E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların gündemde hazine ihaleleri ve ECB olacak---

Piyasaların gündemde hazine ihaleleri ve ECB olacak

Piyasaların gündemde hazine ihaleleri ve ECB olacak
04 Aralık 2020 - 13:46 borsagundem.com

Çok önemli bir verinin gündemde olmadığı yeni haftada Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı ve Hazine ihaleleri öne çıkıyor.

Kovid-19 salgını ve aşı çalışmalarının yine gündemin ilk sırasında yer alacağı haftada, Avrupa Birliği(AB) Liderler Zirvesi de Türkiye'nin gündemde olması açısından yakından takip edilecek.

7 ARALIK PAZARTESİ

Hazine, 2 ve 5 yıllık tahviller için yeniden ihaleye çıkıyor. 2 yıl (700 Gün) vadeli, 9 Aralık 2022 itfalı ve 5 yıl (1.757 Gün) vadeli, 1 Ekim 2025 itfalı sabit kuponlu tahviller yeniden ihraç edilecekler. En son 2 yıllık tahvilde yüzde 14,70, 5 yıllık tahvilde 13,71 faiz oluşmuştu.

Yurt içinde TÜİK finansal yatırım araçları(10.00), Hazine ve Maliye Bakanlığı nakit gerçekleşmeleri (17.30) verilerini açıklayacak.

ABD'de bugün önemli bir veri bulunmuyor. Avrupa'da takip edilecek veriler Almanya sanayi üretimi (10.00) ve Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güven endeksi (12.30) olacak.

İngiltere'de Avam Kamarası, İç Pazarlar Yasa Tasarısı’nda değişiklik önergelerini görüşecek.

Avrupa Birliği(AB) Dışişleri Konseyi toplantısı gerçekleştirilecek.

8 ARALIK SALI

Hazine yılın son tahvil ihracını geçen ay çıktığı 10 yıllık sabit kuponlu tahvil ile yapacak. Hazine 13 Ekim 2030 itfalı, 3 bin 626 gün vadeli tahvil yeniden piyasaya sunacak. Geçen ay gerçekleştirilen ihalede faiz yüzde 12,32 seviyesinde oluşmuştu.

Hazine ayrıca 5 yıl (1.820 Gün) vadeli, 3 Aralık 2025 itfalı kira sertifikasını da doğrudan satacak.

ABD'de NFIB küçük işletmeler iyimserlik endeksi (14.00), tarım dışı  verimlilik final verileri(16.30) takip edilecek.

Euro Bölgesi'nde 3.çeyrek döneme ilişkin final GSYH rakamları gelecek. Euro Bölgesinde öncü verilerle dönemsel yüzde 12,7 büyüme olurken, yıllık yüzde 4,3 düşüş yaşanmıştı (13.00).

Almanya'da ZEW ekonomik duyarlılık endeksi (13.00) diğer önemli veri gündemi olacak. Endeks geçen ay 39,0 puan seviyesinde gelmişti.

9 ARALIK ÇARŞAMBA

TÜİK dış ticaret endeksleri verisini açıklayacak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç borçlanmanın maliyeti ve vadesini açıklayacak (17.30). Önceki ay iç borç çevirme oranı yüzde 47,1, ortalama vade 35,5 ay olarak gelmişti.

ABD'de MBA mortgage verileri (15.00), toptan stoklar, JOLTS açılan iş endeksi (18.00), DOE petrol stokları (18.30) takip edilecek veriler arasında yer alıyor.

Almanya'da ticaret ve cari işlemler dengesi günün diğer öne çıkan verisi olarak yer alıyor (10.00).

Kanada ve Brezilya merkez bankalarının faiz kararları da izlenecek. Kanada Merkez Bankası faiz kararı 18.00'de gelirken, Brezilya Merkez Bankası kararı gece yarısından sonra açıklanacak.

10 ARALIK PERŞEMBE

Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı günün piyasalar açısından en önemli gündem maddesi olacak.

Analistler ECB'den bir faiz değişikliği beklemezken, kararın ardından basın toplantısı düzenleyecek olan Başkan Christine Lagarde'ın açıklamaları yakından izlenecek. Lagarde'nin euronun değer artışı konusunda çok sert bir tutum takınması beklenmiyor, ancak kurun enflasyona etkisine dikkat çekeceği tahmin ediliyor.

Günün diğer önemli gündem maddesi Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi olacak. Türkiye'nin gündemin öncelikli maddesi olması nedeniyle özellikle takip edilecek olan zirve ile ilgili Almanya Başbakanı Angela Merkel, “AB Liderler Zirvesinde Türkiye konusunu da görüşeceğiz. O zamana kadar elbette gelişmelere bakmalı ve sonra bir karar vermeliyiz ancak bugünden bir şey söyleyemem. Söyleyebileceğim sadece meselelerin şu anda işler bizim istediğimiz gibi gitmediğidir” açıklaması yaptı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "AB'de Türkiye'ye yaptırım konusunda isteksiz olan ülkeler var" diye konuştu. Zirve iki gün sürecek.

Yurt içinde en önemli veri işgücü istatistikleri olacak. İşsizlik oranı Ağustos döneminde yüzde 13,2 olarak açıklanmıştı. İstihdam Kalkanı Paketi çerçevesinde işten çıkarmanın yasak olduğu bu dönemde Oranın bir miktar daha aşağı gelebileceği belirtiliyor. İşten çıkarma yasağı en son 17 Kasım'dan itibaren iki ay daha uzatılmıştı. TÜİK verileri saat 10.00'da açıklayacak.

11 ARALIK CUMA

ABD'de günün en önemli verileri üretici fiyatları ve Michigan tüketici güven endeksi olacak. Önceki ay yüzde 0,3 olarak açıklanan üretici fiyat tahmini yüzde 0,2 şeklinde oluştu. Michigan tüketici güven endeksinde ise bir miktar yukarı hareket bekleniyor. Geçen ay yüzde 76,9 olan endeksin öncü verilerle 77,0 puana geleceği tahmin ediliyor.

Yurt içinde önemli bir verinin olmadığı haftanın son gününde, TÜİK inşaat maliyet endeksi verilerini açıklayacak (10.00).

Borsa İstanbul karışık seyrediyor

Günün önemli şirket haberleri 04/12/2020

Hangi hisselerde yabancı payı değişti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)