E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMuhteşem Yedili düştü, 233 milyar dolar buhar oldu---

Muhteşem Yedili düştü, 233 milyar dolar buhar oldu

Muhteşem Yedili düştü, 233 milyar dolar buhar oldu
06 Mart 2024 - 11:15 borsagundem.com

Yıl boyunca kaydettikleri yüksek performansla piyasalara damga vuran Muhteşem Yedili hisseleri salı günü düşüşteydi. Bu dev hisselerdeki düşüş piyasaların genel gidişatını da etkiliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük yedi teknoloji hissesini belirten Muhteşem Yedili hisseleri ekim ayından bu yana güçlü bir ralli havasındaydı. Ancak salı günü hisse senetleri için çok da ‘muhteşem’ değildi. Dev teknoloji hisselerindeki büyük kayıplara endekslerin topyekûn düşmesine sebep oldu.

Salı günü Apple hisseleri %2,8 değer kaybetti. Amazon hisseleri yaklaşık %2 düştü. Microsoft hisselerinin %3 gerilediği günde Google’ın çatı şirketi Alphabet %0,51, Facebook’un çatı şirketi Meta Platforms %1,6 geriledi. Elon Musk’ın elektrikli otomobil devi Tesla hisselerinde ise %3,9 değer kaybetti. Muhteşem Yedili hisseleri arasında salı günü yükselen tek hisse çip üreticisi Nvidia’ydı. Nvidia hisseleri %0,9 yükseldi.

Kapanış itibariyle Muhteşem Yedili hisseleri birlikte 233 milyar dolarlık piyasa değeri kaybetti. Dow Jones verilerine göre Salı günkü geri çekilme Muhteşem Yedili hisselerinin bu yıl kaydettiği üçüncü günlük düşüş oldu. Dev teknoloji hisseleri 31 Ocak’taki düşüşte ise 375 milyar dolarlık piyasa değerini silmişti.

MarketWatch’un haberine göre menkul kıymetler firması Spartan Capital’ın Baş Borsa Stratejisti Peter Cardillo kapanış sonrası açıklamasında, “Bir geri çekilmenin ortasındayız. Ne kadar aşağı ineceğimiz ise değişebilir. Yarın Powell’dan bir sürpriz gelirse ve istihdam rakamları beklenenden güçlü 15 Mart’la(Ides of March) karşı karşıya kalabiliriz” ifadelerine yer verdi.

Cardillo Willam Shakespeare’in ünlü oyunu Julius Ceasar’a atıfta bulunuyor. Zira oyunda Roma İmparatorluğu’nun Kralı Julius Ceasar kanlı bir ihanetle karşı karşıya kalmıştı. Bu ihanetin halk arasında ‘Ides of March’ yani 15 Mart civarında gerçekleştiğine inanılıyor. Söz konusu tarih aynı zamanda Wall Street çevrelerinde de bir uğursuzluk işareti olarak görülür.

FED Başkanı Jerome Powell'ın bugün ABD Kongresi’nin iki kanadında ifade vermeye başlaması planlanıyor. Yatırımcılarsa, Amerikan merkez bankasının faiz indirimlerine dönme planları hakkında daha fazla şey duyma konusunda endişeli.

Son göstergeler ABD enflasyonunun hâlâ FED’in %2’lik hedefinin üzerinde seyrettiğini gösteriyor. FED yetkililerinden faiz politikalarının tersine çevrilmesi konusunda erken davranılmaması veya agresif olunmaması yönünde mesajlar geliyor. Piyasalar da bu yılki olası faiz indiriminin zamanlaması ve büyüklüğü hakkındaki beklentileri geri çevirdi.

Yatırım firması Silvant Capital Management’ın Baş Yatırım Sorumlusu Michael Sansoterra, borsalardaki son düşüşün ardından, “Bu bir panik satışı değil” dedi. Sansoterra Amerikan borsaları rekor kırarken az sayıdaki hisse senedinin borsaları yönlendirdiğini hatırlattı. Borsa uzmanı bu az sayıdaki hisse senedinin geri çekilmemesinin şaşırtıcı olmadığını da sözlerine ekledi.

Sansoterra salı günkü düşüşü, “Yıl başından bu yana güçlü bir boğa piyasasının hakim olduğu piyasalardaki normal bir hareket” olarak tanımladı.

ABD borsalarının üç büyük endeksi de son işlem gününde %1 veya üzerinde düşüşteydi. Cuma günü açıklanacak şubat ayı istihdam verileri de piyasalar için önemli bir dönüm noktası olacak. FED yönetiminin başlıca hedefi ABD ekonomisini bir resesyona sokmadan enflasyonu %2 hedefine ulaştırabilecek bir seyir izlemek. Dolayısıyla bu noktada işgücü piyasası ve ekonomi FED’in faiz politikası için belirleyici nitelikte. ABD ekonomisi ve istihdamı FED’in politika faizlerini 22 yılın en yüksek seviyesinde tutmasına rağmen şaşırtıcı derecede dirençli kalmıştı.

Yatırımcılar, Powell’ın konuşmasına odaklandı

 

Tesla hisselerinde düşüş serisi

 

Borsa güne düşüşle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)