E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar için 2024’teki en büyük risk---

Yatırımcılar için 2024’teki en büyük risk

Yatırımcılar için 2024’teki en büyük risk
11 Ocak 2024 - 16:56 borsagundem.com

Küresel yatırımcılar 2024’te FED’in politika faizlerini düşürmesini bekliyor. Ancak TS Lombard stratejistlerine göre yatırımcılar için en önemli risk faiz indirimleri için doğru zamanı yakalamaya çalışmak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) resesyondan kaçınmak için faiz oranlarını düşüreceği beklentisi borsalarda 2024’ün hemen öncesinde büyük bir beklentiye yol açtı. Yatırımcılar FED’in faiz indirimlerinin büyüklüğü konusunda haklı olabilir. Ancak MarketWatch’un haberine göre TS Lombard stratejistleri Skylar Montgomery Koning ve Andrea Cicione doğru zamanı yakalayamamanın büyük riskleri beraberinde getirdiği konusunda uyarıyor.

Stratejistler konuyla ilgili paylaştıkları müşteri notunda, “Piyasaların seyri katılımcıların görüşlerinin ortalamasıdır ve sonuçlara bakıldığında 2024’te 140 baz puanlık faiz indirimleriyle yumuşak bir iniş fiyatlanıyor gibi görünüyor” dedi.

TSLombard ekibi şu anda faiz artışı döngüsü için fiyatlandırılan yaklaşık 200 baz puanlık faiz indiriminin özellikle de ekonomide sert bir yavaşlama olması halinde “aşarı agresif olmaktan çok fazla minimal” hale gelebileceğini savundu.

Ancak stratejistler asıl konunun “faiz indirimlerinin büyüklüğü değil” daha çok bu yıl nispeten erken bir faiz indirimi beklentisiyle son zamanlarda piyasalarda oluşan iyimser hava olduğunu söyledi.

“Dolayısıyla 2024’ün başında gördüğümüz zorlu dönem fiyatlandırılan faiz indirimi beklentilerinin geri alınması, 2023’ün dördüncü çeyreğindeki zayıf dolar, güçlü finansallar ve güçlü hisse senetleri fiyat hareketinden geri dönülmesi olarak görülebilir.”

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında Dow Jones Endeksi dördüncü çeyrekte bir dizi rekor kapanış gerçekleştirmişti. S&P 500 Endeksi ise çarşamba günü son iki yıldır ilk kez rekor kapanışın eşiğinde kaldı.

Tahvil piyasalarında ise 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ekim ayında 16 yılın zirvesi olan %5’e yükselmesinin ardından yeni yılda yaklaşık %4 seviyesinde işlem gördü. ABD ekonomisini büyük oranda etkileyen yüksek borçlanma maliyetleri tehdidi hisse senetlerini ve tahvil fiyatlarını baskılamayı sürdürüyor.

Piyasaların yakından takip ettiği Bloomberg ABD Toplam Tahvil Endeksi yıllık getiri bazında %2,41 yükseldi. ABD tahvillerini takip eden bir diğer endeks olan iShares Çekirdek Toplam Tahvil ETF’si de benzer bir getiri oranı sağladı.

Stratejistler istatistiklere dikkat çekerek, “FED’in güvercin politikalarının yeniden değerlendirilmesi halinde gerçekten de daha fazla satış riski bulunuyor” dedi.

FactSet verilerine göre, doların rakip para birimleri karşısındaki değerini ölçen ICE ABD Dolar Endeksi, her yılın ilk dört gününe bakıldığında son on yılın en iyi ilk başlangıcını yapmasına rağmen endeksin son üç ayda %3,5 düştüğü görülüyor.

2022'de dolar, FED’in politika faizini yükseltmesiyle yirmi yılın en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Ancak faiz indirimlerine dönüş doların daha da zayıflamasına neden olabilir.

Koning ve Cicione, "Piyasaların genel düşüncesi FED'in ciddi faiz indirimlerinden dolayı doların 2024'te zayıflayacağı yönünde" diye yazdı ve tahminlerinin dolar için mütevazı bir yükseliş yönünde olduğunu da sözlerine ekledi.

Daha zayıf bir dolar, yurtdışı satışlara güvenen büyük Amerikan şirketlerinin gelirlerini artırmaya ve bugünün yüksek borçlanma maliyetlerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Ancak FED’in faiz indirimleri, dolara sabitlenmiş varlıkları getiri arayan yatırımcılar için daha az cazip hale getirebilir.

ABD'de enflasyon rakamları açıklandı

 

Yapay zekanın ABD ekonomisine katkısı yıllık 1 trilyon doları bulabilir

 

‘Utanç verici’ güvenlik açığı SEC yönetimini sarstı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)