E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street rallisinde FED gölgesi---

Wall Street rallisinde FED gölgesi

Wall Street rallisinde FED gölgesi
26 Şubat 2024 - 14:56 borsagundem.com

ABD borsaları yapay zeka hisselerinin liderliğinde yükselişini sürdürüyor. Ancak FED’in faiz baskısına rağmen borsaların yükselişini ne kadar devam ettirebileceği yatırımcıları endişelendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar çip üreticisinin Nvidia’nın güçlü bilançosu sayesinde geçen haftanın son iki işlem gününde güçlü kazançlar elde etti. Ancak The Street’in haberine göre Nvidia bilançosu öncesinde yatırımcıları huzursuz eden birçok konu etkisini gösteriyordu.

Nvidia hisseleri perşembe ve cuma gününde toplamda %16,8 yükseldi. Şirketin piyasa değeri 2 trilyon doları geçti ve haftayı ABD borsalarının en değerli üçüncü şirketi olarak bitirdi. Nvidia’dan daha değerli olan diğer iki şirketse Microsoft ve Apple’dı.

Dev çip üreticisinin hisseleri 2024’ün başından bu yana %59, 2023’ün başından bu yana %239 yükseldi.

Nvidia’nın yükselişi sürdürülebilir mi?

S&P 500 Endeksi geçen haftayı %1,7’lik yükselişle bitirdi. Nvidia rallisinin ağırlığını hissettirdiği Nasdaq 100 Endeksi’ndeki yükselişse %1,42 yükseldi. Nasdaq Bileşik Endeksi’nin %1,4 yükseldiği haftada Dow Jones Endeksi’nin yükselişi ise %1,3’tü.

Nvidia’nın yükselişi yatırımcılar için aynı zamanda yapay zekanın teknolojide yarattığı paradigma değişimini de temsil ediyordu. Zira bilgi işlem teknolojisi yapay zeka sayesinde çok daha kolay hale gelecek. Yapay zeka veriyi sadece kullanılabilir hale getirmekle kalmıyor aynı zamanda bunun en kullanışlı biçimde sunulmasını sağlıyor.

Nvidia CEO'su Jensen Huang, yapay zekaya yapılan bir sonraki yatırım dalgasının "bugün mümkün olmayan yepyeni bir uygulama dünyasının kapılarını açacağına" inanıyor.

CEO çarşamba günkü bilanço açıklaması sırasında, AI'nın yıllık "yüz milyarlarca dolar" değerinde bir pazar yaratacağını söyledi.

Nvidia fenomeni o kadar büyük ki, analistlerin S&P 500'ün 2024'ü nerede bitireceğine dair tahminlerini artırmalarına neden oldu. Goldman Sachs analistleri endeks için yıl sonu tahminini 5.200 puana yükseltti. UBS 5.400 puanlık yıl sonu hedefini belirlerken piyasa gözlemcileri arasında 5.500 puan sınırını geçenler bile var.

Fundstrat’ın boğa piyasası yorumlarıyla bilinen stratejisti Tom Lee borsanın ‘son derece dirençli bir biçimde güçlendiği’ fikrini savunuyor.

The Street haberine göre Lee gerçekten de haklı olabilir. Zira Lee 2023’teki yıl sonu rallisini de piyasa çevrelerinden önce tahmin etmişti.

Yine de piyasalar genellikle fazla ileri gitme konusundaki eğilimiyle de biliniyor. Bu da daha sonraki süreçte %10’un üzerinde düşüşlere maruz sebep olabiliyor. S&P 500, Ekim 2022'deki en dip seviyesinde Ocak 2022'deki zirvesine göre %25'e gerilemişti.

FED’in gölgesi piyasaların üzerinde

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerine ilişkin beklentiler karşılıksız çıksa da borsalar yükseliş trendini devam ettiriyor.

Bunun bir nedeni: Piyasaların aşırı alım yaptığına dair göstergeler henüz ortaya çıkmadı. Nvidia'nın göreceli güç endeksi 74'ün hemen altında. 75 seviyesine ulaşılması ise tipik olarak bir hisse senedinin veya endeksin aşırı satın alındığını işaret eder.

Yıl başladığında, yatırımcılar FED’in faiz oranlarını düşüreceği konusunda oldukça pozitifti. İlk faiz indiriminin mart ayına kadar gerçekleşeceğine dair piyasa tahminleri yaygındı. Ancak mart ayının başlamasına günler kala FED’in politika faiz oranları hâlâ %5,25 ila %5,50 aralığında tutuluyor.

Ayrıca 31 Ocak’ta sona eren FED toplantısından bu yana yapılan açıklamalar FED yönetiminin ABD enflasyonunun %2 hedefine yakın olmasını istediğini açıkça ortaya koyuyor. Son göstergelerse enflasyonun %3’e yakın seyrettiğini gösteriyor.

FED’in enflasyonda istenen etkiyi yaratmak için faiz arışına gideceğine dair işaretler bile mevcut.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED’in politika faizleri (Federal fon oranı), ABD Merkez Bankası’nın gecelik faiz oranı olarak belirlediği oranı işaret eder. Bu oran ABD’deki tüm faiz oranlarının türetildiği temel faiz seviyesidir.

Geçtiğimiz haftanın son işlem günü itibariyle 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 29 Aralık’taki seviyesine göre %16 artışla %4,25 seviyesinde işlem görüyordu. 10 yıllık tahviller aynı zamanda ABD’deki mortgage oranları için belirleyici konumdadır.

Mortgage Rate News verilerine göre ABD’deki mortgage faiz oranları %7’de veya buna çok yakın seviyelerde. 30 yıllık bir mortgage kredisi için faiz oranlarının %7,1 olduğu belirtiliyor. Freddie Mac’in haftalık mortgage piyasası anketine göre aralık ayı sonunda 30 yıllık bir mortgage kredisinin faiz oranı %6,6’ya kadar düşmüştü.

Mortgage faizlerindeki artışlar aynı zamanda ilkbahardaki ev satın alma sezonunun başladığı sırada gerçekleşti.

Yatırımcılarsa hafta boyunca kendilerine şu soruyu soracak:

Nvidia'nın bilanço raporu, hisse senetlerinin FED’in faiz baskısına dayanabilecek kadar güçlü bir paradigma değişimini temsil ediyor mu?

Gözler PCE enflasyon raporunda

Bu soruyu doğrudan ilgilendiren bir rapor bu hafta açıklanacak. FED’in favori enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) perşembe günü açıklanıyor. Aralık ayında yıllık bazda %2,6’lık artışı gösteren raporun son verilerle birlikte %2,4’e düşmesi bekleniyor. PCE raporunda beklentilerin üzerinde bir artış FED’in şahin bir pozisyona geçmesine sebep olabilir.

Pazartesi günü açıklanacak yeni konut satış rakamları ve perşembe günü açıklanacak bekleyen konut satış verileri de piyasaların gündeminde. Göstergelerdeki uyumsuzluklar yatırımcı korkularının artmasına sebep olabilir.

Emtia piyasası Fed'e karşı direniyor

 

Hisse senedi yatırımcılarının önceliği Fed değil yapay zeka

 

Wall Street’teki rekor ralliye enflasyon sınavı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)