E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcılar için büyük risk!---

Küçük yatırımcılar için büyük risk!

Küçük yatırımcılar için büyük risk!
06 Aralık 2020 - 08:27 borsagundem.com

Zeynep Aktaş "2020 borsanın atak yılı oldu" başlıklı Milliyet'teki yazısında, küçük yatırımcıyı bekleyen riskleri, defter değeri altın işlem gören hisseleri açıklıyor. İşte o yazı...

Sermaye piyasaları düşük faizle birlikte pandemi döneminde atağa geçti. Birikimler mevduattan ayrıldı, borsa, döviz ve altına kaydı. Aracı kurumların kârı yüzde 150 arttı. Halka arzlara 20 kat daha fazla talep geldi. Yatırımcı sayısı ve işlem hacmi rekor kırdıSermaye piyasaları düşük faizle birlikte pandemi döneminde atağa geçti. Birikimler mevduattan ayrıldı, borsa, döviz ve altına kaydı. Aracı kurumların kârı yüzde 150 arttı. Halka arzlara 20 kat daha fazla talep geldi. Yatırımcı sayısı ve işlem hacmi rekor kırdı.

Negatif reel faiz ve pandeminin bir araya gelmesi sermaye piyasalarının yıllardır konuştuğu sorunları bir anda aşarak büyümesine imkân sağladı. Yatırımcı sayısı ve işlem hacmi arttı. Aracı kurumların karlılıkları zirve yaptı. Daha fazla insanın gündemine piyasa enstrümanları girdi. Kur riskinden dolayı şirketler ve bireyler kendilerini korumayı öğrendi.

Paranın faize akmaması, alternatif adreslere kaymasına yol açtı. Pay piyasasındaki yatırımcı sayısı 2019 yıl sonunda 1 milyon 203 bin kişi iken, 2020 Kasım sonu itibariyle 682 bin kişi artarak 1 milyon 885 bine ulaştı.

2019’un 11 aylık döneminde 1.9 trilyon TL olan pay piyasası işlem hacmi, 2020’nin aynı döneminde 5.7 trilyon TL’ye yükseldi. Bu dönemde gerçekleştirilen halka arzlara da ortalama 20 kat talep geldi. Bu sayede, aracı kurumların 2020 yılı üçüncü çeyreğindeki yıllıklandırılmış dönem kârı, önceki döneme göre yüzde 150 artarak 1.4 milyar TL’den 3.5 milyar TL’ye yükseldi. Üstelik bu dönemde yabancı yatırımcılar 1997 yılından bu yana en büyük satışı gerçekleştirdi.

BIST 100 Endeksi yüksek yabancı satışına rağmen TL bazında rekor seviyelere yükseldi.

Zirve üstüne zirve

Borsa İstanbul’da yerlilerin ağırlıkta olduğu 23 borsa şirketi özvarlıklarının yani defter değerinin 20 katına işlem görüyor. Yabancının ağırlıkta olduğu finans sektörü hisselerinde 34 şirketin piyasa değeri ise özvarlıklarının da altında kaldı.

Küçük hisselerdeki abartılı beklentiler hisselere zirve üzerine zirve yaptırdı. Bu şirketlerin yarısının zararda olması ise riskin büyüklüğünü ifade ediyor. Bu şirket hisselerinde hacim düşük ve çoğunlukla Alt Pazar’da işlem görüyorlar. Hacmi olup da Ana Pazar’da işlem görenlerin de ağırlığı zarar ediyor.

Şirketlerde pandemi etkisi

Borsa şirketlerinde ekonomik dalgalanmalar şirketlerin yeni açılımlara, faaliyet alanlarında da değişime gitmelerine yol açıyor. Bunun en bariz örneklerini geçmiş yıllarda tekstil sektöründeki şirketlerin gayrimenkul şirketlerine dönüşmesi ile görmüştük. Tekstil sektörü krize girdiğinde şehir merkezlerinde kalan firmaların üretim sahaları AVM ve konut projelerine çevrildi. Bu firmalar da sektör değiştirerek faaliyetlerine devam ettiler. Şimdi de pandemi döneminde firmaların yükselen sektörlere kaydıkları gözleniyor. Bu dönemin yükselen yıldızı maden ve yazılım sektörü. Şirketlerin yeni yatırımlarında bu alana kaymalarına neden oluyor. Var olan sanayi kuruluşları da ciddi bir yazılım üssü haline gelme gayretinde.

