E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKazakistan'daki olaylar kontrol altına alındı---

Kazakistan'daki olaylar kontrol altına alındı

Kazakistan'daki olaylar kontrol altına alındı
07 Ocak 2022 - 08:22 borsagundem.com

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, "Ülkede anayasal düzen büyük ölçüde yeniden tesis edildi" dedi. Devlet televizyonu, olayların kontrol altına alındığını ve Cumhurbaşkanı Tokayev'in bugün halka hitap edeceğini açıkladı.


Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkede yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı. Tokayev, anayasal düzenin büyük ölçüde tesis edildiğini söyledi. 

Kazakistan devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Tokayev'in bugün halka hitap edeceğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı açıklaması

Kazakistan'da İçişleri Bakanlığı ayrıca bir açıklama yayınlayarak 26 silahlı suçlunun tasfiye edildiğini ve 3 binden fazla kişinin gözaltına alındığını belirtti. Protestolar başladığından beri 18 polis ve ulusal muhafız askeri öldürüldü.

Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'tan itibaren LPG'ye yapılan zamlar gerekçesiyle başlatılan ve ülke geneline yayılan protestolar sürüyor. Uygulanan OHAL'e rağmen gösteriler, sokak olaylarına dönüştü. Güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşanıyor. Polis araçlarını ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri müdahale etti. Almatı kentinde çatışmalar devam ederken Çimkent ve Aktav şehirlerinde durumun kontrol altına alındığı belirtiliyor. Ülkeye yabancıların girişlerinin yasaklandığı öğrenildi.

'Dışarıdan girişim' açıklaması

Rusya Dışişleri yetkilileri, Kazakistan'da olanları, 'devletin güvenliği ile bütünlüğünü güç kullanarak zayıflatmaya yönelik, dışarıdan önayak olunmuş bir girişim' olarak gördüklerini belirtti. Rus yetkililer, Kazakistan ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ndeki diğer müttefikleri ile ülkedeki terör operasyonunun desteklenmesi adına ileride atılması gerekebilecek adımları görüşmeye devam ettiklerini kaydetti.

Çok sayıda kişi öldü

Kazakistan İçişleri Bakanlığı, yönetim karşıtı gösterilerde çıkan olaylarda 26 protestocunun yaşamını yitirdiğini bildirdi. 2 bin 298 kişinin gözaltına alındığı olaylarda 2'si başları kesilerek 18 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 748'i de yaralandı. TASS haber ajansı ise olaylar sırasında 1000 kişinin yaralandığını 62'sinin yoğun bakımda olduğunu aktardı.

Erdoğan: 'Dayanışma içindeyiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tokayev ile yaptığı görüşmede, dost ve kardeş Kazakistan'da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, olaylarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara şifa temennisinde bulundu. Türkiye'nin dayanışma içinde olduğunu ifade eden Erdoğan, gerek duyulması halinde Türkiye'nin her türlü teknik bilgi ve tecrübe paylaşımını gerçekleştirmeye hazır olduğunu kaydetti.

KGAÖ askerlerinin ilk bölümü Kazakistan'a ulaştı

 

THY, Kazakistan uçuşlarını durdurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şüleyman yıldız09 Ocak 2022 09:51

    Türk İslam ordusunun gerekliliği net bir şekilde ortaya çıktı.hayırlara vesile olur inşaellah

  • vatandaş07 Ocak 2022 18:13

    rustan önce reis neden gitmedi peh,peh 

  • AHMET ÖZBİR07 Ocak 2022 11:55

    TÜRK BİRLİĞİ TEŞKİLÂTI kuruldu, REİS önderlik etti, aman dikkat FETÖ başınıza belâ olacak, onların işlerini bitirin, ülkeden bir an önce atın dedi geç kaldılar ve içerideki hainlerle harekete geçtiler vatanı yaktılar vandallar. Kazak Devleti acımasız olmalı, kaosçu alçaklara en sert şekilde muamele edip istikrarı tesis etmelidir. Dış yardımını Rus'tan değil Osmanlı torunu REİS'ten istemelidir. Türk Birliği'yle işbirliği yapmalıdır.

  • bilader07 Ocak 2022 11:32

    açıklama gerçeği yansıtmıyor. çatışmalar devam ediyor. adamlar kendi halkına karşı rus askerini çağırdı. suriye benzeri bir durum. tabi bu bilgide asparagaz olabilir. ama bence kazakistanda hiç bir yabancı askerin işi yok. bu halk ile hükümet arasında, askerin bir işi yok orda. yolsuzluklar her hükümette var, orda ve bizde abartı seviyede. halk perişan. bukadar ölen olması az bile. uyumanın bedeli daha fazla olur.

  • Ali07 Ocak 2022 10:27

    Tüm dünya ve özellikle ülkemiz ders çıkarsın...het gün zam yapan devlet ve marketler ders çıkarsın...milleti soymaya çalışanlar ders çıkarsın...