E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Muhteşem Yedili’de yeniden alım fırsatı mı?---

‘Muhteşem Yedili’de yeniden alım fırsatı mı?

‘Muhteşem Yedili’de yeniden alım fırsatı mı?
22 Şubat 2024 - 12:38 borsagundem.com

ABD borsalarında son zamanların en popüler hisse senetleri arasında yer alan dev teknoloji hisseleri, yükselişlerine rağmen alım fırsatı sunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında geçen yıldan bu yana yaşanan güçlü ralli, yatırımcılara adeta bir servet kazandırdı. Endeksler yeni rekor seviyelere yükselirken, rallinin devam edip etmeyeceği ise merak konusu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ‘Muhteşem Yedili’ olarak da bilinen ve Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Meta, Amazon ve Tesla’dan oluşan grup, yatırımcıları, söz konusu hisse senetlerinin ‘aşırı değerli’ ya da bir başka deyişle ‘pahalı’ olup olmadığı noktasında düşündürüyor.

Alım fırsatı mı?

The Motley Fool’dan Daniel Sparks ise ‘değerleme’ olgusu üzerinden yaptığı değerlendirmede, Muhteşem Yedili arasından özellikle birinin, yatırım fırsatı yaratması açısından diğerlerinden ayrıldığını ortaya koyuyor.

Son 10 yılda hissedarlar için yarattıkları kayda değer servet ve pazarın geleceklerine ilişkin genel olarak iyimser bakış açısı nedeniyle ‘Muhteşem Yedili’ olarak da bilinen ve Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, Amazon ve Tesla bugünlerde Wall Street'te çok popüler.

Ancak dikiz aynasında bu şirketlerin elde ettiği bu kadar güçlü kazançlar göz önüne alındığında, bazı yatırımcılar bu hisse senetlerinden bazılarının aşırı değerlenip değerlenmediğini merak edebilir. Bu nedenle gelecek 10 yılda bu hisse senetlerinden hangilerinin en fazla yükseliş potansiyeline sahip olabileceğini düşünmek makul olabilir.

Gelecek yıllarda bu güçlü gruptan muhtemelen birden fazla büyük kazanan çıkacak olsa da, bu hisse senetlerinden özellikle birisi bugün bile cazip bir yatırım fırsatı olarak öne çıkıyor: Alphabet. Google'ın ana şirketi sadece üst sıralardaki yerini sağlamlaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda hisse senetleri de temel mali durumlarına göre makul bir değerlemeyle işlem görüyor. Dahası, işletmesi büyük miktarda nakitten de faydalanıyor. Alphabet'in neden bugün satın alınabilecek en iyi Muhteşem Yedili Hisse senedi olabileceğine daha yakından bakmak gerekiyor.

Alphabet: Artan ivmeyle büyüme

Alphabet'e yatırım yapmak için iyi bir zaman olmasının ilk nedeni, büyüme ivmesinin hızlanması. Şirketin dördüncü çeyrek geliri geçen çeyrekteki yüzde 11'lik büyümeden yıllık bazda yüzde 13 oranında artmış durumda.

Daha da önemlisi, Alphabet'in gelir etkenleri 4. çeyrekte geniş tabanlı seyrediyor. Teknoloji şirketinin toplam gelirinin yüzde 99'unu temsil eden temel alanlarda yıllık bazda en yüksek ivmesini yakaladığı görülüyor. Şirketin reklam geliri yüzde 11 oranında, abonelikler, platformlar ve cihaz gelirleri yüzde 23 oranında ve bulut bilişim gelirlerinin de yüzde 26 oranında arttığı gözleniyor.

Bu güçlü satış ivmesi, aynı ilerlemenin daha fazlasını garanti etmese de, şirketin büyümesinin hızlandığını ve bunun Alphabet'in iş dünyasının birden fazla alanında faaliyet gösterdiğini gösteriyor ki bu durum, yatırım anlamında rahatlatıcı bir veriye karşılık geliyor ve muhtemelen gelecek için iyiye işaret anlamı taşıyor.

Nakit bolluğu

Alphabet'in devasa boyutta nakiti bulunuyor. Şirket, dönem içinde 62 milyar dolarlık hissesini geri satın aldıktan sonra bile yılı 111 milyar dolarlık nakit ve menkul kıymetle kapattı. Üstelik Alphabet'in borcu nispeten önemsiz seviyede düşük. Uzun vadeli borç, 2022 sonundaki 14,7 milyar dolardan 4. çeyreğin sonunda 13,2 milyar dolara düştü.

Güçlü bilançosu ve 70 milyar doları aşan yıllık karı birleştiğinde, gelecekte daha önemli geri alımların gerçekleşmesi ise muhtemel gözüküyor.

Makul değerleme

Böylesine iyi bir gelir ivmesi ve ihtiyatlı bir bilanço ile Alphabet, özellikle de ana ‘arama motoru’ işinin muazzam içsel değeri ve bulut işinin doğasında olan ölçek faydaları da hesaba katıldığında, dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Alphabet, piyasaya göre yüksek bir fiyatla alınmayı hak ediyor.

En iyi risk/ödül profili

Alphabet hisseleri bugün itibariyle sadece 24 kat kazançla işlem görüyor. Bu, S&P 500'ün 23 katlık fiyat-kazanç oranıyla hemen hemen aynı seviyeye karşılık geliyor. Daha da fazlası, Alphabet’in fiyat-kazanç oranları yaklaşık 37, 28 ve 32 olan Microsoft, Apple ve Meta’dan ise çok daha düşük seyrediyor. Elbette Amazon, Nvidia ve Tesla'nın sırasıyla 58, 96 ve 47'lik astronomik fiyat/kazanç oranlarını da dikkate almak gerekiyor.

Elbette bu şirketlerin bazıları Alphabet'ten daha hızlı büyüyor ve hatta daha yüksek değerleme katlarını da hak ediyor olabilir. Ancak Alphabet hisseleri, yatırımcılara makul bir değerlemeyle çok yönlü bir yatırım fırsatı sunuyor. Genel olarak, Alphabet, şu anda tüm ‘Muhteşem Yedili’ hisse senetleri arasında tartışmasız en iyi risk-ödül profilini temsil ediyor.

‘Muhteşem Yedili’ borsalar için küresel tehdit

 

‘Muhteşem Yedili’deki 'aşırı yoğunlaşma' düşüş işareti mi?

 

‘Muhteşem Yedili’den ‘Fantastik Dörtlü’ye

 

Nvidia'nın gelirleri rekor seviyeye ulaştı

 

Nvidia, en çok işlem gören hisse unvanını Tesla’dan aldı

 

Microsoft ve Alphabet'in net karı arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)