E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisseleri geri çekilmeye hazırlanıyor---

Teknoloji hisseleri geri çekilmeye hazırlanıyor

Teknoloji hisseleri geri çekilmeye hazırlanıyor
27 Şubat 2024 - 13:56 borsagundem.com

Uzmanlar, teknoloji hisselerinin geri çekilmeye hazırlandığını düşünüyor ve bu tezlerini 5 ayrı nedene dayandırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında teknoloji hisselerinin öncülük ettiği ralli yeni zirveler yapsa da, uzmanlar, bir geri çekilmenin yakın olduğu görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, teknoloji hisseleri, Nvidia'nın kazanç raporunun ardından geçen hafta rekor seviyeye ulaştı ancak yüzeyin altında momentumun azaldığına dair işaretler görülüyor.

Geri çekilme ihtimali ve 5 neden

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, teknoloji hisseleri, Nvidia’nın geçen hafta Nasdaq ve S&P 500 teknoloji sektörlerinin yeni rekor seviyelere çıkmasına yardımcı olan gişe rekorları kıran kazanç raporunun ardından yükselişe geçti. Ancak endeks performansının ötesine bakıldığında, geçen yıl sektörü yukarıya taşıyan ivmenin zayıflamaya başladığına dair işaretler bulunuyor.

Kâr edemeyen teknoloji şirketleri devrilmeye başlamış durumda. Popüler momentum göstergeleri, ortalama teknoloji hissesinin ortalama S&P 500 hisse senedinden daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Ve orta vadeli ortalamalarının üzerinde işlem gören teknoloji hisselerinin payı, yüzde 50'nin oldukça üzerinde kalsa da, son zamanlardaki en yüksek seviyelerinden gerilemiş durumda. Bu arada Roth MKM'nin baş pazar teknisyeni JC O'Hara'ya göre, ortalama teknoloji hisse senedi değerlemeleri de Kasım 2021'den itibaren zirve seviyeye ulaştı. O'Hara, teknoloji hisselerinde bir geri çekilmenin yaklaştığını 5 nedene dayandırıyor.

Teknoloji hisselerinin göreceli ortalama momentumu yavaşlamaya başlıyor

Teknoloji hisseleri istikrarlı bir şekilde yükseliş eğilimini sürdürürken, ortalamaya bakıldığında, S&P 500 hisselerine göre daha iyi performansları yavaşlamaya başladı. Son 65 günde, S&P 500 hisse senedi ortalama performansıyla karşılaştırıldığında teknoloji hisselerinin ortalamasının daha iyi olsa da düştüğü görülüyor.

Böyle bir değişimin, teknoloji hisselerinin 2022 ve 2020'deki düşük performans dönemlerinin habercisi olduğu biliniyor.

Hareketli ortalamalarının üzerinde işlem gören teknoloji hisselerinin payı düşüyor

Birlikte ele alındığında, S&P 500 teknoloji sektörü hala orta vadeli ortalamanın oldukça üzerinde işlem görüyor; ancak daha fazla bireysel teknoloji hissesinin kendi performanslarının gerisinde kalmaya başladığı da gözleniyor.

O'Hara'nın hesabına göre, teknoloji sektörünün 64 bileşeninin kabaca yüzde 70'i Cuma günü itibarıyla 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde işlem görüyor. Karşılaştırıldığında, geçen yılın sonlarında bu oranın yüzde 90 olduğu düşünüldüğünde, düşüşün dramatik seviyede olduğu görülüyor.

Değerlemeler şişkin görünüyor

Yatırımcılar ortalama teknoloji hisse senedi için ağır bir prim ödüyor, bunu son 12 aylık fiyat-kazanç oranı da gösteriyor. Oran yakın zamanda 35 katına çıkmış durumda; bu, 2021 sonundaki piyasa zirvesinin öncesindeki seviyeye karşılık geliyor.

