E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBanka hisseleri yükselirken Wall Street geride kaldı---

Banka hisseleri yükselirken Wall Street geride kaldı

Banka hisseleri yükselirken Wall Street geride kaldı
09 Şubat 2021 - 16:57 borsagundem.com

Pandeminin ardından ekonomik toparlanmanın arttığına ve ortalama ABD’linin fayda gördüğüne yönelik işaretler arayanlar finans hisselerine bakmalı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bölgesel bankaların hisseleri yükselişte. Bu küçük finans şirketleri, gelirlerinin büyük çoğunluğunu mevduat hesaplarından, mortgage kredilerinden ve küçük işletmelere verdikleri kredilerden sağlıyor. Wall Street bankaları ise hisse ve tahvil yatırımlarında büyük hacimli işlemler yapıyor ve şirketlere şirket birleşmeleri ve halka arz süreçlerinde danışmanlık hizmeti veriyor.

SPDR S&P Regional Banking ETF (bölgesel bankacılık borsa yatırım fonu) 2021’de neredeyse %15 yükseliş gösterdi. Buna karşılık, daha kapsamlı Financial Select Sector ETF’nin yükselişi %5’le sınırlı kaldı.

İkinci fonda yer alan finans kurumları arasında JPMorgan Chase, BlackRock, Goldman Sachs, Bank of America ve Morgan Stanley gibi devler var. Ancak bölgesel bankacılık fonu, sıradan tüketicilerin bankacılık işlemlerini gerçekleştirdiği First Republic, Regions Financial, M&T Bank ve Huntington Bancshares gibi bankaları içeriyor. 

Mercer Advisors’ın Baş Yatırım Direktörü Donald Calcagni, “bölgesel bankalar gerçek ekonomiye daha yakın. Gerçek ekonominin nabzını, Wall Street’te fildişi kulelerindekilerden daha iyi tutabiliyorlar” dedi.

Emlak patlaması yerel bankalar için iyi haber

Önde gelen bölgesel bankaların birçoğu, emlak sektörüne yönelik talepteki sert yükselişten fayda görüyor. Aynı zamanda faiz oranları düşük kalmaya devam ettiği sürece, mortgage patlamasının devam etmesi bekleniyor. Tüketiciler, ekonomi toparlanma gösterdikçe araba almak için kredi çekmeye ya da kredi kartlarıyla daha çok harcama yapmaya yönelebilir. Hukuk şirketi Hogan Lovells’ın  ABD Finansal Kurumlar Başkanı Richard Schaberg, “bankalar için tüm trendler olumlu yönde. Birçok insan korona virüs sonrasında büyüme için bastırılmış bir talep olacağını düşünüyor” dedi.

CNN’in haberine göre, tüm bunlar şirket birleşmelerinde artışa neden olabilir. Bazı büyük bölgesel bankalar arasında, geçtiğimiz aylarda birleşmeler gerçekleşti. Bunun sonucunda bankaların hisse fiyatlarında da artış görüldü. 

Huntington Bancshares, aralık ayında TCF’yi 22 milyar dolara satın aldı. Bu anlaşma ise bir güç merkezi oluşturdu. First Citizens BancShares, geçtiğimiz yılın sonunda 2.2 milyar dolarlık bir anlaşmayla CIT Group’u satın aldı. Aynı zamanda Kaliforniya’nın SVB’si, ocak ayında Boston Private ile 900 milyon dolarlık bir anlaşma sağladı.

Shaberg, “daha fazla şirket birleşmesi görebiliriz. Bankacılık bir ölçek işi” dedi. Uzmanlara göre, uzun vadeli tahvil getirilerinde son dönemde görülen yükselişin bile, bölgesel bankalara zarar verme ihtimali düşük.

Bankalar daha fazla kredi veriyor ancak daha fazla mevduat da alıyor

ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili oranlarındaki yükseliş, bölgesel bankaların gelirlerini artırabilir. Zira bu verdikleri kredilerin kar marjlarını da yükseltecek. Faiz oranları hali hazırda oldukça düşük seviyelerdeyken, tüketiciler aniden ev satın almaya son vermeyecek. Brown Brothers Harriman’ın Baş Yatırım Stratejisti Scott Clemons, “bölgesel bankalarda iki pozitif trend görüyoruz” dedi. Açıklamasının devamında, “mevduat birikimi ve bastırılmış talep var. Bu yatırımcılar için mümkün olan en iyi koşulları sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda birçok insan banka hesaplarında birikim yapmaya devam ettiği için, bankaların kredi verecek büyük miktarda nakdi de bulunuyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) verilerine göre, bireysel birikim oranı 2020’nin başında %7,6 seviyesindeyken, aralık ayında %13,7’ye yükseldi. Düşük faiz oranlarına rağmen, birçok tüketici için merkez bankasının güvencesi altındaki bir bankada birikim yapmak, borsalarda kumar oynamaktan daha çekici.

Yabancılar gözünü Türkiye’ye dikti: Cazip piyasa!

 

12 yaşındaki hisse yatırımcısından rekor kâr!

 

Elon Musk’ın Bitcoin hamlesi ne kadar doğru?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Deniz09 Şubat 2021 17:24

    Halkbank ne yapmaya çalışıyor 5,59 dan 5,42 ye 17 kademe fark yuhhhh. Akbank 6,90-6,85 garan 10,30-10,22...