E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRekor bilançolar borsalarda riskleri maskeledi---

Rekor bilançolar borsalarda riskleri maskeledi

Rekor bilançolar borsalarda riskleri maskeledi
09 Ağustos 2021 - 13:36 borsagundem.com

Analistlerin beklentilerini aşan bilanço açıklamaları yapan şirketlerin sayısı tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaşıyor. Bu durumsa korona virüs varyantları ve borsalardaki yüksek değerlemelere yönelik endişeleri şimdilik bastırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güçlü bir bilanço sezonu hisselerin yükselmesini sağladı. Son dönemde görülen gelişmelerle birçok yatırımcı gelecek aylarda engebeli bir yatırım alanı olacağını tahmin ediyordu. 2021 yılında S&P 500 %18’lik yükseliş ve 44 rekor kapanış gerçekleştirdi. Korona virüsün hızla yayılan delta varyantı ekonomik görünümün karamsarlaşmasına neden olurken, yükselen fiyatlar uzun vadeli enflasyonun ekonomik toparlanmayı etkileyip etkilemeyeceğine yönelik tartışmaları ortaya çıkardı.

Çin’in kurumlar üzerindeki baskısı da analistlerin ABD piyasalarında bir düşüş ihtimalini değerlendirmesine neden oldu. Tüm bu risklerin ardından ABD’nin büyük şirketleri bilanço açıklamalarıyla analistlerin beklentilerinin üzerine çıktı. Kar beklentilerinin üzerine çıkan şirket sayısı ise rekor kırmaya yakın. Dahası şirketler giderek satışlarının daha büyük bir kısmını gelire dönüştürüyor ve kar marjları rekor seviyelerde seyrediyor.

Cetera Financial Baş Yatırım Uzmanı Gene Goldman Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “bilançoların açıklanması yatırımcıların endişelerinin ortadan kalkmasında kesinlikle etkili oldu. Yatırımcılar bilançoların, borsaların hızına yetişemeyeceğinden endişe ediyordu” dedi. Bilanço açıklamalarının büyük bir bölümü gerçekleşmiş olsa da bu hafta bilanço açıklaması beklenen şirketler arasında Tyson Foods, e-Bay ve Walt Disney var.

Analistler S&P 500’de yer alan şirketlerin gelirlerinin ikinci çeyrekte bir önceki yıla kıyasla %90 büyüme gösterdiğini tahmin ediyor. FactSet verilerine göre analist tahminleri %53 seviyesindeydi. Sıra dışı büyüme oranı şirketlerin 2020’nin ikinci çeyreğinde geçirdiği zorlu sürecin de altını çiziyor. Bu dönemde korona virüs pandemisi ekonominin büyük bir bölümünün kapanmasına neden olmuştu. Ancak çeyrek karlarının aynı zamanda 2019 seviyelerinin de üzerine çıkması bekleniyor.

Yükselen hisse fiyatları uzun süredir hisse değerlemelerinin yüksek seviyelerde seyretmesine neden oluyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta perşembe günü S&P 500 gelecek 12 ay için öngörülen getiri miktarının 21 kat üzerinde işlem görüyordu. Bu rakam ise beş yıllık ortalamanın %18,5 üzerinde. Enflasyonun oldukça yoğun bir şekilde takip edildiği bu dönemde bilanço açıklamaları büyük ABD şirketlerinin maliyetlerini yönetirken satışlarını artırdığını gösteriyor.

Birçok tüketicinin, ABD hükümetinin devasa teşvik paketlerinin ardından harcayacak parası olması da bu durum üzerinde etkisini gösteriyor. Crossmark Global Investments Baş Piyasa Stratejisti ve Portföy Yöneticisi Victoria Fernandez, “birçok şirket şimdi yüksek oranda fiyatlama gücüne sahip” dedi. Açıklamasının devamında, “ekonominin yeniden açılmasını bekleyen tüketicilerimiz olduğu için, burada yüksek miktarda bastırılmış talep var” ifadesini kullandı.

Bilançoların gücü ise birçok yatırımcıların gözünde hisselerin gidişatına yönelik beklentileri değiştirdi. Goldman Sachs geçtiğimiz hafta beklenenin üzerinde gelen bilançoların ve beklenenin altında seyreden faiz oranlarının S&P 500 için yıl sonu hedef fiyatlarını yükselttiğini açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada birçok sektörün kar marjının pandemi öncesi dönemlerin üzerine çıktığı söylendi.

Ancak maliyetler yükselirken ve Washington’dan kurumlar vergisi artırımı beklenirken birçok yatırımcı şirketlerin bu yüksek gelir yüzdelerini kara dönüştürüp dönüştüremeyeceğini sorgulamaya devam ediyor. RiverFront Investment Group Piyasa Stratejisti Rebecca Felton, “bunun marjlar için pik bir çeyrek olacağını beklemek mantıklı” dedi. Açıklamasının devamında, “bilanço açıklamalarında giderek daha fazla enflasyondan bahsediliyor ve bu nedenle enflasyon bir noktada etkili olacak” ifadesini kullandı.

Para yöneticileri aynı zamanda delta varyantı nedeniyle artan vakalara da odaklanıyor. Aberdeen Standard Investments Yatırım Direktörü Qie Zhang, “Delta kesinlikle her şeyin üzerinde bir soru işareti oluşturuyor” dedi. Açıklamasının devamında, “tüketiciler dışarı çıkmaktan ve para harcamaktan korku duyarsa, bu ekonomik aktivite üzerinde büyük bir baskı oluşturacak” ifadesini kullandı.

Credit Suisse, S&P500 beklentisini sabit tuttu

 

Borsa İstanbul'da yükseliş sürüyor

 

Kardaki düşüşe rağmen al tavsiyesi sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)