Defter değerinin altında işlem görenler

Defter değerinin altında işlem görenler bankalar, gayrimenkul şirketleri, holding, yatırım ve ulaştırma şirketleri. Bu şirketlerden bankaların yükselişi hisse senetlerine kasım ayında başlayan yabancı akışının devam etmesine bağlı. Kredi notlarına bakıldığında güçlü bir yabancı akışı için erken olduğunu görüyoruz. Ancak kredi not görünümünü değiştirecek adımların atılması yabancı sermayenin hisse senetlerinde ciddi bir yükselişin önünü açabilir. Ekonomide atılan olumlu adımların, maliye politikaları ile desteklenmesi, enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara gerilemesi hem yerli hem de yabancı yatırımcı için Türkiye’yi fırsat radarında yükseltebilir.

Abartıya kaçmamalı

Küçük ve sığ hisselerin talep görmesinin nedeni hızlı hareket etmeleri ve hikayeleri. Zira pandemi süreci ile birlikte krediler ve borç yapılandırmaları gündeme geldi. Zordaki şirketler yeni ortaklıklara yelken açtı. Bu da yatırımcıların hisse senetlerinde yeni pozisyon açmasına neden oldu. Yatırımcıların şirketlerle ilgili gündeme gelen hikayelerin hayat bulma olasılığı ya da firmaya katkısının ne boyutta olacağı ile fazla ilgilenmemesi ise en büyük risk. Şimdilerde farklı beklentilerle birçok hissenin abartılı fiyatlara ulaştığını gözlenmekte.

Metemtur Otelcilik de dikkat çeken fiyat hareketi ile bunlardan birisi. Şirketin özvarlık değeri 441 bin TL olmasına rağmen son kapanışa göre ulaştığı piyasa değeri 244 milyon TL. Bu tutar son bilançosuna göre sahip olduğu özvarlıklarının 553 katına denk geliyor. Pandemiden ötürü turizm kötü bir sezon geçirmesine rağmen hisse fiyatı yazdan bu yana yükseliyor. 7 Ağustos’ta 2.04 TL olan fiyat, 4 Aralık günü kapanışını 13.56 TL’den gerçekleştirdi. Dört ayda fiyat 7 katına yükseldi. Pandemi döneminde bir turizm şirketinin neden bu kadar yükseldiği merak edilebilir. Şirketin açıklamaları takip edildiğindeyse bir yandan kayıtlı sermaye tavanını yükseltirken diğer yandan faaliyet konusunu genişleteceği turizm faaliyetlerinin yanına yazılım, madencilik ve menkul kıymet işlemlerini ilave edeceğini görmekteyiz. Firmanın yeni alanları faaliyet kapsamına alması pratikte gelirini büyütmeye ne ölçüde katkıda bulunacağını kestirmek zor. Ancak yatırımcıların hisseye abartılı bir talep göstermesi için aradıkları hikayeyi buldukları kesin.

Kuşkusuz hisseye talebi yaratan hikayedir. Ancak hikayeyle özvarlıkların 553 katına çıkan şirketlerin bu abartılı değerlemeleri karşılama koşulunun ne ölçüde olduğunu da sorgulamak gerekiyor.

Aksi taktirde böylesi hisselerin yüksek değerleme oranları ile bireysel yatırımcının elinde uzun süre kalması hiç de düşük bir ihtimal değil.

Aşı öncesi hareketlenen hisse

Borsa İstanbul 3 hisseyi daha brüt takasa aldı

Küresel borsalarda rotasyon sürecek

Piyasaların gündemde hazine ihaleleri ve ECB olacak

Taşkesenlioğlu: 2020, sermaye piyasalarının büyüme yılı oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (41)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İbrahim 07 Aralık 2020 23:40

    Borsada para kazanmak istiyorsan Egeen alıp unutacaksın.. yakında %5000 bölünme haberi gelir..

  • Kurt07 Aralık 2020 19:52

    Mektepliyi takip edin...

  • Çağıl07 Aralık 2020 14:10

    20yıldır borsadayım bıktım kar etmek bir yana paranın degeri kalmadı çıkup bickoin alacam

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ07 Aralık 2020 10:45

    Kardeşim senin kafan iyimi.borsalar dünya da büyük bir düzeltme yapacak  geç bunları derim.

  • Hasan06 Aralık 2020 23:35

    Alacağın hisseyi incele bilmiyorsan önce öğren fiyat geçmişine bak, fiyat şişmemiş olsun sonra al ve iyi takip et en kötü senaryoya göre birikimin olan paranın üçte birini yatır ve beklemesini bil panik yapma düşünce ekle çıkınca sat kar almayı bil uzun vade yatırımcı ol

  • Sabri06 Aralık 2020 22:05

    İheva yazmamış

  • Selim akbulut06 Aralık 2020 21:43

    Halk bankası nı yazmamışsın

  • RIZEli ekgyo06 Aralık 2020 21:27

    10 senedir halka arz fiyatına gelemeyen ve dolar bazında yatırımcısına % 80 zarar ettiren EKGYO lığını araştırabilecek bir babayiğit varmı...zannetmiyorum kimse arastiramaz çünkü perde arkasından neler ćikacağını bilir...haydi millet bahcelerine lay lala lala....

