E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorningstar Wealth: Resesyona odaklanıp yatırım fırsatlarını kaçırmayın---

Morningstar Wealth: Resesyona odaklanıp yatırım fırsatlarını kaçırmayın

Morningstar Wealth: Resesyona odaklanıp yatırım fırsatlarını kaçırmayın
14 Mart 2023 - 18:28 borsagundem.com

ABD ekonomisi özellikle yatırımcılar için pembe bir tablo çizmese de, doğru alanları belirlemek, olası kötü haberlere karşı güvenli bir pozisyon almanızı sağlayabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar, gelmesi olası durgunluğa odaklanmanın, yatırımcılar için büyük kayıplara mal olabileceğinin altını çiziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımda resesyon gibi olası kötü senaryolar mutlaka hesaba katılmalı ancak bu sizi yatırım yapmaktan alıkoymamalı. Morningstar Wealth Amerika Birimi CIO’su Marta Norton da, yatırımcıların resesyona odaklanarak asıl nokta kaçırdıklarını söylüyor.

Insider’dan Lisa Kailai Han'ın haberine göre, Morningstar Wealth Amerika Birimi CIO’su Marta Norton, bir sonraki durgunluğa odaklanan yatırımcıların neden asıl noktayı kaçırdıklarını açıklıyor ve herhangi bir ekonomide kar elde etmek için şimdi satın alınabilecek pazar alanlarını yatırımcılarla paylaşıyor.

Tablo toz pembe değil

Mevcut ABD ekonomisine bir bakış kesinlikle yatırımcılar için çok pembe bir tablo çizmiyor. 2022 yılından beri tersine dönen getiri eğrisinin yanı sıra, son haftalarda bir dizi ek durgunluk göstergesi de uyarı sinyalleri vermeye başlıyor.

Hiç şüphe yok ki, ekonomik gerilemenin hem Wall Street hem de ortalama tüketiciler için küresel yansımaları olacak. Ancak Morningstar Wealth Amerika Birimi Baş Yatırım Yetkilisi Marta Norton bir sonraki enflasyon, faiz oranları ve durgunluk gidişatını tahmin etmeye odaklanan yatırımcıların daha geniş resmi kaçırdığını söylüyor. Morningstar Investment Management, küresel olarak şu anda danışmanlık ve yönetim altında yaklaşık 246 milyar dolarlık varlığı denetliyor.

Yaklaşan bir durgunluk, asgari sonuçları olan hafif bir ekonomik yavaşlama ya da 2023 veya 2024'te tam gelişmiş bir durgunluğa kadar bir dizi sonucun makul olabileceğine inanan Norton için yakın vadeli endişeler listesinin başında yer almıyor. Norton, “Olabilecek çeşitli sonuçlara karşı dayanıklı portföyler oluşturmak ve değerlemeyi gerçekten nereye yatırım yaptığımızı belirlemek için bir düğme olarak kullanmak istiyoruz. Bir varlık sınıfının değerinin ne olduğuna ve bugünkü fiyatına çok duyarlıyız. Portföylerimizi nasıl konumlandırdığımızın arkasındaki itici güç bu” şeklinde konuşuyor.

2023'teki satışlar kontrol altına alınabilir

Norton, hem sabit getiri hem de hisse senedi piyasasının 2022'ye çok pahalı seviyelerden başladığını söylüyor. Bu nedenle, Norton, geçen yılki büyük borsa düzeltmesi kesinlikle ‘acı verici' olsa da, yatırımcıların getiri elde etmek için 2023'te çok daha iyi bir konuma gelmesine de yardımcı olduğunu belirtiyor.

Norton, “Hisse senetleri ve sabit gelir özelinde çok uzun vadeli getiri beklentileri bugün bir yıl öncesine göre daha iyi, ancak piyasalar hala gerçekten cazip seviyelerde fiyatlanmıyor” diye ekliyor. Norton, “Hisse senedi piyasasına bir göz atarsak, ABD merkezli ya da ABD dışı olmaları fark etmeksizin, hala aşırı derecede çekici olmaktan çok gerçeğe uygun değere daha yakınlar” diyor.

