E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDavid Rosenberg: ‘İniş yok’ senaryosu aldatmaca---

David Rosenberg: ‘İniş yok’ senaryosu aldatmaca

David Rosenberg: ‘İniş yok’ senaryosu aldatmaca
27 Şubat 2023 - 10:20 borsagundem.com

Ekonomistler, Wall Street’in ABD ekonomisine dair senaryolarının gerçeği yansıtmadığını düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisine dair son veriler, büyümenin beklentilerin altında kaldığı yönünde oldu. Bu durum, uzmanların resesyon korkularının yeniden alevlenmesine neden oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street ve Fed arasında özellikle yılbaşından bu yana süren çatışma ve uyumsuzluk, piyasalara ve ABD ekonomisine dair görüşlerin farklılaşmasına neden oluyor. Üst düzey ekonomist David Rosenberg, bu çatışmada karamsar tarafta yer alıyor.

2008’den bu yana pazarlanan en büyük aldatmaca

Markets Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, üst düzey ekonomist David Rosenberg, resesyonun ABD ekonomisini aylar içinde yakalayacağını ve Wall Street'in 'iniş yok' senaryosunun gerçeği yansıtmadığını söylüyor.

David Rosenberg, ABD ekonomisinin resesyona doğru hızla ilerlediğini ve bir gerilemeden kurtulabileceği iddialarının son derece yanıltıcı olduğunu belirterek Wall Street’e karşı pozisyon alıyor.

Rosenberg, “‘İniş yok’ anlatısı, Wall Street ekonomistlerinin 2008 yılındaki 'küresel ayrışma'dan bu yana pazarladığı en büyük aldatmacadır” diyor. Rosenberg, “Önde gelen göstergeleri takip edin, Fareli Köyün Kavalcılarını değil” şeklinde konuşuyor.

Rosenberg, Fed'in büyümenin durmasına veya işsizliğin artmasına neden olmadan enflasyonu ezebileceği umutlarına atıfta bulunuyor. Jeremy Siegel ve Ed Yardeni dahil olmak üzere önde gelen piyasa yorumcuları, ekonominin sert, hatta yumuşak bir inişten bile kaçınma ve bunun yerine büyümeye devam etme olasılığını gündeme getirmesi üzerine görüşlerini açıklıyor.

‘Küresel ayrışma’ya dair ise Rosenberg küresel finans krizi sırasında dış talep ve yatırımın ABD bankalarını canlandıracağı, Amerikan şirketlerini finanse edeceği ve mal ve hizmetlere yönelik yerel talepteki düşüşü dengeleyeceği iddialarına onay veriyordu. Bugün ise “Ekonomi çoktan indi!” diyen Rosenberg, geçen yılın dördüncü çeyreğinde özel sektörde talebin yatay seyrettiğine işaret ediyor.

Tutanaklarda dört ‘resesyon’ alıntısı

Kıdemli ekonomist ayrıca gelecekteki ekonomik faaliyete ilişkin kısık sesli tahminlere vurgu yaparak Aralık ayında daralan ABD para arzının ve önümüzdeki aylarda ve yıllarda yatırımcıların daha düşük faiz oranı fiyatlamalarının altını çiziyor. Rosenberg, bu eğilimlerin, bu yılın ikinci çeyreğinde resesyon yaşanacağını gösterdiğini söylüyor ve kurumsal kazançların şimdiden baskı altında olduğunu sözlerine ekliyor.

Ayrıca Rosenberg, Fed’in düşüşe hazır olduğunun kanıtı olarak son Fed toplantısının tutanaklarına işaret ediyor. Bankanın para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesine atıfta bulunan Rosenberg, “FOMC tutanaklarında dört 'durgunluk' alıntısı var. Bu, Haziran 2020'den beri görülen en yüksek sayı. 'İniş yok' referanslarının sayısı mı? Sıfır!” şeklinde konuşuyor.

Enflasyonun geçen yıl yüzde 9,1'e kadar yükselmesi, Fed'in son 40 yılın en yüksek fiyat artışını soğutmak için faiz oranlarını neredeyse sıfırdan yüzde 4,5'e yükseltmesine neden oldu. Daha yüksek faiz oranları, artan fiyat baskılarını hafifletmeye yardımcı olabilecek harcama, işe alım veya yatırım yerine tasarruf etmeyi teşvik ediyor.

Bununla birlikte, daha yüksek faiz oranları aynı zamanda talebi azaltabiliyor ve varlık fiyatlarını aşağı çekerek durgunluk riskini artırabiliyor ve yatırımcıların portföylerine darbe vurabiliyor.

Peri masalı

Rosenberg daha önce ‘iniş yok’ fikrini bir ‘peri masalı’ olarak reddetmişti. Insider’a verdiği yakın tarihli bir röportajda Rosenberg, Fed'in faiz oranı artışlarının gecikmeli etkisinin, bankaların borç verme gerekliliklerini sıkılaştırmasının ve Fed'in işsizlikte önemli bir artış öngörmesinin bir resesyona işaret ettiğini söylemişti.

Bir gerilemeden kaçınma olasılığı hakkında ise Rosenberg, “Hapisten kaçış imkanı yok” diyor. Rosenberg ayrıca S&P 500 Endeksi’nin mevcut seviyesinden yüzde 24 oranında düşerek yaklaşık 3.000 puana gerileyebileceği ve konut fiyatlarının yüzde 15 ila yüzde 20 oranında düşebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Piyasalardaki negatif seyir yeni haftaya taşındı

 

Küresel piyasalar ekonomik verilere odaklanacak

 

Asya borsaları 'Wall Street' sonrası karıştı

 

Morgan Stanley'den ABD hisse senedi yorumu

 

ABD'de güçlü işgücü, sıcak enflasyon

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ RIZA GÜZELKALE27 Şubat 2023 10:49

    Berce ABD ekonomisi karşılıksız basılan paralar ise zirve yaptı şimdi ise iniş zamanı olacaktır.Bu ekonominin doğasında var.