E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcıya altın değerinde 5 tavsiye---

Küçük yatırımcıya altın değerinde 5 tavsiye

Küçük yatırımcıya altın değerinde 5 tavsiye
09 Şubat 2021 - 17:09 borsagundem.com

GameStop hissesinden kaybeden amatör yatırımcılar borsalardaki bazı temel kuralların göz ardı edildiğini bir kez daha gösterdi. Finansal danışmanlar heyecan peşinde koşmayan doğru yatırım için 5 önemli tavsiyede bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sosyal medya uygulaması Reddit kullanıcılarının akınıyla yükselen gümüş varlıklarının ve GameStop benzeri hisselerin hızla yükselip düşmesi amatör yatırımcılarda finansal piyasaların olağanüstü heyecanlı bir yer olduğuna dair yanlış bir düşünceye kapılmalarına neden olmuş olabilir. Ancak Bloomberg’in haberinde finansal planlamanın amatör yatırımcıların tahmin ettiği kadar heyecanlı bir alan olmadığına dikkat çekiliyor. Zira doğru finansal planlama varlıkların çeşitlendirilmesinden, hızlı koşan hisselerin peşinden gitmemekten ve borsa zamanlamasını yakalamaya çalışmamaktan geçiyor. Borsalardan alınacak hazsa heyecandan değil daha büyük bir grubun bir parçası olmakta yatıyor.

Suzane Woolley’in yazısına göre GameStop hisselerinin gerçek dünyadaki fiyatlarına dönmesiyle bu tavsiyeler çok da iç açıcı görünmüyor olabilir. Buna karşın son bir yıl içerisinde borsaya giren yatırımcılar yine de daha büyük bir grubun parçası olmayı devam ettirmekte. Ne olursa olsun söz konusu yatırımcılar finansal tarih kitaplarına iyi ya da kötü adlarını yazdırdılar. Ancak Woolley insanların bir kez daha hatalardan ders çıkamama özelliklerini yinelediğini belirtiyorlar. Wooley yazısında finansal planlama uzmanlarından GameStop çılgınlığı sürecinde alınacak dersleri derliyor.

Açgözlülükle hareket etmeyin

Varlık danışmanlığı şirketi Coromantel Wealth Management’ın Finansal Planlama Uzmanı George Gagliardi, “Film bitmeden önce sinemadan ayrılan kişi olun ve çıkış kapısı kalabalık olmadan önce sakin bir biçimde herkesten önce çıkış yapın” ifadelerine yer vererek şu tavsiyede bulunuyor:

“ ‘Biliyor musunuz bu gece gayet iyiyim. Şimdi kasaya gidiyorum. Fişlerimin üçte ikisini bozduracağım ve daha sonra bahis düşük de olsa biraz daha oynayacağım’ diyen Blackjack (21) oyuncusu gibi olun.”

Servet ve emeklilik yönetimi danışmanı Ian Weinberg amatör yatırımcılar için, “Kâr elde etmekle asla parasız kalmazsınız” tavsiyesinde bulunuyor ancak sermaye kazanç vergisi ödemek zorunda olunacağını da bekliyor. Weinberg’e göre eğer bu yatırımcıları durduruyorsa vergiden hariç tutulan bireysel emeklilik fonlarının tavsiye edilebileceğini belirtiyor. Portföylerin yeniden dengelenmesi yatırımcıların sürü psikolojisinden kurtulmasında yardımcı olabilir. Eğer hisse senetleri hedef fiyatların yukarısına tırmandıysa henüz yükselişteyken bu hisselerin satılması portföyün dengelenmesi için mantıklı bir hamle olarak gösteriliyor. Ancak amatör yatırımcılar genellikle yükselişine kanılan hisse senetlerini üst seviyelerdeyken satın alıp düşük seviyelerde satış veriyorlar.

Piyasayı zamanlamasını tutturmaya çalışmaktan sakının

Piyasa zamanlaması sadece tahmin etmeyi değil aynı zamanda ne zaman geri dönüşün yaşanacağını bilmeyi gerektirir. 6 Mart 2009'da veya buna yakın zamanlarda borsadan paralarını çeken yatırımcılar, piyasanın dibe ulaştığını göremediler ve bir iki yıl boyunca nakit pozisyonunda kalarak büyük bir bedel ödediler. Bir yıl sonrasında S&P 500 Endeksi %66,6 oranında yükselirken 2011’de ise endeks %93,4 oranında arttı.

New jersey merkezli danışanlık firması Princeton Junction’ın Finansal Planlama Uzmanı Ajay Kaisth, “Piyasa volatilitesinin uzun vadeli sermaye büyümesinin maliyeti olduğunu anlayın” uyarısında bulunuyor. Kaisth konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

“2020 yılında S&P 500’in pik seviyesinden 16 günde %20 düştüğü tarihin en hızlı ayı piyasasını tecrübe edebilecepini ve bunu tarihin en hızlı 50 günlük rallisini takip edeceğini kim tahmin edebilirdi?”

