E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda Muhteşem Yedili’nin ötesindeki fırsatlar---

Borsalarda Muhteşem Yedili’nin ötesindeki fırsatlar

Borsalarda Muhteşem Yedili’nin ötesindeki fırsatlar
27 Şubat 2024 - 13:58 borsagundem.com

Yapay zekaya odaklanan dev teknoloji hisseleri Amerikan borsalarını rekora taşıdı. Ancak UBS stratejistlerine göre ABD dışındaki gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda yatırımcılar için önemli fırsatlar var


BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Muhteşem Yedili hisseleri 2024’ün başından bu yana herhangi bir düşüş sinyali göstermedi. Ancak bazı yatırımcılar teknoloji hisselerindeki aşırı yoğunlaşmanın risklerine karşı çeşitlendirmenin yollarını arıyor. UBS’in varlık yönetimi kolu stratejistlerine göre küresel ekonomik büyüme sağlam kaldıkça ve daha yüksek faiz oranlarıyla ilgili endişeler hafifledikçe yatırımcılar uluslararası ve küçük sermayeli hisse senetlerini göz önünde bulundurabilir.

UBS Küresel Varlık Yönetimi Amerika Baş Yatırım Sorumlusu Solita Marcelli liderliğindeki strateji ekibi, “Yatırımcıların portföylerinde ABD'nin büyük sermayeli hisse senetlerine temel düzeyde bir dağılım yapmaları gerektiğine inanıyoruz. Yine de diğer gelişmiş piyasalara, gelişmekte olan piyasalara ve küçük sermayeli piyasalara yatırım yapmanın gelecekteki potansiyel büyüme faktörlerini kaçırmamasını sağlamaya yardımcı olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD borsaları son iki aydır rekor seviyelerde dolaşıyor. S&P 500 Endeksi cuma günü 2024 yılının 13. rekor kapanışına ulaştı. Dow Jones Endeksi ise aynı dönemde 14. rekor kapanışını gerçekleştirdi. Nasdaq Bileşik Endeksi geçen hafta kısa bir süreliğine rekor kapanışına yaklaştı. Ancak yatırımcılar Nvidia’nın rekor kıran bilançosu ile diğer teknoloji hisselerindeki ralliyi farklı değerlendiriyor. Dolayısıyla Nasdaq henüz rekor kapanışa ulaşabilmiş değil.

Bununla birlikte küresel Hisse senetleri ile daha küçük ABD şirketlerinin performansı bu rekor ralliyle uyumsuz kalmayı sürdürüyor. MSCI’ın ABD’yi hariç tutan tüm ülkeler endeksi, EAFA, 22-23 gelişmiş ülke borsasındaki büyük, orta ve küçük sermayeli hisse senetlerini derliyor. Endeks yılın başından bu yana sadece %1,6 yükselebildi. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi ise %6,6’lık bir yükseliş gösterdi. ABD’nin düşük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000 de yıl boyunca sabit bir seyirde ilerledi ve büyük sermayeli şirketlerin gölgesinde kaldı.

Ancak Marcelli ve ekibi piyasa liderlerinin zaman içerisinde değiştiğini ve ABD borsalarının her zaman en yüksek performans gösteren borsa olmadığını hatırlattı.

Örneğin, S&P 500 Endeksi 2007'den bu yana küresel hisse senetlerinden önemli ölçüde daha iyi performans gösterirken, 1999 ve 2007 yılları arasında toplamda sadece %38 getiri sağladı. UBS Global Wealth tarafından derlenen verilere göre, aynı dönemde MSCI EAFE Endeksi %97 ve MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi %420 yükseldi.

Marcelli ve ekibi, bu nedenle gelecekte borsalarda "bir rejim değişimi" ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini ve böyle bir rotasyon durumunda, son yıllarda geride kalan uluslararası hisse senetlerinin fayda sağlayabileceğini söyledi.

Bu arada, UBS stratejistleri, dünyanın dört bir yanındaki büyük merkez bankalarının potansiyel faiz indirimleri ve ABD ekonomisinin 2024'te yumuşak bir inişe doğru ilerleyebileceğine dair beklentilerin de küresel hisse senetlerine ve küçük sermayeli Hisse senetlerine destek rüzgarı sağladığını söyledi.

Marcelli ve ekibi, 1989'dan bu yana, gelişmekte olan piyasalardaki hisse senetlerinin, ABD Merkez Bankası’nın (FED) ilk faiz indirimini takiben altı ve 12 ayda sırasıyla ortalama %10 ve %20 yükseldiğini belirtiyor. Stratejistler, daha küçük şirketlerin borçlarında daha yüksek değişken faiz oranlarını kullanma eğiliminde olduğunu hatırlattı ve finansal koşulların gevşemesinin etkilerinin bu şirketlerin hisselerinde dev sermayeli şirketlerin hisselerinden daha hızlı görüleceğini söyledi.

ABD dışındaki borsadaki hisse senetlerinin fiyatları, 12 aylık ileriye dönük fiyat-bilanço (F/K) oranlarına göre de daha ucuz bir konumda. Örneğin, MSCI EAFE Endeksi pazartesi günü itibariyle 12 aylık ileriye 13,7 F/K oranıyla işlem görüyor. MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’nde ise bu oran 11,6. S&P 500 Endeksi ise 20,4'lük ileriye dönük F/K oranıyla işlem görüyor.

Yapay zeka balonu nasıl hasarsız atlatılır?

 

Avrupa borsaları İspanya hariç yükselişle açıldı

 

Borsada teknoloji rüzgârı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)