E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPaul Krugman: Borsada alım yapmak için henüz erken---

Paul Krugman: Borsada alım yapmak için henüz erken

Paul Krugman: Borsada alım yapmak için henüz erken
27 Şubat 2023 - 12:00 borsagundem.com

Ekonomist Paul Krugman, yatırımcıların satın alma çılgınlığına kapılmaları için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nobel ödüllü Ekonomist Paul Krugman, genel kanaatin aksine ABD ekonomisinde resesyon olasılığını sadece yüzde 25 olarak görüyor. Ancak Krugman, ekonominin güçlü seyretmesinin yatırımcıların iştahını henüz kabartmadığını sözlerine ekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nobel ödüllü Ekonomist Paul Krugman, inatçı enflasyonun Fed’i faiz oranlarını yükseltmeye devam etmeye zorlamasını beklese de ABD ekonomisinde resesyon olasılığının sadece yüzde 25 olduğunun altını çiziyor.

Daha fazla faiz artırımı gerekiyor

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Nobel ödüllü ekonomist, Macmillan Learning tarafından düzenlenen bir soru-cevap oturumunda “Fed’in faiz artırımları, insanların beklediği gibi işleri yavaşlatmıyor” diyor. Krugman, “Fazlalığın geri kalanını sıkıştırmak için gerekebilecek Fed faiz artırımı miktarı şimdi olduğundan daha büyük görünüyor” diye devam ediyor. Krugman, ABD Merkez Bankası Fed’in, faiz oranlarını önceden tahmin edilenden daha uzun süre yüksek tutabileceğini de sözlerine ekliyor.

Geçen yaz yüzde 9,1'e kadar yükselen enflasyona yanıt olarak Fed geçen yıl gösterge faiz oranını neredeyse sıfırdan yüzde 4,5 seviyesine yükseltti. Daha yüksek faiz oranları, harcama yerine tasarrufu teşvik ediyor ve borçlanmayı daha maliyetli hale getirerek fiyat artışlarını frenleyebiliyor.

Ancak Krugman, enflasyon tehdidi henüz azalmadığı için daha fazla faiz artırımını desteklediğini ifade ediyor. Krugman, “Çok güçlü olan son iş gücü raporundan önce farklı şeyler söyleyebilirdim ancak bu noktada ekonominin yavaşladığına dair pek bir işaret yok” şeklinde konuşuyor.

Ekonomik gerileme olasılığı yok

Princeton Profesörü ve New York Times köşe yazarı Krugman, Fed'in faiz artırımlarını durdurması durumunda yatırımcıların enflasyon baskılarını kötüleştiren bir varlık satın alma çılgınlığına girebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Krugman, “Faiz artırımları şimdi dursaydı, piyasalar bunu parti vermek için bir sinyal olarak alırdı. Ancak muhtemelen henüz buna hazır değiliz” şeklinde konuşuyor.

Krugman, faiz oranların artmaya devam edeceğini tahmin etse de, yine de uzun süreli bir ekonomik gerilemenin olası olmadığını düşünüyor. ABD'de resesyon olasılığının yüzde 25 olduğunu ifade eden Krugman, “Resesyona gireceğimizi sanmıyorum” diyor.

Krugman, Fed'in karşı karşıya olduğu zorluğun altını çiziyor. Fed yetkilileri için “Karanlık bir odada eldiven giyerek ağır makineleri kontrol etmeye çalışıyorlar” diyen Krugman, “Hassas bir kontrole de, neler olup bittiğine dair çok iyi bir görüşe de sahip değiller. Bu yüzden aşırıya kaçma ve bir durgunluk yaratma şansları kesinlikle bulunuyor. Ama artık bu ihtimal gerçekten ezici bir olasılık gibi görünmüyor” diyen Krugman, ABD ekonomisinin gücünün altını çiziyor.

Borç tavanı krizi

Nobel ödüllü ekonomist, ABD’li politikacıların borç tavanı krizini çözememeleri halinde bunun piyasaları ve ekonomiyi bir sarmalın içine sokabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Krugman, “Hazine bonoları, ABD Hükümeti’nin artık vadesi geldiğinde onları geri ödemesine artık güvenilemeyeceği için güvenli bir varlık olmaktan çıkarsa, ne olacağını ancak Tanrı bilir” diyerek endişesini paylaşıyor ve bunun finansal bir çöküşe neden olabileceğini ifade ediyor. “Bu korkutucu olur” diye devam eden Krugman, “Bu, resesyona girmenin de bir yolu anlamına geliyor” diyor.

Bitcoin'i defalarca sert şekilde eleştiren Krugman, soru-cevap etkinliği sırasında Bitcoin ve diğer kripto paralara yumruk sallamaktan da geri durmuyor. Krugman, "Kripto para birimleri, fidye ve yasa dışı şeyler dışında, insanların gerçek ekonomik işlemler için önemli ölçüde kullandıkları bir şey haline henüz gelmedi” diyor.

David Rosenberg: ‘İniş yok’ senaryosu aldatmaca

 

2023 rallisi sallantıda! Yatırımcıları neler bekliyor?

 

Borsada seçim rallisi olacak mı?

 

Kripto rallisi neden risk altında?

 

Fed endişeleri devam ediyor

 

Yatırımcılar daha şahin bir Fed bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali27 Şubat 2023 14:32

    Atagy ihlas brlsm hrsızlar yalamacilar deprem yagmacisindan farkı yok

  • YUSUF KALEKAPISI27 Şubat 2023 17:34

    Almaya idin BURASI BORSA KİM KİME KORSA  neden böyle hisse senetlerini alırsınız sonrada devleti suçlarsınız.Bak benim gibi üç sene önce  sasa ve asuzu aldım tam 50 kat para kazandım.

  • Suat27 Şubat 2023 15:28

    Bunları koruyanlarda aynı günaha ortak oldular.