  • Mustafa06 Aralık 2020 21:20

    Başlık nedir içerik nedir.Her hafta aynısını yapiyorsun

  • Mehmet06 Aralık 2020 20:42

    Para bunlarda voleyi vurursan ne ala yoksa ağlama duvarı:)

  • cemal sakal06 Aralık 2020 20:12

    Bence yıllardır borsa tecrübem küçük yatırımcı kısa zamanda alsatla para kazanma yerine beklemeli kurumsal şirketlere yatırım yapması ve yıl içinde fazla prim yapmamış hisselere yönelmesi tavsiye edilir.ayrıca onun bunun veya medya gazıyla hareket etmemesi doğru olur.

  • Ferdi06 Aralık 2020 19:51

    Bankalar bedavadan ucuz

  • Mustafa06 Aralık 2020 21:16

    Bankalar batak ya sen iyimisin problemli kredi gerçek rakamlarını bilsen kamu bankalarının geçen ay için yazdığı zarara. Bı bak

  • cemal sakal06 Aralık 2020 20:26

    Bir kaç banka dışında yılsonu alacaklarını tahsil edemeyen zararda bulunan bankalardan çok bişey beklemeyin.

  • Erdal BOCUTOGLU06 Aralık 2020 19:43

    BIST küçük yatırımcıyı kollamalı, yoksa az bir birikimide yok olacak..

  • cemal sakal06 Aralık 2020 20:29

    Borsada her zaman küçük yatırımcının birkaç istisna dışında hep zarar etmiştir.çünkü küçük yatırımcı kısa vadede para kazanma hesabında olduğu için.

  • Saftirik06 Aralık 2020 18:44

    Gardaş birkaç kağıt söyleyin de bizde sebeplenelim

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU06 Aralık 2020 19:33

    aceleci olma şu zaman hisse senetlerinden uzak dur 3-6 ocak 2021 duruma göre hareket et derim şimdi girer isen yamyamlara paranı kaptırırsın.

  • Ankarali 06 Aralık 2020 18:21

    suan parasi bol AMA borsadan anlamayan buyuk bir kitle var Sosyal Medyadan gruplar ne derse ona yonleniyor hissenin dibini bilmeden giriyor 4,00 Tl lik hisse 25,00 Tl olmus aliyor ve hisse 103 oluyor Ben Sok oluyorum bu adamlar kazaniyor Ben kazaamiyorum bende dipten aliyorum gitmiyor artik sikildim buyuk hisseler gitmiyor kucuk sismemis bi hisse buldum ona yukledim hayirlisi bu kafayla cok ky nin basi yanar ytd

  • Tu çakı 06 Aralık 2020 19:09

    Biliyorum diyen kaybediyor Borsada diyorsun 🤦‍♂️

  • GERÇEK06 Aralık 2020 17:27

    atıp tutuyordunuz borsa çökecek bitecek diye şimdi bildimcimi oldunuz 

  • Ggff06 Aralık 2020 16:02

    Bankalar kapalı marketler açık bim .sok .migros

  • Ggff06 Aralık 2020 16:02

    Bankalar kapalı marketler açık bim .sok .migros

  • Yorum06 Aralık 2020 15:56

    Zeynep hanım 34 adet dd sinin altında işlem gören şirket var bunları yazmak zormu geldide dörttanesini yazmışsınız sadece alğımı yapıyorsunuz

  • Yorum06 Aralık 2020 15:54

    Borsa öyle bir hale geldi ki hiç bir şey üretmeyen hiç bir planı programı olmayan şirketler bile şuna buna yatırım yapacaz deyip ardından bedelli açıklayan şirketler bile uçup gidiyor tabi bu işi organize edenler spek patron ve aracı kurumlar her abuk subuk yükselen şirketin spek ve patron işlemlerine müsaade eden bir aracı kurum vardır ha bu arada gerçekten yüksek karlılığı olup doğru yatırımlarla gücüne güç katan dahada büyüyüp fırsatları kaçırmak istemeyen şirketlerde var

  • Yorum06 Aralık 2020 18:23

    Spek patron aracı kurumdan biri rahatsız olmuş belli kırmızıya basmışlar kesin aracı kurumlardan birileri çünkü patronu ve speği herkes bilir ama buna göz yuman aracı kurumu herkes göz ardı eder aracı kurumlarda bu potada konuşulmaz istemezler ama aracı kurumlar bunlara göz yummazsa bu iş olmaz

  • Kaan KILIÇ06 Aralık 2020 15:38

    Kazanacagina inanilan hissede sabretmek lazim...

