E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaElon Musk’ın Bitcoin hamlesi ne kadar doğru?---

Elon Musk’ın Bitcoin hamlesi ne kadar doğru?

Elon Musk’ın Bitcoin hamlesi ne kadar doğru?
09 Şubat 2021 - 13:38 borsagundem.com

Geçtiğimiz gün ünlü milyarder Elon Musk, CEO’su olduğu Tesla üzerinden 1,6 milyar dolarlık Bitcoin satın aldı. Bu hamle Bitcoin’de keskin bir yükselişe neden olurken uzmanlar Tesla’nın yanlış bir yatırım yaptığını düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder girişimci Elon Musk’ın dünyanın en büyük dijital parası Bitcoin’in reklamını yapmasının ardından Pazartesi günü elektrikli otomobil şirketi Tesla 1,5 milyar dolarlık Bitcoin satın aldı.

Elon Musk’ın bu hamlesinin ardından dijital para birimlerinin büyük çoğunluğuyla birlikte yükselişe geçen Bitcoin gün içerisinde dolar bazında 48 bin doları aştı ve 325 bin TL üzerinde işlem görüyor.

Ancak Tesla’nın bu hamlesinin ihtiyatlı sermaye kullanımı olup olmadığı sorularını da ortaya çıkarıyor. Tesla hisselerinin de tıpkı Bitcoin gibi halihazırda oldukça dalgalı bir seyirde olduğu dikkate alındığında Bitcoin’in yükselişi sırasında yapılan bu yatırım eleştirileri de beraberinde getirdi.

California Üniversitesi’nden Christopher Schwarz MarketWatch’a gönderdiği mesajda Tesla’nın bu hamlesiyle ilgili olarak, “Bunun birçok açıdan berbat bir strateji olduğunu düşünüyorum. Tesla’nın tedarikçilerinin hiçbiri Bitcoin’le ödeme yapılmadığı düşünüldüğünde aslına bakılırsa bu özünde bir para birimi riski yaratmaktadır” açıklamasında bulundu. Tesla bu yorumla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Musk'ın hamleleri, Tesla'nın hisse fiyatının yükselmesiyle birlikte elektrikli araç üretimini artırmaya odaklanmasıyla geldi. Ancak otomobil üreticisi 800 milyar doların üzerindeki piyasa değerine rağmen hala nispeten iyi bir konumda değil.

Tesla hisseleri geçtiğimiz 12 ay boyunca %472 oranında yükseldi. Elektrikli otomobil şirketinin hisseleri aynı süreçte %337 yükselen Bitcoin’e göre daha iyi performans gösteren birkaç klasik hisse senedinden bir tanesi.

Wall Street Journal’da yer alan bir haber Tesla’nın aşırıcı yatırımcı tabanından ve hisse fiyatlarındaki ralliden yararlandığını belirtiyor. Tesla 2019’un sonunda 6,3 milyar dolar olan nakit varlıklarını geçen yılın sonunda 19,4 milyar dolara kadar taşımıştı.

Şirketin en son uyguladığı Bitcoin politikası tüm nakit varlıklarının %8’ini belirtiyor.

New York merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Treasury Partners’ın Yönetici Ortağı Jerry Klein, “Tesla'nın Bitcoin alımı, likidite sağlamak ve volatiliteyi sınırlamak için kısa vadeli sabit getirili menkul kıymetler gibi genellikle daha güvenli ve daha az değişken varlıklarda tutulan şirket nakdinin alışılmadık bir kullanımıdır” açıklamasında bulunuyor.

Klein, “Tesla hissedarları bu haberi pozitif olarak algılasa da Bitcoin’in fiyatındaki düşüşün Tesla’nın gelecek bilançolarını olumsuz etkilemesiyle hissedarların nasıl tepki vereceğini ileride göreceğiz. Şirketlerin baş finans sorumluları genellikle işlerinde riskleri kabul etmekte isteklidir. Ancak bu risk bilançolardaki nakit miktarıyla birlikte alınmaz. Bitcoin son aylarda hızla yükselse de geçtiğimiz yıllarda oldukça volatilitesi yüksek bir değer olmuştur” görüşlerine yer verdi.

Bitcoin rallisi hız kesmiyor

 

Borsa balonu ne zaman patlayacak?

 

Dolar, 7 TL’yi test ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)