E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev ABD bankasından 'stagflasyon' uyarısı---

Dev ABD bankasından 'stagflasyon' uyarısı

Dev ABD bankasından 'stagflasyon' uyarısı
28 Şubat 2024 - 11:49 borsagundem.com

ABD’nin varlıkları bakımından en büyük bankası JPMorgan Amerikan ekonomisinde 70’ler benzeri bir stagflasyon yaşanabileceği ve bu tür bir senaryonun piyasaların çehresini değiştirebileceği uyarısında bulundu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçen hafta yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Ancak JPMorgan stratejistlerine göre 1970’ler benzeri bir stagflasyon senaryona dair riskler artıyor ve borsalardaki mevcut ralli uzun süre devam etmeyebilir.

Wall Street’in varlıkları bakımından en büyük bankası olan JPMorgan’ın Baş Borsa Stratejisti Marko Kolanovic müşterilerine gönderdiği analiz notunda ABD ekonomisinin çok fazla genişlemediği veya daralmadığı ‘Goldilocks’ senaryosuna ilişkin beklentilere dikkat çekti. Kolanovic’e göre Amerikan ekonomisi yakın zamanda bu senaryodan uzaklaşılabilir ve 1970’lerde yaşanana benzer bir stagflasyon dönemine girebilir.

Fox Business’ın haberine göre Kolanovic açıklamasında, “Piyasalardaki makro rejim sorununa geri dönersek, anlatının Goldilocks'tan 1970'lerin stagflasyonu gibi bir şeye dönme riski olduğuna ve bunun varlık tahsisleri üzerinde önemli etkileri olacağına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre stagflasyon aynı anda hem tüketici fiyatlarının yükselmesini hem de işsizliğin artmasını anlatan bir ekonomik kâbus senaryosunu ifade eder. Diğer bir deyişle ekonomide hem resesyon hem de yüksek enflasyon aynı anda görülür.

Söz konusu senaryo 1970’lerde ve 1980’lerin başında ABD ekonomisini yerle bir etmişti. Yükselen petrol fiyatları, artan işsizlik ve serbest para politikası tüketici fiyat endeksini 1980’lerde %14,8’e kadar yükseltmişti. ABD Merkez Bankası (FED) o yıl politika faiz oranlarını %20 civarına kadar yükseltmek zorunda kalmıştı.

JPMorgan analistleri, “Bugünle o zamanlar arasında birçok benzerlik var. Halihazırda bir enflasyon dalgasına maruz kalıyoruz ve politikaların ve jeopolitik gelişmelerin bu rotada kalması halinde ikinci bir enflasyon dalgasının önlenip önlenemeyeceği konusunda soru işaretleri ortaya çıkmaya başladı” ifadelerini kullandı.

FED’in şiddetlenen enflasyonu bastırmak için faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmaya başlamasıyla 2022'de stagflasyon korkuları artmıştı. Ancak bu korkular geçen yıl fiyat baskılarının ekonomik büyümeye önemli bir darbe vurmadan azaldığına dair işaretlerle birlikte dağıldı.

Son zamanlarda ise enflasyon cephesinde kaydedilen ilerlemenin durduğuna dair bazı işaretler var. Aralık ve ocak aylarında tüketici fiyat endeksi art arda beklentilerden yüksek geldi. Bu da enflasyonun anormal derecede yüksek seviyelerde istikrar kazanabileceği endişelerini artırdı.

Yatırımcılar bu yılın başlarında mart ayına kadar bir dizi faiz indirimi yapılabileceğine inanıyordu. Ancak beklentilerin üzerindeki enflasyon raporları ve FED yetkililerinin temkinli mesajları bu beklentileri geri çevirdi.

Kolanovic, "Yatırımcılar, faizlerin daha uzun süre yüksek kalması gereken bir senaryo olduğu ve FED’in finansal koşulları sıkılaştırması gerekebileceği konusunda açık fikirli olmalı." dedi.

JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, 1970'ler ile 2024 arasındaki benzerliklere dikkat çekiyor. Dimon ABD’nin büyük mali açıkları, aşırı hükümet harcamaları ve küresel ticaretteki değişimler gibi sorunların iki dönemin ortak sorunu olduğuna işaret ediyor.

Dimon aralık ayında Fox Business’a verdiği bir röportajda, “Bir tür ‘Goldilocks’ benzeri senaryoya bir miktar şüpheyle yaklaşıyorum” demişti.

Piyasalar ABD büyüme verisi öncesi temkinli

 

Fed politika yapıcılarından faiz indirimine karşı geri adım

 

Fed yetkilisi Bowman faiz beklentisini tekrarladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)