E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto rallisi neden risk altında?---

Kripto rallisi neden risk altında?

Kripto rallisi neden risk altında?
23 Şubat 2023 - 16:39 borsagundem.com

Kripto kışı hala devam ediyor mu? Piyasadaki olağanüstü geri dönüşe bakılırsa hayır. Ancak rallinin kalıcı olacağı beklentisi yine de büyük soru işaretleri barındırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasaları geçen yılı büyük bir çöküşle kapattıktan sonra belirgin bir yükseliş yaşıyor. Dip seviyelerden yüzde 50 oranında artışlar yaşanan piyasada, rallinin kalıcı olup olmayacağı merak ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kripto para piyasalarındaki rallinin önünde önemli engeller bulunuyor. Uzmanlar yatırımcıları yaşanan rallinin büyük riskler barındırdığı noktasında uyarıyor. 

Şok atlatıldı

Markets Insider’dan Zahra Tayeb’in haberine göre, Bitcoin, kripto krizinden kurtulurken 'olağanüstü' bir geri dönüş yaptı. Piyasanın en yüksek hacimli kripto parası kabus gibi geçen 2022 yılının ardından bu yıl giderek güçleniyor. Ancak uzmanlar, ABD’de daha fazla faiz artışı olasılığına dair artan karamsarlık nedeniyle yaşanan rallinin risk altında olduğunu düşünüyor. Bunda, inatla güçlü kalan ABD ekonomisinin de büyük etkisi bulunuyor.

Piyasa değerine göre dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, sektöre olan güveni sarsan Three Arrows Capital ve FTX de dahil olmak üzere geçen yılki yüksek profilli kripto iflaslarının şokunu üzerinden atmışa benziyor. OANDA Analisti Craig Erlam yaptığı açıklamada “Bitcoin için 2023'e olağanüstü bir başlangıç oldu” diyor.

Kayıpların yüzde 25’i 7 haftada telafi edildi

CoinMarketCap verilerine göre, Bitcoin’in fiyatı bu yıl şu ana kadar yaklaşık yüzde 45’in üzerinde artarak 23.800 dolar seviyesinde seyrediyor. Mart 2022'nin en yüksek seviyesi olan 47.152 doların yaklaşık yarısında seyreden Bitcoin'in geçen yılın kayıplarının yüzde 25'ini sadece yedi haftada telafi ettiği görülüyor.

Yüksek faiz oranları, durgunluk korkuları ve FTX gibi kripto borsalarının ve şirketlerinin karşı karşıya kaldığı iflas ve diğer mali sorunların kripto dünyasına yayılacağına dair endişeler nedeniyle kripto para piyasası 2022 yılında yüzde 64 oranında düşüş yaşadı. Erlam'a göre yılbaşından bu yana görülen ralli, enflasyon düşerken risk varlıklarına yönelik artan yatırımcı iştahından kaynaklanıyor gibi görünse de, tek faktör bu değil.

Erlam, “Bitcoin’in geri dönüşü gerçekten olağanüstüydü ve 2022'nin sonlarına doğru bu kadar çok soruna neden olan şey, şimdi güçlü toparlanmayı tetikliyor olabilir” diyor. Erlam, “Yılın sonunda bahsettiğim şey, FTX'in çöküşü ve korkulduğu kadar kötü olmayan diğer kötü aktörlerin ortaya çıkış ihtimaliydi” diye ekliyor.

FTX'in iflası geçen yıl kripto piyasalarını büyük ölçüde sarstı ve borsaya bağlı şirketler arasında bir iflas dalgasını tetikledi. Düzenleyiciler tüketicileri daha fazla mali zarardan korumaya çalışırken, bu durum aynı zamanda sektöre yönelik baskılara da yol açtı.

Yükseliş, daha kötü bir senaryonun mu habercisi?

Uzmanlar, nihayetinde, hem kripto çöküşlerinin hem de daha sıkı düzenlemelerin daha sağlıklı bir endüstrinin yolunu açtığını savunuyor. MicroStrategy kurucusu ve Bitcoin boğası Michael Saylor, FTX'in erimesinin bir umut ışığı olduğunu, çünkü kötü aktörleri piyasanın dışına ittiğini ve kripto dünyasının ‘büyümesine’ yardımcı olduğunu öne sürüyor.

