E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPara piyasası fonlarındaki 6 trilyon dolarlık nakit neden hisse senetlerine akmıyor?---

Para piyasası fonlarındaki 6 trilyon dolarlık nakit neden hisse senetlerine akmıyor?

Para piyasası fonlarındaki 6 trilyon dolarlık nakit neden hisse senetlerine akmıyor?
12 Ocak 2024 - 13:23 borsagundem.com

Stratejistler, para piyasası fonlarında birikmiş devasa miktarda paranın hisse senedi piyasalarına akacağını düşünüyordu ancak bu beklenti henüz gerçekleşmedi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarının geleceğine yönelik iyimser tahminlerin gerekçeleri arasında, para piyasası fonlarında birikmiş 6 trilyon doların yer değiştireceği varsayımı önemli bir yer tutuyordu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu olasılığın henüz gerçekleşmemesinin, hisse senetlerinde yıl başından bu yana yaşanan küçük çaplı geri çekilmenin de önüne geçilememesine neden olduğu görülüyor.

Bir çeşit propaganda

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, Ned Davis Research Küresel Makro Stratejisti Joseph Kalish, ‘kenarda kalan paranın’ hisse senetleri için yükseliş anlamına geldiğini savunmanın bir çeşit ‘propaganda' olduğunu düşünüyor. Kalish'e göre, borsayı desteklemek için para piyasası fonlarında bekleyen yaklaşık 6 trilyon dolarlık nakit duvarına güvenilmemesi gerektiğinin altın çiziyor.

Kalish, ‘kenarda kalan nakit’in hisse senetleri için yükselişe işaret edebileceği yönündeki popüler argümanın, özellikle para piyasası endüstrisinin 40 yıllık tarihsel verilerine bakıldığında, bu noktada daha çok bir ‘propaganda’yı çağrıştırdığını düşünüyor.

NDR ekibi son kırk yılda para piyasası fon verilerinde üç anlamlı düşüş tespit ediyor. Ekip, en büyük düşüşün 12 yıl önce küresel mali kriz sonrası dönemde ortaya çıkan yüzde 35,4’lük orandaki 1,4 trilyon dolarlık yer değiştirme olduğunu söylüyor. Para piyasası varlıklarında diğer önemli düşüş dönemleri ise 2000'li yılların başında teknoloji borsası balonunun patlamasının ardından yaşanan yüzde 22,2'lik düşüş ve 2020'de pandemi sırasında yaşanan yüzde 10,5'lik düşüş olarak öne çıkıyor.

Kalish'e göre, geçmişteki üç düşüş döneminin tümü, Fed'in ekonomiyi desteklerken para politikasını gevşetme hamleleriyle aynı zamana denk geldi; bu da yatırımcıları parayı nakitten yüksek getirili varlıklara kaydırmaya motive etti.

Ayı piyasası sonrasında…

NDR verilerine göre para piyasası fonları geçen yıl yaklaşık 1,4 trilyon dolar elde etti. Daha da önemlisi, para piyasası varlıklarındaki bu geçmiş düşüşler, yatırımcıları yeniden hisse senetlerine yönlendiren ve nakitten çıkmaya teşvik eden borsalardaki dev ayı piyasası dönemlerinin ardından geldi.

Kalish, özellikle para piyasası fonlarının yüzde 5 veya daha fazla yükselişe geçtiği ve hisse senetlerinin rekor seviyelere yaklaştığı bir dönemde, “Bugün her iki durum da mevcut değil” diye yazıyor.

S&P 500 Endeksi dün gün içinde yaklaşık iki yıl önce belirlediği kapanış rekorunun üzerinde kısa süreliğine işlem gördü. Dördüncü çeyrekteki büyük kazanımların ardından Dow Jones da bir dizi rekor kapanışa ulaştı.

Dayanıklı bir ekonomi ve 2023'ün son aylarında 10 yıllık Hazine tahvili getirisindeki keskin düşüş, hisse senetlerinin toparlanması için güçlü bir katalizör sağladı. ABD ekonomisinin çoğunu finanse eden gösterge faiz oranı, Ekim ayında kısa süreliğine yüzde 5'in üzerinde işlem gördü ancak o zamandan bu yana yaklaşık yüzde 4'e gerileyerek, yeni borç almak ya da yeniden finansmana ihtiyaç duyan borçlulara bir rahatlama sağladı.

Kalish, nakit yığınıyla ilgili görüşlerini şu sözlerle noktalıyor: “Hisse senetlerinin ve hatta kredilerin yükselişe geçmesi için nedenler var ancak nakit yığını zayıf” diyor.

Fundstrat: 6 trilyon dolarlık rekor nakit 2024’te borsaların yakıtı olabilir

 

Güvercin Powell nakit yatırımlarına darbe vurdu

 

Rekor nakit sahibi yatırımcılar riske aç

 

Bofa: Yatırımcılar nakit fonlara yöneldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)