Risk konusunda gerçekçi olun

Yatırımcıların riskleri ne derecede kaldırabileceği konusunda bakış açısını belirlemesi portföylerin renklendirilmesi konusunda önemli bir gösterge niteliği taşır. Yatırım danışmanlığı firması Master Plan Advisory’nin Finansal Danışmanı Peter Palion, “Bu özellikle de borsaların yükseldiği zamanlar için önemlidir” açıklamasında bulunuyor. Palion, “Bu tıpkı dün Dow Jones’un yükseldiği ve önceki hafta yükseldiği ve önceki ayda yükseldiği dönemde sonsuz bir şekilde yükseleceğini düşünmeye ve risk hakkında ne hissettiğinizi unutmaya benziyor” dedi. Bu tür durumlarda beynimizin kısa vadeli sonuçlar için nasıl çalışacağına dair teknik bir terim de söz konusu: “Güncel önyargı”

Ne kadar riskin tolere edilebileceğini değerlendirebilmek için ayırt edici kayıp miktarın ne olduğunu test etmek gerekiyor. Bu noktada George Gagliardi daha az agresif bir portföye sahip olunduğunda yükselen piyasalar kaçırıldığında hissedilenle portföyün %40’lık bir düşüş gösterdiği dönemlerde hissedilenin karşılaştırılması gerektiğini belirtiyor. Bu noktada yaş oldukça ayırt edici bir faktör. Eğer kişi gençse bu çok şaşırtıcı olmayabilir. Zira daha sonra başka bir kazanç elde edilebilir. Ancak kişi eğer emeklilik yaşına yaklaştıysa kayıpları telafi etmek için emekliliğin 10 yıl gecikmesi söz konusu olabilir. Bu noktada portföylerde aşırı korumacı olmak da kaçırılmış fırsatları beraberinde getiriyor.

Hisse senetlerine duygusal bağ beslemeyin

GameStop’a yatırım yapan bazı yatırımcılar “kült zihniyetiyle” yatırımların içerisine çekildiler ve çok uzun süreler boyunca hisse senedine tutundular. 1990’lı yılların başında bu yana “eğilim etkisini” araştıran California Üniversitesi Profesörü Terrance Odean söz konusu durumu yatırımcıların çok uzun süredir kaybedilen yatırımları elinde tutma ve kazanan yatırımları çok erken satma eğilimi olarak tanımlıyor. Odean’ın araştırması vergi yılının sonunun düşünüldüğü Aralık ayı haricinde bireysel yatırımcıların kârsız yatırımlardan çok daha yüksek oranlarda kârlı yatırım gerçekleştirdiğine dikkat çekiyor.

Hisse senetlerinde sürü psikolojisiyle devam etmek eğlenceli olabilir. Ancak sürüyle beraber hareket edildiğinde ne zaman satış yapılacağının zamanını kestirmek oldukça zordur. Çıkış stratejisi belirlenmemesi halinde tren kaçabilir ve büyük kayıpların verilmesi hiçten bile değildir.

Kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın

Borsalar öngörülemez ancak varlık sınıfları, sektörler ve farklı coğrafyalar üzerinden çeşitlendirilebilir. Portföyleri vergi konusu da göz önünde bulundurularak yeniden düzenlemek oldukça akılcı bir yoldur. Uzun ve kısa vadeli hedefler belirlememek borsa ticaretinin kötü biçimde son bulmasına neden olabilir.

Bununla birlikte yatırım fonlarını tercih eden yatırımcıların da neyi satın aldıklarını bilmeleri gerekiyor. Bu noktada fonların diğer fonlara göre performansını izlemek için en tepedeki hisselerin performansını değerlendirmek uygun bir yöntem.

Fonların hangi varlık sınıflarında değerlendirildiğini bilmemek kötü sürprizler getirebilir. 2008 yılında, emekliliğine sadece birkaç yıl kalan yatırımcılar, 2010 hedef tarih fonlarının %20'den fazla düştüğünü gördüler. Bu dönemde fonların, pek çok kişinin tahmininden daha fazla hisse senetlerine yatırıldığı ortaya çıkmıştı.

Elon Musk’ın Bitcoin hamlesi ne kadar doğru?

 

Banka hisseleri yükselirken Wall Street geride kaldı

 

Sosyal medya hisseleri topyekûn saldırı altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Magdurum da mahdurum10 Şubat 2021 13:08

    Şunların yaptığı habere bak, altın değerindeymiş, altının değeri mi kaldı?

  • Haber10 Şubat 2021 08:33

    Kimseye inanmayın ama kimseye bu işte.bu işi haber akışı belli eder.Kendi stratejinizi oluşturun.Planlayın, disiplinli olun,emek verin,sabırlı olun,ve portföy sepet.

  • Tavsiye10 Şubat 2021 08:23

    Yatırımcı gördüğü birşeye yatırım yapar bu gerçekleşirse para kazanır gerçekleşmezse para kaybeder.Oldukça disiplinli stratejili ciddi bir iş.Tam takip gerektirir.

  • Yenigün10 Şubat 2021 08:21

    Yaptığı doğru değil