Ancak bu olumlu sürecin paralelinde, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kayıt dışı menkul kıymetlerin satışı için kripto şirketleri Genesis, Gemini ve Kraken'i suçlaması gibi gelişmeler de sektör paydaşları ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

Erlam, bu tür olayların kripto yatırımcıları için pek sürpriz olmadığını ve onları Bitcoin'e yatırım yapmaktan caydırmadığını öne sürüyor. Erlam, “Yani sadece Bitcoin geri dönmekle kalmadı, aynı zamanda hemen tüm kripto para piyasası çok şiddetli bir sıçrama gerçekleştirdi ve şimdi birçok kişi bunun arkasında en kötünün olup olmadığını sorguluyor” diyor.

Düşüş yakın mı?

Olağanüstü toparlanmaya rağmen bu yıl kripto için her şey toz pembe değil. City Index Piyasa Analisti Fawad Razaqzada'ya göre, küresel ekonominin çok ısınmaya başladığına dair endişeler, ileride Bitcoin için düşüş nedeni olabilir.

Birincisi, ABD ekonomisi, bazı yatırımcıların beklentisine göre biraz fazla güçlü; bu da Fed'in agresif faiz oranı artışlarının politika yapıcıların aradığı yatıştırıcı etkiyi yaratmadığını gösteriyor. Yatırımcılar faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek kalacağına giderek daha fazla ikna olduklarından, bu durum kripto fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Bitcoin’in son yedi gün içinde yaklaşık yüzde 8,5 oranında artmasına rağmen son 24 saatte yaklaşık yüzde 2,6 oranında düşmesi de bunun bir işareti olarak algılanabilir.

Enflasyon, geçen yıl ulaşılan yüzde 9,1'lik yıllıklandırılmış oran ile son 40 yılın en yüksek seviyesinden yavaşlıyor ancak yine de Ocak ayında yüzde 6,4 gelen enflasyon oranı, Fed’in yüzde 2'lik hedefinin hala çok üzerinde seyrediyor. Bu süreçte perakende satışlar ve bordroların arttığı ve işsizliğin düştüğü görülüyor.

Bu veriler, Fed’in daha fazla faiz artırımına gitmesini gerektirebilir. Goldman Sachs, Fed'in yaza kadar üç artış daha yapacağını düşünüyor.

Daha yüksek faiz oranları genellikle kripto para birimleri için kötüye işaret olarak kabul ediliyor çünkü yatırımcılar düşük riskli varlıkların sunduğu daha güvenli getirilerden etkilenebiliyor. Daha fazla faiz artırımının ABD ekonomisi üzerinde baskı yaratması beklenirken, Fed'in ABD'yi resesyona sürükleyeceğine dair endişeler de kriptodaki yükselişi sekteye uğratma riski taşıyor. Razaqzada, “Büyümeyle ilgili endişeler yoğunlaşırsa, kripto varlıkları bu toparlanmayı sürdürmekte zorlanabilir” şeklinde konuşuyor.

Keanu Reeves: Kriptoyu tartışmak onu sadece daha güvenilir yapar

 

Charlie Munger: Kripto yatırımcıları 'aptal'

 

Kriptoyu bekleyen 3 engel

 

Bitcoin fiyatı geriledi

 

Bitcoin yılbaşından bu yana uçuyor

 

Bitcoin'e enflasyon dopingi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )23 Şubat 2023 17:45

    Rallinin te sebebi ÇİN ve asya pıyasaların yasakları kaldırması ve btc ve diğer alttabanların ülkeye girişlerinin yasal olarak yeniden konuşulması ile ralli yaptı. kim ne diyor grafik açıyor bilmem :D ... yanı bu durum söz konusu ama işin reel manada resmi bir yaklaşımı çin den gelmedi.. bu sebep ile ralli yapıldı üzerine abd fed ve avru aekonomılerındeki iyi kötu toparlanma rusya ukrayna savaşının dıyalak ıle çözume kavuşması gibi nedenlerden pozitif haberler kullanıldı . zaten btc düşüşte idi ve çıkış da yapacak potansıyelde hacım oluşturdu... sonuç ortada. ama 25 bin geçilmesi şuan haber akışı ve guzel senaryo kurduracak haber olmadan zor gibi duruyor. geçersede yolu var yukarıda, ama dinlenmesi geri-ileri yatay yapması çok saplıklı olur , yenı gırenler kırıcı zarar gormez bence... biraz düşsün 20 ler -18 bin korkusu felan olsun al-sat ekmek yedirir bize...