E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği 22. Olağanüstü Genel Kurul toplantısı, 3 Aralık 2020 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, TSPB Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan ve üyelerin katılımıyla Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden gerçekleşti. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan’ın açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda gündem maddeleri görüşüldü.
YATIRIMCI SAYISI, İŞLEM HACMİ ARTTI
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği 22. Olağanüstü Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmasında, 2020’nin birçok sektör için risklerin ön plana çıktığı ve sürdürülebilirlik hesaplarının yapıldığı bir yıl olurken, sermaye piyasaları açısından büyüme yılı olduğunu söyledi. Taşkesenlioğlu, “Pay piyasasındaki yatırımcı sayısı 2019 yılsonunda 1 milyon 203 bin kişi iken, 2020 yılı Ekim sonu itibariyle 680 bin kişi artarak 1 milyon 883 bine ulaştı. 2019 yılı ilk 11 ayında 1,9 trilyon TL olan pay piyasası işlem hacmi, 2020 yılının ilk 11 ayında 5,7 trilyon TL’ye yükselirken, bu dönemde gerçekleştirilen halka arzlara ise ortalama 20 kat talep geldi. Bu sayede, aracı kurumların 2020 yılı 3. çeyreğindeki yıllıklandırılmış dönem kârının, önceki döneme göre yüzde 150 artarak 1,4 milyar TL’den 3,5 milyar TL’ye yükseldiği görülmektedir. Sektördeki büyümeyle uyumlu olan bu artış, bizi oldukça memnun etmiştir” dedi.
Avrupa borsaları aşı haberleriyle yeniden yükseldi
“TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARI FARKLI BİR KONUMA ULAŞTI”
Birkaç yıl öncesine kadar, sektörün geneline yönelik toplantıların ana gündem maddelerinin başında, sermaye piyasalarının geliştirilebilmesi için yapılacak tanıtımlar ve tasarrufların bu alana nasıl çekilebileceği konularının geldiğini hatırlatan Taşkesenlioğlu, “Gerek yatırımcı sayıları gerekse sektörün sağladığı büyüme rakamları bugün itibariyle farklı bir konumda olduğumuzu ortaya koymaktadır. 2020 yılında önemli miktarda yeni yatırımcı ve tasarruf, pay senetleri başta olmak üzere sermaye piyasalarımız ile tanışmıştır. Bu durum, sermaye piyasalarının geliştirilebilmesi için gereken önemli şartlardan birisinin gerçekleştiği ve ulaşılabilirliğin arttığı anlamına gelmektedir” diye konuştu.
Sermaye piyasalarına olan yatırımcı ilgisinin hızlı bir şekilde artmasının içerisinde birçok riski de barındırdığı konusunda herkesin hemfikir olduğuna dikkat çeken Taşkesenlioğlu şunları söyledi; “Artan ilginin kalıcı hale gelmesi ve önümüzdeki dönemlerde sağlıklı bir yapıda büyüyebilmesi için planlı bir şekilde hareket etmemiz gerekmektedir. Aksi bir durum, önemli bir potansiyelin heba edilmesi ve sermaye piyasalarının imajının zedelenmesi anlamına gelecektir. Bu planlamanın temel öncelikleri; finansal okuryazarlığın artırılması, vade algısının genişletilmesi ve yetkili kişi ve kurumlar ile iletişimin kuvvetlendirilmesi olmalıdır. Bunu başarabilmek için Birlik yönetiminin, üyelerinin ve özellikle aracı kurumların bu işe inanması gerektiği açıktır. Bu konuda, yatırımcıların doğrudan muhatabı konumundaki aracı kurumların, yatırımcılara yönelik çalışmalarını bir AR-GE projesi ciddiyetinde yapmalarını bekliyoruz. Uzun yıllara dayanan tecrübelere sahip kuruluşlarımızın yeni dönemde Türkiye’nin yatırımcı kapasitesine önemli katkılar sunacağına eminim. Sermaye Piyasası Kurulu olarak, bu konuda atılacak adımlara maddi ve manevi her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim.”
Hangi borsalar yüzde 20 yükselecek?