Öte yandan Norton, tahvil piyasası değerlemelerinin şu anda diğer piyasalara kıyasla biraz daha çekici göründüğünü ancak fiyatların daha iyi görünmesine rağmen, 2023'te piyasanın ters rüzgarlarını tamamen görmezden gelecek kadar da çekici olmadıklarını söylüyor. Norton, “Piyasanın en düşük seviyelerini test edecek miyiz? Bence balon, geçen yıl gerçekten de patladı” diyor.

2022 gibi bir yıl henüz tamamen masadan kalkmış olmasa da Norton, bu yılki potansiyel satışların özellikle sürprizlere karşı savunmasız olan belirli sektörlerde sınırlı kalma olasılığının çok daha yüksek olduğuna inanıyor.

Her olasılık için optimize edilmiş bir portföy

Norton'un değerleme çerçevesi, 2023'te meydana gelebilecek toplam dört farklı ekonomik sonuç için iki makroekonomik faktörü, yüksek veya düşük büyüme ile yüksek veya düşük enflasyonu eşleştiriyor.

Norton'un yatırım stratejisi, bu dört durumda da korunacak en uygun portföyü oluşturma etrafında dönüyor. Norton, stratejisini, “Bu farklı rejimlere bakıyoruz. Bu, portföyleri bir dizi farklı sonuç için konumlandırmamıza izin veriyor” sözleriyle açıklıyor.

Örneğin, hem hazine enflasyon korumalı menkul kıymetler hem de enerji şirketleri, tarihsel olarak stagflasyonist bir ortamda veya düşük büyüme ve yüksek enflasyonla karakterize edilen bir ortamda iyi performans gösteriyor. Öte yandan, enerji, finans ve diğer düşük fiyatlı şirketler dahil olmak üzere değer odaklı varlık sınıfları, dezenflasyonist bir ortamda genellikle büyümekte olan şirketlerden daha iyi performans gösteriyor. Sektörün son birkaç yıldaki olağanüstü rallisinin ardından enerji sektöründeki fırsatlar daralmış olsa da Norton, özellikle Avrupa merkezli enerji şirketlerine özellikle ağırlık verdiklerini ifade ediyor.

ABD bankaları doğru yatırım tercihi

Diğer gelişmiş pazarlar, ABD ile benzer bir enflasyonist anlatıya hapsolmuş olabileceğinden, Norton, daha geniş çeşitlilik için gelişmekte olan pazarlara veya Çin gibi diğer denizaşırı pazarlara yatırım yapılmasını da öneriyor. Norton, “Çin, enflasyon açısından ABD ve genel olarak Avrupa'dan gerçekten farklı bir noktada görünüyor. Yurtdışında biraz risk almamızın nedenlerinden biri de bu” diyor. Norton'un yatırım yaptığı diğer ülkeler arasında Almanya, çekici değeri nedeniyle Güney Kore ve yüksek getirisi nedeniyle Brezilya bulunuyor.

Norton, değerlemeleri ve sağlıklı temelleri nedeniyle, ABD finansallarını, özellikle de büyük ABD bankalarını, nispeten güçlü yatırımlar olarak görüyor. Norton, “Şirketler bize çekici geliyor, ancak içlerinde ekonomik hassasiyet olduğuna da şüphe yok” diyor.

Norton aynı zamanda piyasa oynaklığına ve kazanç düşüşlerine karşı daha dirençli iki savunma sektörü olan sağlık hizmetleri ve temel tüketici ürünleri sektörlerini de öne çıkarıyor. Norton, şu anda aşırı ucuz görünmeseler de, finans veya enerji gibi daha hassas sektörleri, sağlıklı bir portföyde olması gereken bir ağırlık olarak nitelendiriyor.

ABD'deki bankacılık krizinin arkası resesyon mu?

 

Merkez bankaları şahinleşti: Küresel resesyon yaklaşıyor mu?

 

FED resesyonu görene kadar faiz artıracak

 

Fed’in itibarı sıfırlandı mı?

 

Piyasalar Fed'den 'mecburi güvercin' bekiliyor

 

Piyasalar faiz indirimi olasılığını fiyatlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)