E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDüşük volatilite hisse senetleri için tehdit mi?---

Düşük volatilite hisse senetleri için tehdit mi?

Düşük volatilite hisse senetleri için tehdit mi?
21 Mart 2024 - 13:26 borsagundem.com

Analistler, düşük volatilitenin henüz olmasa da yakın bir zamanda ABD hisse senedi piyasalarını olumsuz etkileyeceği görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında son zamanlarda görülen alışılmadık derecede sakin atmosferin arkasında, yatırımcıların olası bir düzeltmenin gecikmiş olabileceğinden endişe etmesinin yattığı düşünülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, analistler, düşük volatilitenin henüz hisse senetleri için bir tehdit oluşturmadığı ancak bu durumun yakında ciddi bir sorun yaratabileceği noktasında yatırımcıları uyarıyor.

Sonbaharda yükselme eğilimi

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Ned Davis Research'ten bir ekip, volatilite endeksi VIX'in özellikle seçim yıllarında sonbaharda yükselme eğiliminde olduğunu söylüyor.

Borsa son zamanlarda alışılmadık derecede sakin seyrediyor. Yatırımcılar düzeltmenin gecikmiş olabileceğinden endişe ediyor. Ned Davis Research'teki analistlerden oluşan bir ekibe göre bu endişe için henüz erken olsa da endişeleniyor olmak yersiz değil.

Analistlere göre, Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimine yaklaştıkça, keskin bir geri çekilme olasılığı artıyor; bu durum, daha çok VIX olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksinin daha da yükselmesine neden oluyor.

Ned Davis'teki ekip, her takvim yılı için ve seçim yılları için ayrı ayrı şekilde oynaklık endeksinin mevsimsel eğilimlerini inceliyor. Analistler, bu ikisinin benzer göründüğünü, volatilitede yaz aylarında hafif bir artış gösterdiğini, ardından sonbaharda çok daha büyük bir yükseliş yaşandığını tespit ediyor. Bu artış özellikle seçim yıllarında belirginleşiyor.

Seçim döneminde pik yapıyor

Ekip, paylaştığı raporda, “VIX'te büyük bir artış olmaksızın uzun süreli serilere rağmen, endeksteki mevsimsellik, düşüş eğiliminin Mayıs ayında hafif bir artışla yaz sonuna doğru devam ettiğini ve ardından seçim sezonuna doğru yükselişe geçtiğini gösteriyor” diyor.

VIX, 2024'ün başından bu yana yükselişe geçmiş olsa da, uzun vadeli ortalama olan 20'nin oldukça altında kalıyor. Volatilite endeksi, Çarşamba günkü Fed toplantısı öncesinde 14'te bulunuyordu. FactSet verilerine göre, endeks, Aralık ayında 11,8 ile 2019 sonundan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Volatilitenin düşük seviyelerde seyretmesi sadece hisse senetlerinde yaşanmıyor. Hazine tahvilleri ve para birimleri için beklenen volatilite göstergeleri de Silicon Valley Bank’ın çöküşüyle aynı zamana denk gelen yıl önceki zirvelerinden anlamlı bir şekilde düşmüş durumda. Geçen yıl ABD'de yaşanan bölgesel banka krizi, küresel piyasalarda kısa süreli çalkantılara yol açmıştı.

Gelecek gün ve haftalarda satış eğilimi

VIX ölçüsü gibi göstergeler volatiliteyi veya piyasaların yakın vadede ne kadar değişken olacağını gösteriyor. Bunu belirlemek için VIX formülü, S&P 500'e bağlı ve vadesi yaklaşık bir ay önce dolacak opsiyon sözleşmelerindeki faaliyetlere dayanıyor.

Seviyeleri opsiyon piyasasındaki faaliyetlerden kaynaklansa da VIX günlük bazda hisse senetleriyle ters yönde hareket etme eğiliminde oluyor. Ancak bu, endeksin hisse senetleriyle birlikte tırmanmayacağı anlamına gelmiyor; S&P 500 2024'te 18 yeni rekor zirveye ulaşırken endeksin de bu yıl Aralık ayından bu yana yükselişe geçtiği görülüyor.

Son zamanlarda gerçekleşen volatilite ise oldukça ılımlı. Salı günkü kapanışa kadar, S&P 500'ün yüzde 3 veya daha fazla oranda düştüğü son günden bu yana 93 işlem günü geçti ve Ned Davis'e göre bu, 2023'teki 97 günlük serinin çok küçük bir kısmına karşılık geliyor ve son beş yıldaki en uzun dönem anlamına geliyor.

Analistler, sürekli düşen volatilitenin tek başına hisse senetlerinde satış çağrısı yapılmasını haklı çıkarmak için yeterli olmadığını, yatırımcılar arasındaki aşırı iyimserliği yansıtan duyarlılık göstergeleri ile birlikte düşük volatilite okumalarının gelecek gün ve haftalarda ise bir satışın daha makul göründüğünü belirtiğini ifade ediyor.

FED plana bağlı kaldı, borsaların önü açıldı

 

Teknoloji hisselerinin rallinin dışında kalması balon korkusunu körüklüyor mu?

 

Borsalarda momentum rallisi balon işareti mi?

 

UBS: Rallide zirvenin görüldüğüne dair bir işaret yok

 

Morgan Stanley: FOMO odaklı ralli sürdürülemez seviyede

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)