S&P 500 teknoloji sektörünün her bir hisse senedine eşit ağırlık veren versiyonu ise, bu yüksek seviyeleri ancak iki yıldan fazla bir süre sonra yakalayabildi. O'Hara'ya göre, bu arada gösterge endeks yüzde 30'dan fazla bir düşüş yaşadı.

Opsiyon yatırımcıları açgözlüleşiyor

Yatırımcılar, Nvidia’nın geçen haftaki kazanç raporu öncesinde yükseliş opsiyonlarına yöneldi. Bu durum, yükseliş opsiyonlarına olan talebin düşüş opsiyonlarına olan taleple karşılaştırıldığında ölçüldüğü 10 günlük put-call oranını sıkı bir şekilde açgözlülük bölgesine itti.

Ancak tarih, O'Hara'ya göre opsiyon talebinin geri dönüş anlamına gelme eğiliminde olduğunu gösteriyor. O’Hara, Cuma günü itibariyle, opsiyon yatırımcılarının teknenin bir tarafından diğer tarafına geçmesi için hala yeterince yer bulunduğunu ifade ediyor.

Kâr edemeyen teknoloji hisse senetleri hızla tükeniyor

İstikrarlı kar elde edemeyen teknoloji şirketleri bile, Kasım ve Aralık aylarında piyasanın öfkeli bir şekilde toparlanmasıyla hisselerinin hızla yükseldiğini görmüştü. Bazı analistler bunu ‘çöpe atma hamlesi' olarak tanımladı.

Ancak 2024'ün başından bu yana istikrarlı kâr elde etmekte zorlanan bu şirketlerin birçoğunun hisselerinin düştüğü görüldü. Örnek olarak: FactSet verilerine göre, kâr etmeyen teknoloji şirketlerinin vekili olarak görülen ARK Innovation ETF, 1 Kasım ile 1 Ocak arasındaki yüzde 48'den fazla kazancın ardından yıl başından bu yana yüzde 5,3 oranında düşüş yaşadı. O'Hara, geçmişte bu şirketlerin, felaket habercisi işlevi gördüğünü hatırlatıyor ve “Piyasa stresi büyümeye başladığında, risk eğrisinin son derece uzağında oldukları ve en yüksek olumsuz potansiyele sahip oldukları için normalde ilk olarak kâr etmeyen şirketler satılır” diye ekliyor.

O'Hara, müşterilerinin teknoloji hisse senetlerini boşaltmak için acele etmelerini önermiyor. O'Hara, “Sektör sıralamamızda hâlâ teknolojide yüksek ağırlıktayız” diyor.

Ancak O’Hara, son zamanlarda müşterilerden teknoloji dışında yatırım fikirleri isteyen sorulardaki artışa işaret ediyor ve sektörü 50 günlük hareketli ortalamanın altına taşıyabilecek mütevazı bir geri çekilme bekliyor. FactSet verilerine göre bu, yüzde 4'ten fazla bir düşüşe karşılık geliyor.

Bunu akılda tutarak, yatırımcıların portföyleri için aşağı yönlü koruma satın almayı düşünebileceklerini söyleyen O’Hara, "Dengesiz put-call oranı, yatırımcıların portföy sigortasını nispeten ucuza satın alabilecekleri anlamına geliyor” diye ekliyor.

Borsada teknoloji rüzgârı

 

Küresel teknoloji hisselerine 'yapay zeka' dopingi!

 

‘Muhteşem Yedili’de yeniden alım fırsatı mı?

 

‘Muhteşem Yedili’ borsalar için küresel tehdit

 

‘Muhteşem Yedili’deki 'aşırı yoğunlaşma' düşüş işareti mi?

 

‘Muhteşem Yedili’den ‘Fantastik Dörtlü’ye

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adem Durmuş28 Şubat 2024 06:46

    Bir hisseden söz ediliyor.ARDYZ.. yükselmesine rağmen hala çok ucuz deniyor.ciddi rakamlar konuşuluyor.yapay zeka hissesi olduğu için mi sürekli yükseliyor ARDYZ...bilginiz var mi ? Bu fiyattan alınır mi ?