E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Muhteşem Yedili' artık yekpare bir yapı değil---

'Muhteşem Yedili' artık yekpare bir yapı değil

'Muhteşem Yedili' artık yekpare bir yapı değil
07 Mart 2024 - 11:33 borsagundem.com

Muhteşem Yedili, performans anlamında giderek birbirinden ayrışıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına damga vuran yapay zeka rallisinin öncü hisse senetleri, son dönemdeki performanslarıyla farklılaşıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 'Muhteşem Yedili’ olarak bilinen ve Apple, Tesla, Microsoft, Alphabet, Nvidia, Meta ve Amazon’un oluşturduğu hisse senetlerindeki yukarı yönlü güçlü performans, bazılarında yaşanan düşüş nedeniyle sekteye uğramış durumda.

Birlik bozuluyor

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, teknoloji şirketlerinin performansı farklılaşmaya devam ederken ‘Muhteşem Yedili'nin artık yekpare bir yapı sunmadığı gözleniyor. Nvidia yükselişini sürdürürken Apple Eylül ayından bu yana en uzun yenilgi serisine doğru ilerliyor.

S&P 500 Endeksi’nin 2023'teki ilerlemesinin büyük kısmını yönlendirdikten sonra, yedi mega büyük şirketten oluşan grubun 2024 yılı performanslarında farklılıklar görülüyor. Dow Jones piyasa verilerine göre, Apple'ın Çarşamba günü Eylül ayından bu yana en uzun yenilgi serisine doğru ilerlemesiyle birlikte Nvidia’nın hisse fiyatlarının yükselmeye devam etmesi ve grubun diğer üyelerini geride bırakması, bu farklılığın boyutunu son zamanlarda artırıyor.

FactSet verilerine göre, yapay zeka patlamasından en çok yararlanan Nvidia'nın hisseleri 1 Ocak'tan bu yana neredeyse yüzde 80 oranında arttı. Grubun ikinci en iyi performansını sergileyen şirket yüzde 40'lık kazançla Meta oldu. Diğer şirketelere bakıldığında ise Apple yüzde 12, Alphabet yüzde 6 ve Tesla’nın yüzde 30 oranında kayıp yaşadığı görüldü.

Bu farklılık en bariz şekilde Salı günü ortaya çıktı. Grup üyeleri piyasa değerinde toplam 233 milyar dolar kaybederek Nasdaq’ta yüzde 1,7 ve S&P 500'de yüzde 1'lik bir düşüşe neden oldu. Üstün performans trendine uygun olarak, grubun günü yüzde 0,9 oranında artışla daha yüksek kapatan tek üyesi Nvidia oldu.

Alırı alım ve aşırı satım bir arada

Bespoke Investment Group analist ekibi, bu eğilimi, ‘Muhteşem Yedili’nin her bir üyesini ve Advanced Micro Devices ve Netflix’i de dahil ederek 50 günlük hareketli ortalamalarına göre karşılaştırıyor.

Bespoke'a göre bu karşılaştırmada, Nvidia hisselerinin ‘aşırı alım' bölgesine girdiği görülürken Apple hisseleri ise ABD hisse senetlerinin Kovid-19'un dünyaya yayılmasıyla keskin bir satış dalgasına maruz kaldığı Mart 2020'den bu yana ilk kez ‘aşırı satım’a uğruyor.

Ekip bu kategorileri her hisse senedinin Salı kapanışı ile 50 günlük hareketli ortalaması arasındaki mesafeye dayandırıyor. Apple, orta vadeli ortalamanın üç standart sapma altında işlem görüyor ve bu da yatırımcılara hisse senedinin nispeten kısa bir süre içinde keskin bir düşüş yaşadığını gösteriyor.

Farkın nedeni temel veriler

Pek çok piyasa yorumcusu Nvidia'nın kazanımlarını yatırımcıların FOMO’ya kapılmasına bağlarken Charles Schwab'ın kıdemli yatırım stratejisti Kevin Gordon, megacap hisseleri arasında genişleyen performans farkının en azından kısmen temellerden kaynaklandığını söylüyor.

FactSet verilerine göre, Nvidia'nın hisse başına kazancının 2024 yılında 2023'e kıyasla yüzde 90'dan fazla artması bekleniyor. Bu büyüme rakamı Meta için yüzde 35, Alphabet için yüzde 17 ve Apple için sadece yüzde 7. Bu arada Tesla'nın kazancının yüzde 1,9 oranında azalması bekleniyor.

Gordon, “Bu sadece fiyat farkı bile değil, aslında temel bir fark. Bu yüzden ‘Muhteşem Yedili’den yekpare bir parça olarak bahsetmekten uzaklaşmak istiyoruz” diyor ve ekliyor: “Gelir artışı ile tüm dünyanın Nvidia'dan ve Tesla'dan kazanç beklentileri arasında oldukça büyük bir fark var.”

Muhteşem Yedili düştü, 233 milyar dolar buhar oldu

 

Muhteşem Yedili rallisi internet balonundan çok farklı

 

Borsalarda Muhteşem Yedili’nin ötesindeki fırsatlar

 

Muhteşem Yedili’nin hegemonyası borsalar için risk mi?

 

‘Muhteşem Yedili’de yeniden alım fırsatı mı?

 

‘Muhteşem Yedili’ borsalar için küresel tehdit

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)