E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMilyarderler neden hisse satıyor?---

Milyarderler neden hisse satıyor?

Milyarderler neden hisse satıyor?
28 Şubat 2024 - 16:56 borsagundem.com

Son dönemde dünyanın en zengin isimlerinden üçü kendi şirketlerindeki hisselerinin bir kısmını satarak gündem oldu. Insider’ın haberine göre bu tablo söz konusu şirketler genel bir satış sinyali olarak algılanabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amazon'dan Jeff Bezos, JPMorgan'dan Jamie Dimon ve Meta'dan Mark Zuckerberg, son dönemde kendi şirketlerinden büyük miktarda hisse sattı. Insider’ın haberinde ünlü milyarderlerin hisse satışlarının nedenlerine odaklanılıyor.

Bezos, bu ay sadece dokuz işlem gününde Amazon'un 50 milyon hissesini elden çıkardı ve tahmini 8,5 milyar doları cebe indirdi. Zuckerberg, 2023'ün son iki ayında sosyal medya imparatorluğunun yaklaşık 1,8 milyon hissesini 400 milyon dolardan fazla paraya çevirdi. JPMorgan'dan Dimon da bu ay kulübe katıldı ve yönettiği bankanın yaklaşık 822.000 hissesini yaklaşık 150 milyon dolara sattı.

Bu hisse satışları birkaç nedenden dolayı çarpıcı nitelikte. Dimon’un elinden çıkardığı hisseler CEO olarak görev yaptığı 18 yıldaki ilk hisse satışını temsil ediyor. Zuckerberg son Hisse satışından önce iki yıl boyunca Meta hisselerini satmamıştı. Bezos, 2019'dan önce yılda 3 milyar dolardan az hisse senedi satıyordu, 2020'nin başlarında dört günde 3 milyar dolarlık hisse sattı. Milyarder şimdiyse bu rakamı dokuz günde üç katına çıkardı.

Tüm satışlar aylar öncesinden ilan edilen ticaret planları kapsamında gerçekleşmesi yatırımcıları bir nebze olsun rahatlatıyor. Zira belirli bir plan kapsamında gerçekleştirilen satışlar hisse senetlerinin sürdürülemez zirvelere ulaştığı fikrini biraz da olsa törpüleyebilir.

Yine de Bezos, Zuckerberg ve Dimon'un hisselerinin değeri arttığını ve nakde çevirmenin daha mantıklı hale geldiği düşünmeleri ihtimali ve bu sebeple satışa geçmiş olmaları da kesinlikle mümkün.

Geçen yıl Meta hisseleri %186, JPMorgan hisseleri %30 ve Amazon hisseleri %90'a yakın değer kazandı. Her üç şirketin hisseleri de rekor seviyelere yakın işlem görüyor.

Üç milyarder de hisse senetlerinin fiyatlarında bundan sonraki süreç için daha sınırlı bir yükseliş görüyor olabilir. Ancak hisse senetlerini elden çıkarmalarının birden fazla muhtemel nedeni var. Örneğin yaklaşmakta olan yüksek bir vergi ödemesi veya bir malikane, bir süper yat gibi önemli bir satın alımı karşılayabilmek için paraya ihtiyaç duymaları bu Hisse satışının sebebi olabilir.

Hisse satışları piyasalara bir mesaj mı?

Tüm servetleri gerçek anlamda tek bir hissenin performansına bağlı olan milyarderler, emeklilik veya miras planlamalarının bir parçası olarak portföylerini çeşitlendirmek ve varlıklarını yeniden düzenlemek istiyor olabilirler.

Yine de milyarderler şirketlerinin hisse senetlerinin büyük bir kısmını sattıklarında piyasalara nasıl bir mesaj gönderdiklerinin tamamen farkındalar. Örnek göstermek gerekirse efsane yatırımcı Warren Buffet hiçbir zaman Berkshire Hathaway hissesi satmadı.

Servetinin %99'undan fazlasını Berkshire hisselerinde tutan Buffett, çıkarlarının hissedarlarınınkilerle uyumlu olduğu mesajını verdi ve bu anlamda şirketine olan uzun vadeli güvenini ve bağlılığını gösterdiğini söyledi.

Bezos, Zuckerberg ve Dimon'un hisse satışlarının mevcut hisselerinin yalnızca küçük bir kısmını temsil ettiğini hatırlatmakta fayda var. Yani bu üç milyarder hâlâ kendi şirketlerinin başarısına yoğun bir şekilde yatırım yapıyor konumdalar.

Ancak bu isimlerin hisse satın almadığını da hatırlatmak gerek. Bu da yatırımcılara en iyi alım noktasının henüz gelmediği, milyarderlerin daha fazla kendi şirketlerinin hisselerine yatırım yapmak istemediği sinyalini veriyor.

Hisse satışları hisse senetlerinin tam değerine ulaştığı mesajını gönderme riskini taşıyor. Bu da bazı yatırımcılar için masadan kalkma zamanının geldiği işareti olarak algılanabilir.

Wall Street rallisi ‘balon’ mu, gerçek mi?

 

JPMorgan'a göre borsa rallisini zayıflatacak 3 neden

 

Dev ABD bankasından 'stagflasyon' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Huseyin ben29 Şubat 2024 23:34

    Hisseleri satıp btc ye bastılar nakitleri

  • Kadir28 Şubat 2024 18:18

    Milyarderler bizim borsaya bulaşmaz.İhlaslar gibi soyguncular ve onlara hesap soramayan liderler olursa borsaya girmek mantıklı değil.

  • ALİ KODUŞ28 Şubat 2024 17:32

    Kerizler olmaz ise zengin nasıl zengin, fakir de nasıl fakir olacak ....Demek ki büyük bir ekonomik kriz geliyor.