“2021’İN ÖNEMLİ BAŞLIĞI İSTANBUL FİNANS MERKEZİ PROJESİ OLACAK”
2021 yılının önemli başlıklarından birisinin hiç şüphesiz İstanbul Finans Merkezi projesi olacağını vurgulayan Taşkesenlioğlu, “2022 yılı ortalarında faaliyete geçecek yerleşkesi ile birlikte vücut bulacak olan projenin kapsayıcılığı ve içeriğine tüm sektörün katkı sunması oldukça önem arz etmektedir. Bunun için tüm sermaye piyasası kurumları, çalışan yetkinliğinden, ürün çeşitliliğine, yatırımcı ilişkilerinden, piyasa bozucu eylemler ile mücadeleye kadar küresel standartlara uygun işler çıkarması gerekmektedir. Bu vesileyle, sektör temsilcilerini, sermaye piyasaları konusunda, özellikle sistemin tasarımına yönelik fikirlerini ve katkılarını bizimle paylaşmaya ve hep birlikte İstanbul Finans Merkezi’ni Türkiye’nin yüz akı markalarından birisi haline getirmeye davet ediyorum” diye konuştu.
“ARTAN YATIRIMCI İLGİSİ GELECEĞE ÜMİTLE BAKMAMIZI SAĞLADI”
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan, 22. Olağanüstü Genel Kurulu’nun açılışında yaptığı konuşmada, hükümetin destekleyici yaklaşımı ve artan dijital olanakların etkisiyle yerli yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisinin arttığını ve bu ilgiye paralel olarak gerek pay piyasasında gerekse yatırım fonu piyasasında yatırımcı sayıları ve portföy değerlerinde tarihi büyüme oranlarının yaşandığına dikkat çekti. Eraslan, “Pay piyasamıza katılan 700 bin yeni yatırımcı ile yatırım fonları piyasamıza katılan 100 bin yeni yatırımcı; bir yandan sermaye piyasalarımızın geleceğine ümitle bakmamızı sağlarken, diğer yandan da tüm kurumlarımızın omzuna önemli sorumluluklar yüklemektedir” dedi.
Bitcoin’in ardından tüm kriptoların rallisi başladı
4 Ocak'tan itibaren VİOP'ta yeni kurallar
Günün önemli şirket haberleri 04/12/2020
GİRİŞİM SERMAYESİ FONLARI, YENİ GİRİŞİMLERE 2 MİLYAR TL’LİK KAYNAK SAĞLADI
Girişimciliğin finansmanında sermaye piyasalarının aktif rol almasının önemine değinen Tevfik Eraslan, “Bu noktada girişim sermayesi yatırım fonları, kaynak arayan küçük ölçekli şirketler için alternatif bir çözüm olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de 11 farklı portföy yönetim şirketinin yönettiği 27 girişim sermayesi yatırım fonu, 2 milyar TL’lik kaynağı yeni girişimlere sağlamış durumda. Girişimcilik ekosisteminin sermaye piyasaları ile entegre edilmesi öncelikli çalışmalarımız arasında yer alıyor. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı önemli büyüklükte kaynak sunuyor. Benzer şekilde Türkiye Varlık Fonu, Avrupa Yatırım Bankası girişimciler için kaynak ayırmış durumdalar. Üniversitelerimizdeki teknokentlerde yapılan çalışmalar dikkat çekici. Çok uluslu finans kuruluşlarının oluşturdukları Türkiye fonları da var. Ayrıca özel kurumların yürüttüğü kuluçka programları Türkiye’de girişimcilik sektörüne önemli destekler sunuyor. Yapılan tüm bu çalışmalarda eşgüdüm sağlanması ve girişim şirketlerinin sermaye piyasalarından kaynak temin edebilmesi bizim önceliğimiz olacak. Girişim şirketlerine yatırımcıların daha kolay erişebilmesi için bir platform kurulmasının fayda sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
Borsa İstanbul karışık seyrediyor
TIKLA BORSADA DÜŞÜK KOMİSYONLA İŞLEM YAPMAYA BAŞLA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hangi gözlükle bakıyorlar acaba benim vatandaş gözlüğümden bakıyorum vatandaş göçmüşüz
Evvvettt, acayip büyüdük..Dünya bizi kıskandı hatta.
Borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
Borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:09)