E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKazakistan’daki kriz Bitcoin’i vurdu---

Kazakistan’daki kriz Bitcoin’i vurdu

Kazakistan’daki kriz Bitcoin’i vurdu
07 Ocak 2022 - 11:08 borsagundem.com

Kripto madenciliğinin en önemli merkezlerinden biri olan Kazakistan’daki kriz Bitcoin’de sert düşüşlere sebep oldu. Ülkede internetin kesilmesiyle küresel kripto madenciliğinin yaklaşık %15’i bir anda işlemez hale geldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük ikinci Bitcoin madenciliği merkezi olan Kazakistan’daki kaos kripto para fiyatlarına yansıdı. Kalıcı ve istikrarlı bir madencilik merkezi arayan kripto madencileri geçen yıl Çin’in kripto madenciliği faaliyetlerine yasak getirmesinin ardından ikinci kez darbe yedi.

Çin’in kripto madenciliği yasakları sonrasında komşu Kazakistan’a kaçan kripto madencileri burada faaliyetlerini daha rahat gerçekleştirmeyi umuyordu. Ancak ülkedeki yüksek petrol fiyatları nedeniyle gelişen protestolar büyük bir kaosa dönüştü ve kripto madencilerini de zor durumda bıraktı.

Hükümetin istifa etmesinin ardından ülkedeki şiddetin kontrol altına alınması için Rusya’dan yardım isteyen Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ülkenin telekom sağlayıcısına da internet hizmetlerini kapatma talimatı verdi. CNBC’nin haberine göre internetin kapanması tüm dünyadaki Bitcoin madencilerinin yaklaşık %15’inin çevrimdışı kalmasına sebep oldu. Dijital para birimleri şirketi Foundry’den Kevin Zhang Kazakistan’daki krizin 400 milyon dolardan fazla kripto madenciliği ekipmanının Kuzey Amerika’ya gitmesine yardımcı olacağını belirtiyor.

Kazak bir kripto madencisi olan Didar Bekbau, “İnternet yoksa madencilik de yok” diyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bitcoin’in fiyatı Perşembe günü bir süre %8’in üzerinde geriledi ve Eylül ayından bu yana ilk kez 43.000 doların altına indi.

Kazakistan’da internet hizmetleri tekrar kullanılabilir hale gelse de söz konusu kriz kripto madenciliği sektörünün durumu hakkında iki önemli gerçeği ortaya koyuyor. Bunlardan birincisi Bitcoin ağının madenciliğin önemli bir kısmı çevrimdışı hale gelse bile bir noktaya kadar dayanma gücüne sahip olduğu. İkinci önemli nokta ise ABD’nin yakın zamanda gelecekteki muhtemel kesintilerden kaçınmak isteyen kripto madencilerinin akınına uğrayabileceği.

Asıl sorunsa 2021’de dünyanın en büyük Bitcoin madenciliği merkezi olan Çin’i gölgede bırakan ABD’nin daha fazla madenciyi kabul edecek altyapısı olup olmadığı.

Zhang ABD’yle ilgili açıklamasında, “Asıl endişe verici olan makineleri çalıştırmak için uygun kapasitesi olan bir alan bulma konusundaki yoğunluğun ve engellerin çok daha sıkılaşmış olması. Kripto madenci barındırma kapasitesi konusunda muazzam miktarda baskı ve talep var” ifadelerine yer verdi.

Kazakistan'da Bitcoin madenciliği

Pekin hükümetinin Mayıs 2021’de Bitcoin madenciliğini yasaklaması Kazakistan’ı Bitcoin madencileri için mantıklı bir hedef haline getirmişti.

Yeni coin’ler oluşturmak ve tüm kripto işlemlerinin blockchain defterlerini tutmak için anlamına gelen kripto madenciliği bilgi işlem faaliyetleriyle yoğun miktarda enerji harcanmasına sebep olur. Kazakistan’daki kömür madenleri ise kripto madencilerine ucuz ve bol miktarda enerji sağlıyor. Sektördeki en önemli maliyet değişkeninin enerji olduğu düşünüldüğünde bu imkanlar kripto madencileri için oldukça cazip.

Kazak hükümetinin kripto madencilerinin uygun alan bulması konusunda gevşek bir tutum sergilemesi de madencilerin fiziksel kurulum inşa etmesini teşvik ediyor.

Kripto madencisi Bekbau uluslararası madencilere barınma hizmetleri sunan ve kripto madenciliğine has ekipmanları satan özel bir şirket olan Xive’ı yönetiyor. Şirket son birkaç ay içerisinde Çinli madencilerden gelen sayısız talep için teçhizat ve güvenli kripto madenciliği bölgesi ayarladı.

Cambridge Alternatif Finans Merkezi araştırmasına göre Kazakistan, dünyadaki tüm kripto madenciliğinin %18,1'ini bünyesinde bulunduruyor. Ülke ile küresel Bitcoin madenciliği pazarındaki payı bakımından ABD'nin hemen gerisinde ikinci sırada yer almaktadır. Ancak Kazak hükümeti, büyüyen kripto madencilik endüstrisi hakkında pek heyecanlanmış görünmüyor.

Kazak milletvekilleri aylardır kripto madenciliğini caydırmak için yeni düzenlemeler hazırladı. Bu düzenlemelerin içerisinde 2022'den itibaren kripto madencilerine ekstra vergiler getiren yeni bir yasa da dahil. Uzmanlar, Kazakistan’daki krizin ülkeye sermaye dağıtmak isteyen madencilerin taleplerini önemli ölçüde değiştirmesini bekliyorlar.

Girişim sermayesi firması Castle Island Ventures’ün eş Kurucusu Nic Carter, “İnternet kesintisi, ülkede yeni madencilik faaliyetleri için fiili bir yasak getirme çabalarının hemen ardından geliyor. Bu nedenle madenciler buradaki siyasi riskin farkında olacaktır. Bu yasaklar, madencilerin neden yerleşmek için giderek daha istikrarlı bölgeleri seçtiğinin altını çiziyor.” dedi.

Balinalar dipten Bitcoin topluyor

 

Kazakistan'daki kaosun üretimi etkilemesi petrol fiyatlarını yükseltti

 

Kazakistan'daki olaylar kontrol altına alındı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)