  • faruk06 Aralık 2020 14:56

    PETROKENTE NE DEMELİ SANKİ OTEL DEĞİL AELMAS TİCATERİ YAPIYOR.K.Y ÇOK DİKKAT ETMELİ BUNLARDAN UZAK DURMALI YOKSA ÇOK YANAR 

  • Enver tekin06 Aralık 2020 14:24

    Otokarın akıbeti ne olur😥😥

  • Göksel cengiz06 Aralık 2020 14:03

    Zeynep hanım birde borsada aracı firmaları n kağıt üzerinde yaptıkları illegal işlemleri açıklarsanız. küçük yatırımcı ya yaptıkları zararlardan söz etseniz .. örneğin cuma günü işlem gören merko hissesi açılış + %10 kapanış-3,76 bu zahmet SPK ya bildirseniz...

  • TAMİZ KARTALGÖZ06 Aralık 2020 12:18

    bu sene borsa acısından çok verimli geçti fakat, özsermayesini tamamen yitirmiş. batmakta kaybolmakta, iflas etmeye ramak kalmış hisse senetlerine para mafyaları hakimiyet kurarak hisseleri patlattılar.10-70 kat yükselttiler ve boşaltmaya geçtiler.bundan sonra ocak ayından itibaren bir 40 günlük bir borsa da para kazanılır kazanılmaz daha sonrasını hüsran görmekteyim.

  • Mustafa06 Aralık 2020 21:18

    Uzak duruyoruz toplamda 3 kat artmış o kadar da enayi değiliz gunlul alsat bile yok artık bıraktık

  • HÜLYA KOBALT06 Aralık 2020 11:51

    zeynep hanım aman ben almayım sizler alın.para kazanmak öyle büyük küçükle ilgili değil ki.hangi hisse senetleri aktif ise onları alacaksın bu sene çok tatlı paralar kazandım ve paramı 10 katladım ve borsadan çıktım şuan biraz dinlenim 2021 doping topluyorum.teşekkürler ederiz.

  • HÜLYA KOBALT06 Aralık 2020 17:17

    Borsada mantık ve kitap yoktur.borsada kar ve zarar vardır.borsaya girenlerin % 85 KAYIP EDER % 10 KAZANIR % 5 İDE KÖKÜNDEN GÖTÜRÜR HEPSİ BU KADAR .önemli olan sen bunun neresindesin.

  • Hüseyin Cahit Koçer06 Aralık 2020 15:13

    NİBAS Niğde Betonun yükselişini mantıklı olarak açıklayacak bir babayiğit var mı çok merak ediyorum.Böyle giderse piyasa değeri 1 milyar Dolara gelecek. Bu paraya iki tane otomobil fabrikası kurulur. Borsada NIBAS benzeri anlamsız bir şekilde prim yapmış en az 200 şirket gösterebilirim.. Istinye' yi sonunda Kıbrıs kumarhanelerine çevirdiler ya, "helâl olsun"(!) bu kumarbazlara diyorum...

  • Alp06 Aralık 2020 11:25

    Paran oyle yatar kazandirmiyor ki

  • Scharif07 06 Aralık 2020 11:21

    İnsanlar akılları ile hisse almıyorlarki.O almış bende alırsam kazanırım.Ahmet almış vardır bir bildiği mantığı.Hangi seviyeden alınmış önemi yok.ALLAH aşkına siz domates alırken pazarda neden 3_4 tezgaha bakıyorsunuzda hisse alırken kör oluyorsunuz.Ondan sonrada SPK görevini yapmıyor.Evi soyulanın suçu var ama hırsızın hiç suçu yok misali

  • Mert06 Aralık 2020 09:31

    Tüpraş alıp yatmalı.

  • Zalım 07 Aralık 2020 00:08

    Libya ve azerbeycandan petrol gelmeye başlar

  • Hasan çakıroğlu06 Aralık 2020 17:58

    Borsa değil sanki kumarane kimin eli kimin cebinde belli değil

  • Asil06 Aralık 2020 15:05

    Zaten anca yatarsın tıpkı reisin ilk gaz bulundu açıklamasında olduğu gibi 3 gün yukselip ozamandan beri zararda olduğu gibi