E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorningstar: 6 trilyon dolarlık rekor nakit borsalara akmayacak---

Morningstar: 6 trilyon dolarlık rekor nakit borsalara akmayacak

Morningstar: 6 trilyon dolarlık rekor nakit borsalara akmayacak
13 Mart 2024 - 17:11 borsagundem.com

Morningstar, kenarda bekleyen rekor miktardaki nakitin, borsa rallisine destek vereceği beklentisini gerçekçi bulmuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında rallinin devam edeceğini öngörenlerin argümanlarından biri de, kenarda bekleyen rekor miktarda nakitin borsalara akacağı düşüncesi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Morningstar analisti Sylvester Flood, 6 trilyon dolarlık rekor miktardaki nakitin hisse senetlerindeki yükselişi artırmaya yardımcı olmayacağını söylüyor.

Büyük yanılgı

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, ABD para piyasası fonlarında rekor miktarda nakit bulunuyor. Bazı Wall Street uzmanları, bu paranın borsada kullanılmayı bekleyen yekûnu temsil ettiğini söylüyor. Ancak gerçek muhtemelen daha karmaşık ve boğa yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratabilir.

Morningstar'dan Sylvester Flood'a göre, borsaya girmeyi bekleyen rekor düzeydeki nakitin kenarda durduğu fikri bir yanılgı. Buna göre, Ekim 2022'den bu yana para piyasası fonlarına 1,2 trilyon dolar akarak toplam varlıkları 6 trilyon doların üzerinde nominal bir rekora taşırken para piyasası fonlarında bekleyen paranın riskli varlıklardan oluşan yatırım yapılabilir alana oranı değişmedi.

Morningstar Direct'in verilerine göre, para fonlarındaki varlıkların uzun vadeli varlıklara oranı Ocak ayı sonunda uzun vadeli varlıkların yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturuyordu. Bu, 2011'e kadar uzanan ortalama seviye olan yüzde 20'nin yalnızca biraz üzerinde. Flood, Morningstar raporunda, “Gerçek şu ki, riskli varlıkların oranı açısından para piyasaları normal seyrediyor” diyor.

Karşılaştırıldığında, 2008 mali krizinin zirvesinde bu oranın yüzde 63 olduğu görülüyor. Bu kısmen ABD hisse senetlerinin geçen yıl önemli ölçüde artmasından kaynaklanıyor. Morningstar'ın ABD piyasa endeksine göre hisse senetleri son 12 ayda yüzde 25 oranında artış gösterdi.

Para piyasası fonlarına akan paranın hızında belirgin yavaşlama

Para piyasası fonlarına akan paranın hızı bile yavaşlamış durumda. Ocak ayında 123 milyar dolarlık kayda değer bir giriş olduğu görülürken Şubat ayında bu miktar sadece 33 milyar dolarlık bir girişle belirgin şekilde yavaşlamış. Elbette para piyasası fonları bu yıl hala 1 trilyon dolarlık varlık kazanma yolunda ilerliyor ancak Flood'a göre bu, yine de 2023'teki rekordan daha az bir miktar anlamına geliyor.

Flood, yatırımcıların ‘kenarda kalan nakit’ miktarının hisse senetlerini daha yüksek seviyelere taşımaya yardımcı olabileceği fikrinden vazgeçirmeye çalışan ilk analist değil. Ocak ayında Ned Davis Research'ün baş küresel makro stratejisti Joseph Kalish de, bu fikri ‘propaganda' olarak nitelendirerek reddetmiş ve bu iddiayı son 40 yıldan toplanan kanıtlarla desteklemişti. Kanıtlar, para fonu varlıklarındaki büyük düşüşlerin genellikle hisse senetleri için ayı piyasaları sırasında meydana geldiğini, Fed'in ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını düşürerek para fonlarını daha az çekici hale getirdiğini gösteriyor.

Kalish'in üç ay önce vardığı sonuca göre, yatırımcıların hisse senedi ve tahvillerde yükselişe geçmesi için pek çok neden var. Ancak para fonu yatırımcılarının imdada yetişeceği iddiası zayıf bir iddia olarak ortada duruyor.

Para piyasası fonlarındaki 6 trilyon dolarlık nakit neden hisse senetlerine akmıyor?

 

Fundstrat: 6 trilyon dolarlık rekor nakit 2024’te borsaların yakıtı olabilir

 

Küresel yatırımcılar nakit fonlara yöneldi

 

Rekor nakit sahibi yatırımcılar riske aç

 

Bofa: Yatırımcılar nakite akın ediyorlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baran13 Mart 2024 17:28

    Şu rezilliğe bakar mısınız?  Fed in bastırdığı paralar fonlar da Yahudi bankerlerin cebinde!  Amerika da 5 milyon evsiz. Afrikada milyonlarca insan aç susuz.   Amerika şirketler birliği boş durur mu  ne kadar terör örgütü başta pkk olmak üzere İsrail e milyar dolarlık destekler.  Hala birileri bunların köpekliğini yapıyor. 

  • Sai14 Mart 2024 01:00

    Katılıyorum, artık gemiyle ticarete bir son vermeli bazıları.