde koşulsuz büyümeye değil kârlılığa önem veriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında geçen yılki büyük halka arzlar yüksek performans gösterdi. Uzun bir gerileme döneminin ardından yeni halka arzların hız kazanacağına dair umutlar da arttı.

Financial Times'ın haberinde yer alan Dealogic verilerine ilişkin analize göre, 2023'ün başından bu yana ilk halka arzlardan en az 100 milyon dolar toplayan şirketlerin hisseleri, S&P 500 Endeksi’ne göre ortalama yüzde 18 daha iyi performans gösterdi.

Bir yıl önce listelenen sigorta şirketi Skyward Specialty halka arzında bu yana %125 yükseliş gösterdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, eylül ayında listelenen biyoteknoloji firması Rayzebio’nun geçen ay bir diğer biyoteknoloji şirketi Bristol Myers Squibb’i satın alacağının duyulmasıyla hisselerinde %244’lük yükseliş gördü.

Bu yüksek performanslar, hâlâ halka arz fiyatının aşağısında seyreden Instacart gibi şirketlerdeki zayıf performansı dengelemekten daha fazlasını yaptı. Ortalamada ise yeni listelenen hisse senetleri halka arz fiyatına göre yaklaşık %30 arttı. Art arda iki yıl boyunca hayal kırıklığı yaratan halka arz hacimlerinin ardından bu yüksek performanslar yeni sözleşmelere aç olan bankacılar tarafından memnuniyetle karşılanacak.

Dealogic'e göre, halka arz şirketleri 2023'te ABD borsalarından yalnızca 20 milyar dolar topladı. Bu, rakam bir öncekinin iki katından fazla olsa da 2021'e kıyasla neredeyse yüzde 90 daha düşük bir seviyeydi. İstatistiklere göre 2023 yılında aynı zamanda son on yılın en düşük üçüncü yıllık toplamına ulaşıldı.

Çip üreticisi Arm, sandalet üreticisi Birkenstock ve Instacart hisseleri halka arzlarını takip eden haftalarda liste fiyatlarının altına düşmesiyle geçen yılın en büyük halka arzlarından bazıları yıla kötü bir başlangıç yapmıştı.

Bununla birlikte yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarında zirveye ulaştığına dair inancı ve enflasyonun derin bir resesyon görülmeden düşürülebileceğine dair beklentiler 2023’ün son iki ayında hisse senetlerinde keskin bir ralliyi destekledi. Ani yükselişlerden en fazla faydalanan şirketler de yeni halka arz olanlardı.

Yatırım bankası Jefferies'in Küresel Sermaye Piyasaları Başkanı Jesse Mark, "Son iki ayda halka arzlar konusunda 2024 için daha olumlu bir görünümü destekleyen çok sayıda veri noktası var" dedi.

Küresel çapta 2023’ün en büyük halka arzı olan Arm’ın hisseleri şu an halka arz fiyatına göre %40 yükselmiş durumda. Büyük halka arzlar arasında bugüne kadar tarihin en kötü açılışlarını yapan Birkenstock bile ilk işlem haftasında %15 düşmesinin ardından toparlandı.

FT haberinde büyük bir ABD bankasının ismi verilmeyen hisse senedi sermaye piyasaları başkanı, "Bazı halka arzlarda daha iyi bir giriş yapmayı çok isterdik, ancak olayları bu şekilde değerlendirmiyoruz. Halka arzdan 30, 60, 90 gün sonra bu isimler nerede. Daha fazla halka arz sözleşmesini teşvik edebilecek asıl önemli olan konu bu" açıklamasında bulundu.

Son üç yılda listelenen şirketlere odaklanan Renaissance Halka Arz Endeksi ve 2023'ün başından bu yana %44 arttı. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi %24 ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %42'lik bir yükseliş kaydetmişti.

Son ralli, internet giyim perakendecisi Shein ve fırın zinciri Panera da dahil olmak üzere birçok yüksek profilli şirketi ön listeleme belgelerini sunmaya teşvik etti. Sosyal medya grubu Reddit gibi diğerler şirketler de daha önce erteledikleri halka arz planları için potansiyel yatırımcılarla görüşmelerini yeniledi.

Yine de kıdemli bankacılar faiz artışlarından sonra birkaç kez karşılaşılan yalancı baharın ardından mevcut iyimserliğe kendilerini kaptırmaktan çekiniyorlar. Bank of America'nın Küresel Hisse Senetleri Sermaye Piyasaları Başkanı Gregg Nabhan, "2024'te iyileştirmelerin temelini attık, ancak bu yeni bir dünya ve eskiden olduğu gibi bedava parayla kolay ulaşıldığı dönemlere benzemeyecek" dedi.

Performanstaki son artışa rağmen, en büyük şirketlerin birçoğu hâlâ teklif fiyatlarının altında kalıyor. Halka arz şirketlerinin çoğu yeni yılın ilk haftasında piyasanın genelinden daha hızlı geriledi ve devam eden volatilite potansiyelini vurguladı.

Nabhan, 2022 yılından önceki 10 yılda yatırımcıların genellikle ne pahasına olursa olsun gelir artışına odaklanan şirketlere ilgi duyduğunu ancak şimdiyse kârlılığa giden net bir yol gösterebilecek şirketlere prim vermeye devam edeceğini söyledi.

BofA yetkilisi, “Bu döngüsel değil seküler bir değişimdir. Para yöneticilerinin artık farklı bir zihniyeti var” dedi.

Deutsche Bank: Borsa boğaları faiz indirimi beklentilerinde abartıya kaçmamalı

 

Halka arzda Avrupa'da ilk sıradayız

 

Küresel halka arzda düşüş yaşandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kahtalı11 Ocak 2024 17:07

    🐎 ım yerli artık yemiyor

  • Kahtlı11 Ocak 2024 17:02

    Artık yemezler kardeşşşş

  • Tiktak10 Ocak 2024 20:54

    Halka arz hisseleri arz fiyatının altın . Alınacak bir şey olsalar alınır, ama kimse almıyor!

  • OLMEK VARKEN SITMAYA RAZI ETME TAKTIGI BU10 Ocak 2024 18:48

    BU BADEMLER VARYA... BUNLAR EMEKLI MAASINI UNUTTURMAK EKONOMIK KRIZI MILLET UNUTSUN DIYE HER SEYI YAPAR GEREKIRSE ATOM BOMBASI ATAR. OLMEK VARKEN SITMAYA RAZI ETME TAKTIGI BU. EMEKLI SOKAKTA AC AC GEZIYOR ZATEN HASTANELERE GITSE DIREKT OLU YAZILACAKLAR BAKAN YOK SURATLARINA

  • VS10 Ocak 2024 13:04

    bunlar amerikada avrupada olur bizde batak sirketler borçlarını ödetsin diye olur