E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley açıkladı: ABD borsalarındaki gizli risk---

Morgan Stanley açıkladı: ABD borsalarındaki gizli risk

Morgan Stanley açıkladı: ABD borsalarındaki gizli risk
27 Şubat 2024 - 17:11 borsagundem.com

Yapay zeka rallisiyle art arda rekorlar kıra ABD borsaları Morgan Stanley stratejistlerine göre aşırı pahalı hale geldi. Dev bankanın baş yatırım sorumlusu olan Lisa Shalett yatırımcılara ABD dışı hisselere bakmayı öneriyor


BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 yıllardır dünyanın geri kalanındaki endeksleri geride bırakıyor. Ancak Morgan Stanley’nin servet yönetimi koluna göre, coğrafi olarak çeşitlendirmek ABD hisse senetlerinde potansiyel bir düzeltmeye karşı "ucuz yollu bir koruma" olabilir.

ABD'nin büyük sermayeli hisse senetlerinin bir göstergesi olan S&P 500 bu yıl %6,4 arttı ve
FactSet verilerine göre, dünyanın diğer bölgelerindeki endeksleri geride bıraktı. MSCI’ın ABD hariç uluslararası Hisse senetlerine yatırım yapan ETF'si, bu yıl şimdiye kadar sadece %1,7'lik bir artış gerçekleştirebildi.

MarketWatch’un haberine göre, Morgan Stanley Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Lisa Shalett, "S&P 500'ün hisse senetlerinin ABD dışındaki ülkelere göre olağanüstü bir performans göstermesi son 15 yıldaki birçok yatırımcıyı ABD'nin tek alternatif olduğu düşüncesine ikna etti. Açık olmak gerekirse, sermaye harcaması odaklı, yapay zeka destekli inovasyonun potansiyeline ve bir sonraki Amerikan üretkenlik rönesansı olarak adlandırdığımız şeye inanıyoruz. Ancak ABD dışındaki hisse senedi fiyatları S&P 500'e karşı 20 yılın en düşük seviyesine ulaştı ve temettü getirisi farkları da aşırı seviyelerde” açıklamasında bulundu.

Shalett, yatırımcıların Japonya, Avrupa gibi gelişmiş piyasalara ve Brezilya, Meksika ve Hindistan da dahil olmak üzere gelişmekte olan (EM) piyasalara yatırım yaparak ABD hisse senetlerine aşırı ağırlık veren portföylerini yeniden düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Borsa uzmanı, "Avrupa, Japonya ve belirli EM ülkelerindeki kârları katalize edebilecek mali reform, teşvik ve parasal uyum göz önüne alındığında, ABD dışında iyimserlik için bir neden görüyoruz" dedi.

Shalett müşterileriyle paylaştığı piyasa notunda "Çin'in Batı'dan jeopolitik olarak tecrit edilmesiyle birlikte, Japonya'nın Asya'daki liderliği yenileniyor” dedi. Baş stratejist söz konusu tablonun Çin yatırımcılar için özellikle zorlayıcı olduğunu ancak diğer gelişmekte olan piyasa ülkelerinin tedarik zincirlerinin küreselleşmeden arındırılması sürecinden faydalandığını söyledi. Shalett bu ülkelerin yapıcı maliye politikaları ve istikrar politikalarıyla ilgili yapısal süreçlerin de önemli büyüme katalizörleri olduğunu sözlerine ekledi.

Borsa uzmanına göre ABD hisse senetleri küresel hisse senetlerine kıyasla çok daha yüksek fiyatlarda. S&P 500'ün ileriye dönük fiyat-bilanço oranı (F/K) 20,4'ün üzerindeyken, ABD’nin hariç tutulduğu MSCI endeksinde ise bu oran 13,5 civarında.


Borsa uzmanı, “20 yılın en düşük seviyesi olan bu yaklaşık %35’lik indirim iki standart sapma olayının aynı anda görünmesidir. ABD dışı hisse senetlerinin temettü getirileri %3’ün üzerinde seyrediyor. Bu oran ABD endeks ortalamasının iki katından daha fazla” dedi.

ABD'deki hisse senetleri MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'nin %63'ünden fazlasını temsil ediyor ve Shalett, ABD hisselerinin “endeks tarihindeki göreceli GSYİH ağırlığına göre en yüksek primine" ulaştığını belirtiyor. Buna karşın ABD'nin küresel gayri safi yurtiçi hasılası ise %24 ile daha küçük bir paya sahip.

ABD "parlak" bir ekonomik geleceğe doğru ilerliyor olsa da Shalett’e göre borsa değerlemeleri para politikasını değerlendirirken "önemli bir iyimserliğin" fiyatlandığını gösteriyor. Dolayısıyla yatırımcıların coğrafi olarak çeşitlendirme yapmaları mantıklı olabilir.

Shalett, "Önümüzdeki iki yıl boyunca, ABD ekonomik büyümesinin ve faiz oranlarının küresel emsalleriyle yakınsaması, tıpkı göreceli hisse değerlemelerin aşırı olması gibi, muhtemeldir" dedi.

ABD Merkez Bankası (FED) enflasyonu %2 hedefine düşürmek için gösterge faiz oranlarını %5,25 ila %5,5 aralığında sabit tutuyor. Birçok yatırımcı ABD enflasyonunun 2022’deki zirvesinden bu yana önemli ölçüde düşmesinin ardından FED’in bu yıl faiz indirimlerine başlayacağını tahmin ediyor.

Morgan Stanley notunda ayrıca "şişen ABD bütçe açığına" atıfta bulunuldu ve Shalett ABD siyaseti ve dış borcu konusundaki endişelerini dile getirdi.

Shalett, “ABD'nin siyasi ve borç sürdürülebilirliği sorunları pek çok kişi için acil görünmeyebilir, ancak yabancı piyasalardaki mütevazı bir yeniden dengeleme bile ABD'li yatırımcıların artık uygun bir şekilde koruma yatırımı yapabileceği volatilite seviyesini artırabilir" dedi.

Buffett’tan spekülatörlere uyarı: Borsalar çöktüğünde adalet beklemeyin

 

Borsalarda Muhteşem Yedili’nin ötesindeki fırsatlar

 

Yapay zeka balonu nasıl hasarsız atlatılır?

 

Ed Yardeni: Hisse senetleri Fed’e rağmen yükselişini sürdürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz27 Şubat 2024 17:40

    Bence bize gelin çünkü bizim başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.yılsonunda endeks  50 000 olur diyor borsa yorumcuları.